Parapsikoloji, sözdebilim veya fringe nedir?

Parapsikoloji alanına giren hipotezlerin çoğu “fringe” ya da “sözdebilim” olarak etiketlenmekte ve bilim camiası çoğunlukla ikiye bölünmektedir. Peki nedir parapsikoloji? Bilim dalı sayılabilir mi?

Parapsikoloji, sözdebilim veya fringe nedir?

Sözdebilim, (Pseudoscience) bilimsel olarak tanımlanmakla birlikte bilimsel çalışmaların gerektirdiği standartları taşımayan veya yeterli bilimsel araştırma ile desteklenmeyen bilgi, metodoloji, inanç ve pratikler bütününe verilen isimdir.

İlk kez 1843 yılında kullanılan ve Yunanca’da sahte, sözde anlamına gelen “pseudo” ile İngilizce’de bilim anlamına gelen “science” sözcüklerinin birleştirilmesiyle türetilen bir isimdir. Kelime genellikle negatif bir bağlamda kullanılıyor ve bilim olarak etiketlendiği halde bilim alanına girdiği düşünülmeyen şeylerle ilgili küçümseyici bir yan anlamı da içeriyor. Sözdebilim yapmakla eleştirilen kişiler, doğal olarak bu sınıflandırmayı kabul etmiyorlar.


Parapsikoloji bir bilim dalı mı?

Parapsikoloji ise duyular-dışı algılama, psikokinezi, reenkarnasyon gibi konulara ilişkin olan, paranormal(normal ötesi) olayların deneysel yöntem yoluyla çok “disiplinli” etüdü olarak karşımıza çıkıyor.

Parapsikologlar tarafından, telepati, durugörü gibiparanormal yetenekleri, psikokinezi fenomenini ve diğer çeşitli psişik fenomenleri konu alan bir araştırma alanı olarak görülüyor.

Parapsikolojiye, halihazırda sekiz üniversitede okutulmasına karşın, ABD’de ve birçok ülkede “sınır-bilim” (fringe science) gözüyle bakılıyor; çünkü araştırmaları ABD’deki bilim insanlarının büyük çoğunluğu tarafından kabul edilmiş “standart varsayım numuneleri” içinde henüz yer almamaktadır.

Parapsikoloji yurtdışındaki üniversitelerde ders konularına girmiş durumda

Parapsikolojik araştırma, laboratuar araştırmasını ve bilimsel alan çalışmasını içeren bir dizi yöntem gerektirir ki günümüzde bu metodolojik parapsikoloji araştırmaları bazı özel laboratuarlarda ve dünyanın çeşitli üniversitelerinde sürdürülüyor.


Bununla birlikte, günümüzde parapsikolojik araştırmalara etkin olarak destek veren üniversiteler, tüm üniversitelerin sayısına oranla çok fazla değil. Bu tür akademik araştırmalar özel parapsikolojik yayınlarda, bazı parapsikolojik araştırmalar da geleneksel gazetelerde makale olarak yayımlanmaktadır.

ABD’li parapsikologlarca sürdürülen deneyler iki alanda ya da iki yöntemde yoğunluk kazanmıştır. Kullanılan temel yöntemlerden biri, psikokinezinin varlığını ortaya koymak üzere RNG yöntemidir, diğeri duyular-dışı algılamanın varlığını ortaya koymak üzere de uyaranlardan yalıtılmanın söz konusu olduğu “Ganzfeld uyarımı”dır.

Bunlardan başka, parapsikolojik araştırma deneylerinin bir kısmını da, ABD’de, “gezici (coğrafi) durugörü” olasılıklarını incelemek üzere, devlet sözleşmesi altında sürdürülen araştırma deneyleri oluşturmaktadır. Bu deneyler daha çok, durugörü ile kullanışlı casusluk bilgisi elde edilip edilemeyeceğini incelemek için yapılmaktadır. Bu deneylerin sonuçları bazı parapsikologlar tarafından psişik yeteneklerin varlığının bir göstergesi olarak değerlendirilir.

“Parapsikoloji bir bilim dalı mı?” sorusu henüz kesin olarak cevaplanabilen bir soru değildir, çünkü bilim dünyası evet, hayır ve çekimser cevaplarla bölünmektedir.

Belirli bir bilgi, metodoloji, araştırma ve uygulama alanının gerçekten bilimsel olup olmadığıyla ilgili standartlar araştırma alanına göre değişkenlik göstermekle birlikte yeniden üretilirlik ve farklı özneler tarafından doğrulanabilirlik gibi temel prensipler aynı kalmaya devam etmektedir.

Bu ilkeler belirli bir fenomenle ilişkili hipotez veya teorilerin başkaları tarafından da geçerli ve güvenilir olup olmadığını tespit etmek için daha ileri araştırmalara imkan veren ölçülebilirlik veya yeniden üretilebilirliği sağlamaktadırlar. Bu ön şartlar bir araştırmaya doğrudan veya dolaylı olarak önyargıların hakim olmasını önlemektedir.


Hiç şüphesiz ki her yeni gelen bilgi önce bilim tarafından reddedilir. Parapsikoloji alanına giren hipotezlerin çoğu ise marjinal, “sınırbilim” veya “sözdebilim” olarak etiketlenmekte ve bilim camiası çoğunlukla ikiye bölünmektedir. Parapsikolojik olguların bilimselliğine inanmayanlar genellikle çoğunluğu oluşturmaktadırlar, ancak özellikle 2000’li yıllarda yapılan birçok deney ve göstergeyle bu bakış açısı değişmeye başlamaktadır.

Parapsikolojide Ruhsal Yetilerimiz


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.