Türkiye’ye kayıt dışı para girişi rekor düzeyde!

Türkiye’ye son 13 yıldır artan miktarda kaynağı belirsiz döviz giriyor. Paranın nereden geldiği açıklanmıyor. Şubat 2016’da Türkiye’ye 2 milyar 878 milyon dolarlık kaynağı belirsiz para girişi oldu. Bu son 10 ayın en yüksek gizemli para girişiydi.

Türkiye'ye gizemli para girişi 10 ayın rekorunu kırdı

Kaynağı belirsiz kayıt dışı para, Merkez Bankası’nın “ödemeler dengesi” tablosunda “net hata ve noksan” kalemi altında gösteriliyor. Ocak 2016’da 1,06 milyar dolarlık kaynağı belirsiz para çıkışı olmuştu. Kaynağı belirsiz para girişi böylece Nisan 2015’ten beri en yüksek düzeyde gerçekleşti. Geçen yılın Ekim, Kasım ve Aralık aylarında net hata noksan kaleminde düşüş görülmüştü.

2015 yılındaki kaynağı belirsiz para girişi Cumhuriyet tarihi rekorunu kırmıştı

2015 yılında Türkiye’ye kaynağı belirli olmayan para girişi 13 milyar dolara ulaşmıştı. Bu rakam, tüm cumhuriyet tarihinin rekoru olmuştu. Bazı ekonomistlerin iddiasına göre resmi finansman hesaplarından para girişinin durduğu bir dönemde kaynağı belirsiz para girişindeki rekorun oldukça manidar olduğu belirtiliyor.


Seçim öncesi spekülasyonu

Türkiye’ye 13 yıldır kaynağı belirsiz döviz yağıyor. Mart 2014 yerel seçimleri öncesinde başlayan kaynağı belirsiz para girişinin Ağustos 2014’teki Cumhurbaşkanlığı seçimlerine kadar kesintisiz bir şekilde devam etmesi seçimlerle ilgili spekülasyonları akıllara getirmişti. Ocak – Ağustos 2014 döneminde 9.5 milyar dolar ile kayıt dışı para girişi, tüm zamanların rekorunu kırmıştı. Sıcak para girişi Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından tersine dönmüş, yılın son 4 ayında ülkemizden 5.7 milyar dolar para çıkmıştı.


 

Cari açığın kaynağı, kayıt dışı yama mı?

Ocak – Mayıs 2014 döneminde cari açık 18.5 milyar dolar olarak seyretmiş, aynı dönemde net hata noksan miktarı ise 8.9 milyar dolar olarak gerçekleşmişti. Uzmanlar tarafından cari açığın yüzde 47 gibi büyük miktarı, kaynağı belirsiz öngörülemeyen para ile finanse edildiği iddia edilmişti.

2014 – 2015 yılları arasında dönemin Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Hürriyet‘e verdiği demeçte kaynağı belirsiz para girişini ifade eden net hata noksan kaleminin 16 milyar dolara ulaştığını belirtmiş, “Ortadoğu, Balkanlar, Kuzey Afrika hepsinden kalıcı olarak para geliyor. Parasını güvence altına almak için Yunanistan’dan, Ermenistan’dan bile Türkiye’ye para geliyor” ifadelerini kullanmıştı.


Al Monitor, 2014 yılında yayınladığı makalesinde son 12 yılında (2002 – 2014) Türkiye’ye kaynağı belirsiz 36 milyar dolar para girişi olduğunu iddia etmişti.


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.