ABD’de giyilebilir kalp pili cihazıyla adından söz ettiren, Forbes ve MIT listelerine girmeyi başaran Türk bilimci Canan Dağdeviren, Harvard Üniversitesi’nde düzenlediği konferansta Stephen Hawking’i ağırladı.
Stephen Hawking için yeni bir cihaz oluşturdu
İki bilim insanının buluşmasına ait bir, fotoğraf Canan Dağdeviren’in Twitter hesabından paylaşıldı ve kısa sürede sosyal medyada yankı buldu.
Amerika’da “giyilebilir kalp pili” tasarımı ve ürünüyle yıldızı parlayan genç bilimcimiz Canan Dağdeviren, Harvard Üniversitesi’nde bir konuşma yapan ünlü İngiliz teorik fizikçi Hawking ile bir araya geldi. Kozmolog Stephen Hawking, Harvard Üniversitesi’nde verdiği derste, kara delikler ‘düşündüğümüz kadar kara değil’, demiş ve çevresinde, ışık dahil her şeyi içine çeken kara delikler paralel evrenlere açılan kapılar olabilir iddiasını ileri sürmüştü. Bini aşkın akademisyen ve öğrencinin dinlediği ve internet üzerinden de canlı olarak yayınlanan ders, uzmanı olduğu ve üzerine kitaplar yazdığı kara delikler ve enformasyon paradoksu üzerineydi.
Kara deliklere giren nesnenin sanılanın aksine kaybolmadığını, kara deliklerin bilim kurgu yazarlarının hayal edebileceğinin ötesinde bir gizemi barındırdığını belirten Stephen Hawking, “Kara deliklerin nasıl bu kadar büyük bilgiyi bünyesinde barındırdığı sorusu, çözmek için son derece sıkı bir biçimde çalıştığımız konulardan biri. Eğer kara deliğe düştüğünüz hissine kapılırsanız korkmayın, bir çıkış var” esprisini yaptı.
Canan Dağdeviren de Hawking’in verdiği bu ilginç dersi izleyenler arasındaydı. Dağdeviren, Harvard Topluluğunda “o benim kahramanım” dediği Hawking ile bir araya geldi ve çektirdiği fotoğrafını sosyal medyada paylaştı.
Dr. Dağdeviren, MIT ve Forbes bilim insanı listelerinde yer aldı
Canan Dağdeviren özellikle giyilebilir kalp pili tasarımı ile dikkatleri üzerine çekti. MIT Technology Review Dergisi’nin 2015 yılında derlediği “35 Yaş Altı 35 Yenilikçi” listesine, ayrıca Forbes Dergisi’nin “30 Yaşından Küçük 30 Bilim İnsanı listelerinde yer almayı başardı. Dr. Dağdeviren, adını Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’ndeki (MIT) bilimsel araştırmalarla duyurdu ve Harvard Üniversitesi’nin Genç Akademi Üyeliği’ne seçilen ilk Türk oldu.
Hacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesini bitirdikten sonra, Sabancı Ünivresitesinde yüksek lisans ve ABD’de doktora yapan Canan Dağdeviren’in kalp ile ilgisi, küçük yaşta dedesini kalp krizinden kaybetmesiyle başlamış. Normal şartlarda ömrü 5-7 yıl arasında değişen kalp pillerini, giyilebilir kalp pili projesi ve tasarımı ile ölümsüz hale getirmeye çalıştı. Dağdeviren, şimdi de Parkinson, Alzheimer ve farklı beyin hastalıklarına yardımcı olabilmesi için iğne şeklinde bir pil tasarlıyor.
Biyografi: Dr. Canan Dağdeviren (4 mayıs 1985, İstanbul), fizik mühendisi, Harvard Üniversitesi’nin genç akademi üyeliği’ne (Junior Fellow of Harvard) seçilen ilk Türk. İlk ve orta eğitimini Kocaeli’nde yaptı. 2007’de Hacettepe Üniversitesi Fizik Mühendisliği’nden mezun oldu. Sabancı Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği programındaki yüksek lisans eğitimini 2009’da tamamladı. Aynı yıl Fulbright bursu kazanarak UIUC’da Malzeme Bilimi ve Mühendisliği bölümünde doktora eğitimine başladı. Bu süreçte esnek ve katlanabilir, deri üstüne yapıştırılabilir veya giyilebilir elektronik aletler üzerine çalışmalar yaptı.
Medikal teknoloji alanında çalışarak pilsiz çalışan giyilebilir bir kalp çipi (Pzt meh) ve cilt kanserini teşhis eden bir cihaz geliştirdi.
Başarıları:
- Forbes dergisinin ’30 yaşından küçük 30 bilim insanı’ listesine girdi.
- Harvard Üniversitesi’nin Genç Akademi Üyeliği’ne (Junior Fellow of Harvard) seçildi.
- MIT Technology Review’un her yıl derlediği 35 Yaş Altı Mucitler listesinde yer aldı.
- Illinois Innovation Prize