Sonar anketi: Meral Akşener MHP’den seçime girerse ne olur?

Sonar araştırma şirketinin yaptığı ankete göre Meral Akşener MHP lideri olarak seçime girerse CHP’yi kıl payı geçerek mecliste ana muhalefet partisi olabilir. Diğer çarpıcı sonuç ise AKP tek başına iktidar olamayabilir.

Sonar'ın anketine göre Meral Akşener MHP lideri olarak seçime girerse CHP'yi geçerek ana muhalefet oluyor; AKP tek başına iktidar olamıyor.

İşte Sonar anketinde öne çıkan bulgular:

1- Bugün seçim olsa AKP’nin oy oranı %48,77

Araştırmaya göre “Bugün seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz” sorusuna verilen yanıtta, AKP yüzde 48,77 ile çoğunluğu elde ederken HDP’nin barajı aşamadığı görüldü.


Araştırmaya göre "Bugün seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz" sorusuna verilen yanıtta, AKP yüzde 48,77 ile çoğunluğu elde ederken HDP'nin barajı aşamadığı görüldü meral akşener

2- MHP’de lider değişikliği olursa AKP tek başına iktidar olamıyor.

MHP’de bir süredir gündemde olan Genel Başkan değişikliği ve Meral Akşener, Sinan Oğan, Ümit Özdağ veya Koray Aydın ile seçime gidilirse hangi partiye oy verirsiniz sorusuna ankete katılanların %41,82’si AKP’ye, %22,38’i MHP’ye, %22,31’i CHP’ye, %10,20’si HDP’ye oy vereceğini söylemiş. Dikkat! Bu sonuçlar kararsızlar dağıtılmış haliyle verilmiş.

Bu verilerden anlaşılabilecek en somut sonuç, MHP’de olabilecek bir genel başkan değişiminin, partilerin oy oranına etkisi yüksek olduğu. Ankete göre MHP’de bir lider değişikliği olursa, Milliyetçi Hareket Partisi oy oranını son seçimlere göre yaklaşık iki katı artırıyor. Hem kıl payı CHP’yi geçerek ana muhalefet partisi oluyor hem de AKP tek başına iktidar olamıyor.

Sonar Başkanı Hakan Bayrakçı, CNN Türk televizyonuna yaptığı açıklamada bu soruyu “MHP’de özellikle Meral Akşener genel başkanlık koltuğuna oturursa” şeklinde sorduklarını, diğer adayları parantez içinde verdiklerini, zira kamuoyunda da Akşener’in liderlik potansiyelini önde götürdüğünü vurguladı.


Hakan Bayrakçı yaptığı açıklamada Meral Akşener‘in hem kadın olması, hem merkez sağ geçmişinin olması hem de milliyetçi duruşu en büyük artıları olduğunu, CHP’yi geçme potansiyelinin ise özellikle Muğla, Aydın ve İzmir gibi şehirlerdeki seçmenin 10 yıllık süreçte CHP’ye oy verdiklerini, daha önceki seçimlere bakıldığında merkez sağ partilere oy verme eğiliminde olduğunu vurguladı. Bayrakçı, diğer yandan MHP’nin 1 Kasım seçimlerinde AKP’ye kaptırdığı oyları da geri alabileceğine dikkat çekti.

sonar anketi mhp'de özel durum sorusu lider değişirse meral akşener

3- Seçmende ciddi bir kararsızlık var!

Sonar’ın anketine katılanların yüzde 10,8 gibi büyük bir kısmı, bugün seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz sorusuna kararsız kalmış veya cevap vermemeyi tercih etmiş. Bu %10.8’lik pastadan hangi partinin daha çok pay alabileceği ise MHP’deki lider değişikliği durumuna bağlı gibi görünüyor.

sonar anketi nisan 2016 seçmende kararsızlık karasız seçmen meral akşener

4- En güvenilen kurum TSK, en az güvenilen kurum Ak Parti

SONAR Araştırma Şirketi’nin yaptığı seçim anketindeki diğer öne çıkan soru, kurumlara güvenle ilgiliydi. Yanıtlara göre Türkiye’de en çok güvenilen kurum Türk Silahlı Kuvverleri (TSK/Ordu) olurken, en az güvenilen kurum da AK Parti hükümeti oldu. TBMM’nin de daha az güvenilen kurumlar içinde yer alması dikkat çekici. En güvenilen kurumlar arasında TSK’yı, %67 ile Emniyet Teşkilatı ve %65 ile Anayasa Mahkemesi takip ediyor.

Türkiye'de en çok güvenilen kurum TSK olurken, en az güvenilen kurum da AK Parti hükümeti oldu meral akşener

5- Başkanlık sistemi istenmiyor


Sonar’ın anketinde öne çıkan son bulgu, “Başkanlık Sistemi mi, Parlamenter Sistem mi?” sorusuna verilen yanıtlar. Ankete katılanların %32,7’si Başkanlık Sistemi isterken, %58,8 gibi büyük bir oran Parlamenter Sistem’den yana.


sonar anketi başkanlık sistemi parlamenter sistem meral akşener

Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.