Sağlıklı yaşam için düzenli aktivite çok önemli. Ancak yapılan sporun kişiye zarar değil, fayda sağlaması gerekli. Spor sakatlanmalarında ilk yardım nasıl yapılır?
Spor yapmak sağlık için çok faydalı olsa da bilinçsiz yapılan spor aktiviteleri, yaralanmaları da birlikte getirmektedir. Ne yaparsanız yapın spor yapanlarda sakatlanmaları önlemek imkansızdır. Ancak belirli hususlara dikkat ederek bunu en aza indirebiliriz. Yapılan geniş kapsamlı çalışmalarda sportif zedelenmelerin, belirli konulara dikkat edildiğinde %25 oranında daha az görüldüğü saptanmıştır.
Yapılan sporlarda zedelenmeler ve sakatlanmalar önlenebilinir mi?
Öncelikle fiziksel kondisyonumuzun yapılan spora uygun olması gerekir. Eğer bir sporu yapacaksanız yeterli oranda antreman yapmalısınız. Sporunuza uygun muntazam aralıklarla yapılan antremanlar sizi yaptığınız spora uygun hale getirecek ve sakatlık oranı azalacaktır.
Yapılan sporun kurallarını çok iyi bilmeniz gerekmektedir. Bilhassa temas sporlarında bu çok önem kazanır. Kurallara uyulmadan yapılan sporlarda sakatlık oranı artmaktadır.
Yapılan spora uygun giyinmeli ve uygun ekipman kullanmalıdır.
Yaptığımız spora göre dizlerimizi, ellerimizi, gözümüzü, dişlerimizi ve başımızı koruyucu ekipman kullanmalıyız. Giydiğimiz ayakkabılar içlerindeki destekler daima gözden geçirilmelidir.
Sakatlıkların önlenmesinde istirahat çok önemli bir konudur. Yorgun olarak yapılacak spordan sonra sakatlık oranlarında artma gözlemekteyiz. Aynı şekilde yapılan sporun uzun süre yapılması, ya da yapılan bir müsabaka sonrası diğer bir müsabakaya devam daima vücudumuz için zararlı olacaktır. Vücudumuzun önce dinlenmesi sonra spora devam etmemiz gerektiği akıldan asla çıkarılmamalıdır.
Yapılacak her sportif aktivasyon öncesinde mutlaka iyi bir ısınma ve germe yapılmalıdır. Isınma ve germeler sizi yapacağınız spora uygun hale getirir yani sizi yapacağınız spora hazırlar.
Yorgun olduğunuzda ya da ağrınız olduğunda spora ara vermelisiniz. Ağrı size bir problem olduğunu göstermektedir. Üzerine gitmekle daha sonra ciddi sorunlar yaratacak sakatlıklarla yüz yüze kalabilirsiniz.
Maalesef son günlerde yanlış ayakkabı giyme, destek kullanmama ve ağrısı olmasına rağmen spora devam etme sonrası onlarca aşil tendon rüptürü görülmüş ve ameliyat edilmiştir ve edilmektedir.
En sık karşılaşılan sakatlıklar nelerdir?
Bağların gerilmesi ya da kopması
Diz sakatlıkları
Ayak bilek bağ zedelenmesi
Aşil tendon zedelenmesi
Adele sakatlıkları
Stres kırıkları
Kırık ve çıkıklar
Spor yaralanmaları kendini nasıl hissettirir?
Eklemde ya da sakatlanan bölgede ani ve şiddetli ağrı, şişlik, bacak ya da uylukta ise üzerine basamama, eklemi oynatamama, kırık yada çıkıkta o bölgede şekil bozukluğu oluşabilecek
Unutulmaması gereken bir husus ise eğer spor sırasında herhangi bir sakatlık oluşursa derhal sportif faaliyete ya da egzersize son verilmelidir.
Spor yaralanmalarında ilk yardım olarak neler yapılmalıdır?
Yaptığımız sporu hemen bırakmalıyız. Sonra sakatlanan bölgeye kompresyon bandajı uygulamalı ve üstünden buz kompresi uygulamalıyız. Eğer alt ekstremitede sorunumuz varsa asla üzerine ağırlık vermemeliyiz. Daha sonra mutlaka bir doktora görünmeli ve daha sonra ciddi problem yaratabilecek zedelenmelerin acilen ve kısa sürede tedavisini yaptırmalıyız.
Spora başlamadan önce neye dikkat etmek gerekir?
Spor sağlığınız için yapılmalıdır. Ancak düzgün ve kurallara uygun olarak yapılmazsa karşımıza sakatlıklar çıkar. Sağlığımız için yaptığımız sporun vücudumuza uygun olup olmadığına, o spor için uygun ekipmanımız var mı yok mu, spor yapılacak zeminin uygunluğuna bakılmalı, spor öncesi mutlaka ısınma ve germe hareketleri yapılmalı ve asla tok karnına spor yapmaya çıkılmamalıdır.