Saç dökülmesi sorunu yaşayanların karşılaştığı 13 sebep

Saç dökülmesi neden kaynaklanır? Özellikle mevsim geçişlerinde artan saç dökülme sorununun altında farklı tetikleyici sebepler olabiliyor. İşte saç dökülmesi sorunu yaşayanların karşılaştıkları 13 sebep…

Saç dökülmesi neden kaynaklanır? Saç dökülmesi için ne yapmalı? Saç dökülmesi sorunu yaşayanların karşılaştıkları 13 sebep...

1- Beslenme Yetersizlikleri

D vitamini eksikliği belirtileri arasında saç dökülmesi de yer alır. Kapalı mekanda fazla zaman geçirip güneşten uzak kalmış olmanız D vitamini eksikliğinin açıklaması olabilir. Bazen de yaşadığınız yerdeki hava koşulları güneşe hasret kalmanıza neden olur. Böyle bir durum söz konusuysa ve güneşlenmeniz mümkün değilse, D vitamini takviyesi alabilirsiniz.

2- Hormonal Dengesizlik

30 yaşından itibaren kadınların hormonlarında dengesizlik oluşmaya başlayabilir ve bu da saç dökülmesine yol açar. Bazı erkeklik hormonları hem erkek hem kadın vücudunda bulunur. Bazı kadınlarda bu her iki cinste de bulunan hormonların dengesizliği erkek tipi saç dökülmesine yol açabilir. Başka hormonal nedenler de yine kadınlarda saç dökülmesi sebepleri arasında gösterilebilir.


3- Tiroid Problemleri

Boynun ön kısmında buluna tiroit bezi eğer gerekenden az ya da daha çok tiroit bezi üretirse bu aksaklık etkisini saçlar üzerinde gösterebilir. Ancak tiroid problemlerinde saç dökülmesi nadiren tek belirtidir. Saç dökülmesi dışında kilo alma- verme, sıcak ya da soğuğa hassasiyet, çarpıntı gibi diğer belirtiler de dikkati çekecektir.

4- Polikistik Over Sendromu

Polikistik over sendromu, kadınlarda hormon dengesizliğine yol açar. Bu dengesizlik yüz ve vücutta kıllanmaya ama saçlarda zayıflığa neden olur. POS adet düzensizliğine, akne ve kilo alma gibi belirtiler de gösterebilir.

5- Hamilelikte saç dökülmesi

Kadınlar hamilelik sırasında saçlarının daha gürleştiğine şahit olabilir. Artan hormon seviyeleri saçların normal biçimde dökülmelerini engeller. Ancak bebek doğduktan sonra hormon seviyeleri aşağı düştükçe saçlar da dökülmeye başlar. Durum epey ciddi görünebilir fakat eninde sonunda saçlar normale dönecektir. Yine de bu dökülme süresinin 2 yıla kadar uzayabileceğini bilmelisiniz.

6- Doğum Kontrol Hapları saçları dökebiliyor

Doğum kontrol haplarında bulunan ve yumurtlamayı önleyen hormonlar saçların incelmesine neden olabilir. Özellikle ailede saç dökülme hikayesi olan kadınlarda bu haplar yüzünden saçlar dökülebilir. Bazen de ilacın alınmasını bırakmak saç dökülmesine neden olabilir.

7- Menopoz nedeniyle saçlar dökülebilir

Menopoz döneminde hormonlardaki değişim bazı kadınları saç dökülmesi problemiyle karşı karşıya bırakabilir. Bu geçici bir şikayettir ve saç dökülmesi bir süre sonra sorun olmaktan çıkar. Yine de 40 yaşından itibaren saçların gençlik dönemlerindeki kadar gür olmalarını beklememek gerekir. Ayrıca menopoz döneminde kullanılan ilaçlar da saça etki edebilir. Doktorunuzla ilaçlarınızın bu tip bir yan etkisi olup olmadığını ve alınabilecek önlemleri konuşabilirsiniz. Saç dökülmesiyle ilişkilendirilen diğer ilaçlar arasında ise tansiyon ilaçları, kalp ilaçları, artrit ilaçları ve depresyon ilaçları sayılabilir.

8- Yoğun stres kaynaklı saç dökülmesi

Çok fazla stres saçların aniden dökülmesine neden olabilir. Dökülme birkaç ay sürebilir. Stresi en aza indirmek saç dökülmesi riskini de azaltacaktır. Stres yöntemi, stresi azaltmak gibi kavramlar çoğu kez gözünüze mümkün olamazmış gibi görünebilir. Oysa çeşitli nefes teknikleri, meditasyon, doğa yürüyüşleri ya da profesyonel yardım almak gibi çeşitli seçenekleriniz olduğunu bilmelisiniz.

