Terörle mücadelede TSK’ya yeni yetkiler geliyor

Başbakan’ın yazılı emriyle terörle mücadele operasyonlarını yürüten TSK, yeni bir yasal yetki ve korumayla donatılacak. Yeni yasal düzenlemeyle askerlere işledikleri iddia edilecek suçlara karşı koruma getirilecek.

Başbakan'ın yazılı emriyle terörle mücadele operasyonlarını yürüten TSK, yeni bir yasal yetki ve korumayla donatılacak. Yeni yasal düzenlemeyle askerlere işledikleri iddia edilecek suçlara karşı koruma getirilecek.

Ankara, terörle mücadelede yeni bir dönem başlatıyor. Genelkurmay Başkanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Başbakanlık yeni bir yasal düzenleme üzerinde çalışıyor. Yeni yasayla TSK, terörle mücadele için, aynı sınır ötesi tezkerelerinde olduğu gibi özel olarak yetkilendirilecek, ayrıca teröristle mücadelesi nedeniyle bir askerin yargılanması gündeme gelirse, soruşturma Milli Savunma Bakanı veya İçişleri Bakanı’nın onayına bağlı olacak.

Yasa metnine, “Genelkurmay Başkanı, Bakanlar Kurulu’nun kararı, Başbakan’ın direktifi ile terör tehdidi ile karşı karşıya kalınan (belirlenecek) bölgelerde, (belirlenecek) yöntemlerle, (belirlenecek) sürede mücadele yapmaya yetkilidir” ifadesinin konulması planlanıyor.

Böylece TSK, terörle mücadelede tam yetki ve koruma zırhıyla donatılmış olacak.  Buna göre, yeni yasal düzenleme, polisin yeterli olmadığı durumda askerin müdahale yetkisini veren eski EMASYA protokolü gibi olmayacak. Güvenlik özgürlük dengesi gözetilecek ancak teröristle mücadelenin en etkili şekilde yapılması sağlanacak.


TSK’nın terörle mücadele operasyonları kapsamında hazırlanan yasal düzenlemenin iki önemli boyutu var: Birincisi yetkilendirme. Aynı sınır ötesi tezkelerinde olduğu gibi yetkilendirmenin süresi, hangi bölgelerde geçerli olacağı yeri ve hangi yöntemleri kapsayacağı…


Düzenlemenin diğer boyutu ise güvence. Yasa metninde, teröristle mücadelesi sırasında askere, işlediği iddia edilebilecek suçlara karşı koruma sağlanıyor. İlerleyen yıllarda görevi sebebiyle suçlanabilecek askerlerin yargılanabilmesi için soruşturma izni, Milli Savunma Bakanı veya İçişleri Bakanı onayına bağlanacak. Çalışmalarda sona gelindiği bildirildi. Önümüzdeki günlerde taslağın açıklanması planlanıyor. Terör tehdidine karşı olan bu yetkinin, istenildiğinde siyasi otorite tarafından sona erdirilmesi mümkün olacak.

TSK’nın sözleşmeli askerlik sistemine neden talep olmadı?


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.