Diş ve ağız sağlığı konusunda çok gerideyiz!.. Türkiye’de düzenli diş hekimine gitme oranı yüzde 10 düzeyindeyken gelişmiş ülkelerin dörtte biri kadar diş macunu kullanıyoruz. Şarjlı diş fırçası kullananların oranı ise yüzde 1’in altında…
Diş sağlığıyla ilgili doğru bilinen 10 yanlış
Türk Dişhekimleri Birliği ev sahipliğinde bu yıl ikinci kez düzenlenen Ağız-Diş Sağlığı Parlamentosu İstanbul’da gerçekleşti. Ağız ve diş sağlığı konusunda alınacak önlemler ile toplumda farkındalık yaratma amacını taşıyan toplantılara ağız ve diş bakın ürünleri ile öne çıkan P&G’de destek verdi. Parlamentoya katılan P&G Türkiye Profesyonel Ağız Sağlığı Ülke Müdürü Pınar Fesli Berkman: “Türkiye’de ağız sağlığını geliştirmek için önümüzde uzun bir yol var. Gelişmiş ülkelerin kullanımlarının dörtte biri kadar macun kullanıyoruz” değerlendirmesini yaptı.
Ağız hastalıklarının önemini anlatmak ve ağız sağlığını koruma bilincini yaymak amacıyla düzenlenen 2. Ağız-Diş Sağlığı Parlamentosu, kamu ve özel sektörden çok sayıda önemli ismin katılımıyla gerçekleştirildi.
20 yaş dişi ile imtihanımız
Türk Dişhekimleri Birliği’nin (TDB) Türkiye’de ağız sağlığı bilincini geliştirmek için başlattığı 2. Ağız-Diş Sağlığı Parlamentosu, koruyucu diş hekimliğindeki bilimsel çalışmaların artırılmasını ve geniş kitlelerce desteklenmesini amaçlıyor. Sempozyuma verdiği desteği gelecek yıllarda da sürdürmeyi hedefleyen P&G Türkiye ise TDB ile işbirliğini geliştirerek bu yıl ikincisi düzenlenen organizasyonun gelenekselleştirilmesi ve bilinirliğinin artırılmasını oldukça önemsiyor.
Gelişmiş ülkelerin dörtte biri kadar diş macunu kullanıyoruz
20 Mart Dünya Oral Sağlık Günü kapsamında Türk Dişhekimleri Birliği (TDB) himayesinde düzenlenen etkinliğe, P&G Türkiye adına P&G Türkiye Profesyonel Ağız Sağlığı Ülke Müdürü Pınar Fesli Berkman katıldı. Konuşmasında İpana ve Oral B markalarıyla Ağız-Diş Sağlığı Parlamentosu’nun bir parçası olmaktan mutluluk duyduklarını belirten Berkman, “Türkiye’de ağız sağlığını geliştirmek için önümüzde uzun bir yol var. Gelişmiş ülkelerin kullanımlarının dörtte biri kadar macun kullanıyoruz” bilgisini verdi.
Berkman, ağız sağlığı konusunda farkındalık yaratmaya verdikleri öneme değinerek şu bilgileri paylaştı: “Gerçekleştirdiğimiz bir araştırmaya göre ülkemizde düzenli diş hekimine gitme oranı yüzde 10. Almanya’da her 3 evden birinde şarjlı diş fırçası varken, bu oran Türkiye’de yüzde 1’in altında. Biz P&G olarak üzerimize düşeni yapmaya, en üst kalitede olan ve ağız sağlığını korumaya yönelik ürünler üretmeye kararlıyız. İnsanlar ağız sağlığına özen göstermeye başladıkça, bizim gibi firmalar teknolojilere yatırım yaptıkça bilinçlenme de artacak.”
Çocuklarda ilk diş kontrolü ne zaman yapılmalı?
Toplantıda konuşan TDB Genel Başkanı Taner Yücel konuşmasında böyle bir toplantının yapılıyor olmasının önemine değindi. Yücel: “Türk Dişhekimleri Birliği olarak, diş hekimliği mesleğinin ve toplumun ağız diş sağlığı sorunlarının çözülmesinde çalışmaları olan, bileşenleri olan bütün arkadaşlarımızı buraya davet ederek hep bir ağızdan konu başlıklarımızı hem milletvekilimize hem de Sağlık Bakanlığının en üst düzey yöneticilerine bürokratlarına dinlettik. Amacımız buydu, parlamentonun amacı ağız diş sağlığı sorunlarını oluşturan ve bunları direkt bileşenlerinin ağzından duymaktı. Bunu gerçekleştirdiğimizi düşünüyorum” diye konuştu.