9- Zehirli kimyasal içeren saç ürünleri

Sodyum lauryl sülfat (SLS) piyasaki çoğu şampuanda bulunan bir kimyasaldır. Burada altını çizeceğimiz asıl nokta ise bu maddenin bağışıklık sistemi üzerinde zehirli etkisi olduğu ve bu maddenin saç köklerine zarar verdiğidir. SLS içermeyen ve doğal içerikli şampuanlar kullanmak saçlarınızın daha sağlıklı olmasını sağlayabilir. Saç boyalarında da aynı zararlı içerik sorunu vardır. Saçları fazla kimyasala maruz bırakmamak ve doğal ürünlere yönelmek, saçları dinlendirmek dökülmeyi azaltabilir.

10- Aşırı kilo kaybı ve ani diyetler

Şok bir diyet uygulayarak fazla kilolarınızı atmayı başarmış olabilirsiniz ancak aynı anda saçlarınızı da kaybetme yolunda bir adım atıyor olabilirsiniz. Ani kilo kayıplarında saçların dökülmeye başladığını fark etmeniz 3 ila 6 ayı bulabilir. Neyse ki, tekrar sağlıklı bir şekilde beslenmeye başladığnızda saçlarınız da normale dönecektir. A vitamini ve protein eksikliği saç dökülmesi olasılığını arttırır.


11- Sıkı saç şekilleri

Saçları ince ince ördürmek, sıkı at kuyrukları veya sürekli bigudi kulllanmak saç dökülmesi için risk oluşturur. Saçların nefes alması gerekir. Eğer sürekli saçlarınızı sıkı sıkı topluyor ya da benzer modeller kullanıyorsanız, saçlarınızı açıp bir süre saçı serbest bıraktığınız modelleri kullanmak saçların kendini toparlamasına yardımcı olabilir.

12- Yaşlanma

Yaşlandıkça saçların büyüme hızı da yavaşlar. Saç incelir, beyazlar ve gençlik günlerine oranlar artık daha sağlıksızdır. Saç sağlığını korumak için beslenmeye özen göstermek ve gerekli vitamin desteklerini almak önemlidir.

13- Kalıtım

Vücudumuzla ilgili çoğu problemde olduğu gibi saç dökülmesinde de genlerin rolü olabilir. Genetik olarak saçları dökülen kadınlar genellikle 50’li yaşlardan sonra bu problemle karşı karşıya kalsalar da, sorun çok daha genç yaşlarda kendini göstermeye başlayabilir.

 

Saçlarımızın neden döküldüğünü bulun!

“Saç dökülmesi ile dönem dönem karşılaşılması olağan ve yaygın bir durumdur” diyen Op. Dr. Bülent Cihantimur, saç dökülmesini önlemek için öncelikle atında yatan sebeplerin bilinmesi gerektiğini vurguladı ve ekledi; “Saç dökülmesi sorunuyla gelen hastalarımıza öncelikle bazı sorular sorarız ve sonrasında aldığımız bilgiler doğrultusunda hareket ederiz. Söz gelimi, düzenli ve yeteri kadar şampuan kullanımı ve bunu takiben iyi bir durulama yapma, saç hijyeni için önemlidir. Aksi takdirde saç dökülmesi yapabilir. Demir eksikliği ve B vitamini düşüklüğü saçları döker. Bunun gibi sorunların olup olmadığı araştırılmalıdır”.

Saç dökülmesi neden kaynaklanıyor?

Op. Dr. Bülent Cihantimur saç dökülmesinin neden kaynakladığını anlayabilmek için kişilerin kendilerine şu soruları sorabileceğini söyledi: Kilo vermek için son günlerde moda olan zayıflama diyetlerini mi yapıyorsunuz? Çünkü çok sıkı düşük kalorili diyetler sadece saç dökülmesine değil, cildin, el ve ayak tırnaklarının bozulmasına da sebep olur. Sağlıklı diyetlere yönelin ve bedeninizi korumaya dikkat edin.

Ailenizde tiroid hastası bir yakınınız var mı?

Çünkü tiroid hastalığının saç dökülmesinde çok ciddi rolü olduğu biliniyor. Eğer kalıtsal olarak da ailenizde böyle bir hikaye varsa, mutlaka tiroid değerlerinizi kontrol ettirmelisiniz.

Anemi hastalığınız var mı?

Çünkü anemi, kansızlık bugün Türkiye’de her 3 orta yaşlı bayanın birinde görülen bir rahatsızlıktır. Kan değerlerinizi kontrol ettirin.

Son olarak hormonal dengesizlikler yaşayabileceğiniz bir dönemde misiniz?

Çünkü menopoz, ergenlik, gebelik gibi hormonların değişkenlik gösterdikleri dönemlerde saç dökülmesi yaşayabilirsiniz. Bu süreçler geçtikten sonra saçlarınız tekrar eski haline dönecektir.

Organik Saç Ekimi Enjeksiyonu yaptırabilirsiniz


Bütün bu maddeleri kontrol edildikten sonra genel olarak saç dökülmenizin altında yatan sorunun bulunabileceğini söyleyen Op. Dr. Bülent Cihantimur “Elbette başka istisnalar vardır ve hala sorunun ne olduğunu bulamıyor ve saç dökülmenizi durduramıyorsanız, Organik Saç Ekimi enjeksiyonu saç dökülmenizin önüne geçebilecek etkili bir uygulamadır” diyor.


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.