Orhan Gencebay konuştu: Utanç duyuyorum!

Başbakan Davutoğlu’nun da katıldığı Kültürel Kalkınma Programı Toplantısı’nda söz alan Orhan Gencebay, sanatçıların yaşadığı zorluklardan bahsetti. Müzik sektörünün çökmek üzere olduğuna dikkat çeken sanatçı, Kültür Bakanlığını eleştirerek “utanç duyuyorum” dedi.

Başbakan Davutoğlu'nun da katıldığı Kültürel Kalkınma Programı Toplantısı'nda söz alan Orhan Gencebay, sanatçıların yaşadığı zorluklardan bahsetti. Müzik sektörünün çökmek üzere olduğuna dikkat çeken sanatçı, Kültür Bakanlığını eleştirerek "utanç duyuyorum" dedi.

Orhan Gencebay: “Sanatçılar çok büyük zorluk çekiyor”

Kültürel Kalkınma Programı Toplantısı‘nda Başbakan Ahmet Davutoğlu‘ndan söz alan sanatçı Orhan Gencebay, “Şu anda müzik sektörümüz çökmek üzeredir. Şu anda sanatçılarımızın çok büyük çoğunluğu yaşama zorluğu çekmektedir. Hatta bazıları sefil haldedir. Allah rahmet eylesin Attila Özdemiroğlu gururundan dolayı bazı şeyleri söylemiyordu. Çok zorluklar içindeydi ve dün onu kaybettik. Attila Özdemiroğlu en büyük müzik adamlarından biriydi. Ama zorluklarla yaşadı. Son zamanları da son derece zordu.” dedi. Başbakan Davutoğlu, Gencebay’ın sözlerinin ardından, “Rahmetli Attila Özdemiroğlu ile zikrettiğiniz husus genel bir mesele olduğu için muhakkak çözmeye çalışacağız. Sanatçılarımızın hayatlarını kolaylaştıracak düzenlemeleri ele alacağız” diye konuştu.

“Sanatçının güvencesi yok”

Sanatçının ne sağlık ne de emeklilik güvencesi kesinlikle yoktur. Siz yapacağınızı söylediğiniz için içim şu anda kahkaha atıyor. O derece güveniyorum. Telif olarak bizim geçen yıl aldığımız miktar brüt 20 milyon Euro’dur. Yarısı hizmet ve stopaj için kesilir. Biz 20 milyon Euro telif alırken Almanya’da bu 1,5 milyar Euro’dur. Fransa’da 1 milyar Euro civarındadır. Biz paranın peşinde değiliz ama emeğimizin peşindeyiz.


Orhan Gencebay: Utanç duyuyorum

Sanat siyaset yapmaz. Siyaseti kişilikler yapar. Şu son günlerde bakanlığımızın gönderdiği yasamızın bazı cümleleri bize sunuldu. O sunulan cümlelere olağanüstü üzüldük. Bunların yüzde 70 – 80’ine karşıyız. Ülkemiz maalesef korsan bir ülke olarak görünüyor. Ben bir Türk insanı olarak bundan utanç duyuyorum. Hz Mevlana “adalet değerlerin yerini bulmasıdır” der. Hepimizin güzel diye gördüğü bir obje varsa yerli yerinde olduğu için güzeldir o. Sanatımızın şiddetle ihtiyacı olan şıkları var.

Başbakan Davutoğlu’na Taksim AKM sorusu

Başbakan Davutoğlu, bir gazetecinin Taksim’deki AKM sorusu üzerine, ”Taksim meydanı üzerinden konuyu ele aldığımızda, bunu bir ideolojik çatışma alanı olarak ele almamak lazım. AKM bu anlamda hem statik problemler yaşanan hem hukuki durumlar olan bir konu. Oraya büyük bir salonun yapılmasıyla ilgili önyargı olmadan konuşmak durumundayız. Estetik olarak dünyanın en iyi meydanlarından biri diyemeyiz Taksim Meydanı için. Hep beraber konuşalım ve İstanbul’a yeni meydanlar kazandıralım. AKM de dahil olmak üzere İstanbul’un meydanlarının düzenlenmesi amaç olmalıdır” şeklinde konuştu.

Başbakan Davutoğlu’nun konuşmasında diğer öne çıkan başlıklar:

Sanatçılarımızın hukuki haklarını koruyacağız. Telif hakları üzerinden sanatçılarımızın haklarını koruyacağız. Sanatçılarımızın sanatlarını en iyi mekanlarda gerçekleştirmelerini sağlamak onlara yönelik en iyi iyileştirmedir.

• Medeniyet mirası açısından eşsiz güzelliklere sahibiz.

• Her şehrimize gittiğimde o şehri aşkla sevecek bir unsur buluyorum.

• 2023 hedefleri doğrultusunda şehirleri yaşanabilir şehirler hakline getireceğiz

• iktidara geldiğimiz günden bu yana önemli atılımlara imza attık.

• “Kültürel Kalkınma Eylem Planı” çerçevesinde, İstanbul’da uluslararası simge olacak büyüklükte ve içerikte İstanbul Kültür Merkezi inşa edeceklerini söyledi.

• Ankara’da Anadolu Kültür merkezini inşa edeceğiz.

• Bu yıl müzeciliğin teşviki için gerekli düzenlemeleri hayata geçireceğiz ve 2016 yılında 18 yeni müze açacağız.

• Her ilimizin büyük bir kütüphaneye sahip olmasını arzu ediyoruz.


• Gençler nereye giderlerse gitsinler yanlarında kitap taşımalı.

• Kütühane yapımına ilişkin girişimleri destekleyeceğiz.

• Dersleri sınıflara okullara hapsetmeyelim müzelerde yapılmasını sağlayacağız.

• 81 ilde tiyatro sahnelenmesini sağlayacağız.

• Tiyatro sahnesi olmayan illerimize en az bir tane gerçek aanlamda tiyatso salonu kazandıracağız.

• Özel tiyatrolara müjde! 4.5 milyon olan destey payını  yüzde yüz artırarak 9 milyon yapacağız.

• Gençlerin kültürel hayata katılmaları için GENÇDES programını hayata geçireceğiz

• Kültür ve sanat sponsorluğu eylem planı için düzenleme yapacağız.

• Kültürel istihdamın planlaması için program hazırlanacak

• Proje ve desteklerin yanı sıra besteciler ve yazarların telif hakları için çalışmalarımız var

• Yıllarını sanata adamış ama brikim yapamamış sanatçılarımızn durum bizi üzüyor! Bu sanatçılarımıza kolay emeklilik getireceğiz


• Gençlerimizin kültür ve turizm alanında iş alışkanlıklarını geliştirmek için 1200 gencimizi 6 ay süreyle  istihdam edeceğiz.

Sanat ile direnmek! Gerçek sanatsever kimdir?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.