Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) 60 yaşında!

60’ıncı yılını kutlayan Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar, Türkiye’deki üniversitelerin dünya sıralamasında daha üst sıralarda yer alabilmesi için araştırmaya daha fazla kaynak ayrılması gerektiğini belirtti.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) 60 yaşında!

Atlas’tan ODTÜ Robot Günleri izlenimlerine

“Türkiye’de birçok üniversite ön lisans eğitimi veriyor!”

Türkiye’nin lider üniversitelerinden biri olduklarını belirten Rektör Acar, “Türkiye’de her geçen yıl üniversite sayısı artıyor ve birçok üniversite, ön lisans/lisans düzeyinde eğitim veriyor. Araştırmaya, bilimselliğe, yüksek lisans ve doktora eğitimine ağırlık veren üniversitelerle yalnızca ön lisans/lisans düzeyinde eğitim veren üniversiteler aynı değil, kaynaklar dağıtılırken yalnızca öğrenci sayısının kriter olarak alınması doğru değil” dedi.

“Üniversiteler araştırmaya daha fazla önem vermeli!”

Üniversitelerin araştırmaya daha fazla önem vermesi gerektiğinin altını çizen Acar, “ODTÜ gibi araştırmaya önem veren, üniversitelere ve sanayiye araştırmacı yetiştiren üniversiteler, biraz da kendi kaynaklarını kendisi üretmek durumundalar. Bugün Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde toplam harcamalarımızın %25-30’unu kendi geliştirdiğimiz ve çok büyük bir payı AB fonları gibi projelerden gelen kaynaklardan sağlıyoruz” dedi.


ODTÜ Rektörü Prof. Acar, Türkiye üniversitelerinin dünyada üst sıralarda yer alabilmesi için daha fazla kaynak ayrılması gerektiğini belirtti.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar

Rektör Acar ayrıca, Türkiye’nin verimlilik bazında rekabet eden bir ülke konumundan, inovasyona dayalı rekabet ortamına ayak uydurmaya çalışan bir ülke konumuna geçmeye çalıştığını ve bu anlamda üniversite & sanayi işbirliğinin ülke gelişimine de katkı sağlayacağını ifade etti.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren ve büyük bölümü Kalkınma Bakanlığı tarafından çeşitli projeleriyle desteklenen bilim merkezlerinin yöneticileri ise, Türkiye’nin gelişimine katkı sağlayacak birçok yeni buluşun olduğunu ancak üretim maliyeti ve bekleme sürelerinden dolayı sanayinin ve kamunun bilimi ithal ettiğini belirtti.

ODTÜ Teknokent

Türkiye’nin ilk Teknokent’i olan ve Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 4 yıl üst üste “En İyi Teknokent” unvanını kazanan ODTÜ TEKNOKENT Genel Müdürü Mustafa Kızıltaş, “ODTÜ TEKNOKENT bünyesinde teknoloji odaklı firmalarımızın gelişmesi için var gücümüzle çalışıyoruz. Türkiye’de temelleri atılan girişimcilerimize destek oluyor, henüz yolun başında olan birçok firmamızı San Francisco’da, Silikon Vadisi’nin içerisinde yer alan T-Jump Merkezimize gönderiyor ve orada melek yatırımcılarla buluşmalarını sağlıyoruz. Girişimcilerimiz en büyük sorunu ürünlerini ticarileştirirken yaşıyor. Hem buna çözüm bulmak hem de girişimcilerimize Silikon Vadisi deneyimi yaşatmak için her yıl 10’un üzerinde girişimcimizi T-Jump‘a götürüyor ve geliştirdikleri teknolojiyi ticarileştirmeleri açısından yanlarında yer alıyoruz” dedi.


ODTÜ TEKNOKENT Genel Müdürü Mustafa Kızıltaş
ODTÜ TEKNOKENT Genel Müdürü Mustafa Kızıltaş

Fikir Çok Yapan Yok: Türkiye’nin Garaj Sorunsalı

ODTÜ TEKNOKENT bünyesi içerisinde Arçelik, Aselsan gibi farklı sektörlerden birçok büyük oyuncunun olduğunu ve girişimcilerin birçok farklı alanda deneyim yaşayabileceklerini aktaran Kızıltaş, “Büyük firmaların yanı sıra, ODTÜ TEKNOKENT bünyesinden çıkmış ve bugün yüzlerce milyon dolarlık şirketler haline gelmiş girişimci birçok şirketimiz de var. Örnek vermek gerekirse Onedio.com ODTÜ TEKNOKENT bünyesinden bambaşka bir fikirle yola çıkmış ama yönlendirmelerimizle bugünkü niteliğine ulaşmış bir şirket. Yine “Udemy” adında başka bir firmamız, online eğitim alt yapısı alanında kurulan ve bugün dünyada 10 milyondan fazla kullanıcısı olan bir eğitim platformu konumunda bulunuyor. ODTÜ TEKNOKENT olarak en büyük amacımız, ODTÜ TEKNOKENT bünyesinden çıkacak milyar dolarlık bir şirket oluşturmak” şeklinde konuştu.

ODTÜ TEKNOKENT, yalnızca Türkiye’deki teknoloji odaklı şirketleri değil, San Francisco’daki teknoloji geliştirme merkezi T-Jump vasıtasıyla da, yurt dışında ve özellikle ABD’de bulunan Türk girişimcileri ülkemize çekmek için çalışıyor. ABD Başkanı Barack Obama’nın seçim kampanyası döneminde siber güvenliğini sağlayan ve bu alanda dünyaca ünlü bir şirket olan Comodo, ODTÜ TEKNOKENT’in girişimleriyle merkezini Türkiye’ye taşıdı.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi odtü teknokent

Orta Doğu Teknik Üniversitesi

Orta Doğu Teknik Üniversitesi ya da kısaca ODTÜ (Uluslararası adıyla Middle East Technical University – METU), 15 Kasım 1956 tarihinde, dönemin Başbakanı Adnan Menderes, Karayolları Genel Müdürü Vecdi Diker ve bir grup İstanbul Teknik Üniversitesi akademisyeni tarafından Ankara’da kurulmuş bir devlet üniversitesidir. Mersin’de bulunan Deniz Bilimleri Enstitüsü ve KKTC’de bulunan ODTÜ KKK (Kuzey Kıbrıs Kampüsü) dışında bütün binaları aynı kampüste bulunmaktadır. Bugüne kadar 120 binin üzerinde mezun veren üniversitenin eğitim dili İngilizcedir.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi odtü 60 yaşında

Dünya sıralamasında ilk 85’te!


Yabancı dilde eğitim vermek, merkezî bilgisayar sistemi kurmak, üniversite müzesi açmak, teknokent kurmak, internet bağlantısı gerçekleştirmek gibi Türkiye çapında birçok ilki gerçekleştiren Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi ile yalnızca en üstteki %3’lük dilimden öğrenci kabul ediyor. 2014 yılında Times Higher Education Dünya Üniversite Sıralaması’nda 85. sırada yer alan ODTÜ, bu listede ilk yüze girebilen tek Türk üniversitesi unvanına sahip oldu.


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.