Yeni Türkiye’de yeni kutlamalar başlatılırken milli bayramlar eski değerini kaybediyor. Daha önce kutlanmayan dini özel günler ortaya çıkıyor.
Her yerde heyecan, her yerde kutlamalar… Şiirler okunuyor, yarışmalar yapılıyor. Duvarlar etkinlik afişleriyle dolu. Sokaklarda boydan boya asılmış kutlama mesajları:
“Kutlu Doğum Haftası mübarek olsun.”
1989 yılında Türkiye Diyanet Vakfı tarafından Kutlu Doğum Haftası kutlamaları başlatılmış ve bugüne kadar süregelmiştir. Kutlu Doğum Haftası’nın miladi takvime göre yapılması, 23 Nisan kutlamalarına denk gelmesi ve Fethullah Gülen’in doğum günüyle çakışması bazı çevrelerden tepki toplamıştır. İlahiyatçı Prof. Süleyman Ateş; “Ramazan Ayı, Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı günleri Kur’an ile sabittir. Kutlu Doğum gibi kutlamalar uydurmadır, bid’attır.” diyerek düşüncesini belirtmiştir.
Her ne kadar bazı çevrelerce tepkiyle karşılansa da Kutlu Doğum Haftası, özellikle son yıllarda coşkuyla kutlanıyor. Peygamberimizle ilgili şiirler okutuluyor. Salavat yarışmaları düzenleniyor. Peygamberimizin hayatıyla ilgili kitaplar belediyelerce okullara dağıtılıyor ve yapılan yarışmanın sonucu hediye olarak umre masrafları karşılanıyor.
Bu sene 23 Nisan’a yaklaşırken, unutulan bir başka zafer daha gün yüzüne çıktı. Kut’ül Ammare, 1. Dünya Savaşı sırasında Osmanlı Devleti‘nin İngilizlere karşı kazandığı bir muharebedir. Bu sene Milli Eğitim Bakanlığı, Kut’ül Ammare’nin yurt çapında kutlanılması talimatını verdi.
Artık milli bayramlar yaklaşırken bile iptal edileceğini düşünüyoruz
Yeni Türkiye‘de yeni kutlamalar başlatılırken bu sene de 23 Nisan resepsiyonu iptal edildi. Daha önce 30 Ağustos ve 29 Ekim resepsiyonları da çeşitli sebeplerle iptal edilmişti. 2013 yılında, tüm milli bayramlar için stadyum kutlamaları kaldırıldı. Meydanlarda birkaç basit gösteriyle geçiştirilen milli bayramlarımızın yeni kutlamalarında eski coşkudan eser yok. Eskiden bayram günlerine heyecanla uyanırken, artık bayramlar yaklaşırken bile iptal edileceğini düşünüyoruz.
Dini günlerin kutlanması, yeni kutlamalar çıkarılması ve bazı şeylerin unutturulmaması güzel. Ancak dini duyguların pekiştirildiği gibi, milli duyguların da ülkemizin bütünlüğü ve geleceği için pekiştirilmesi gerekir.
23 Nisan, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunu gerçekleştiren TBMM‘nin açılış tarihidir. Mustafa Kemal Atatürk, bu günü, ülkemizin geleceği olan çocuklara armağan etmiştir. Tarihimizi hatırlamamız ve çocuklarımıza Türk kimliğinin kazandırılması için çok önemli olan milli bayramlarımızın önemini yitirmesi endişe vericidir.
Zaman geçiyor, her şey değişiyor. Milli değerlerimizi unutuyoruz. Atatürk, “Ey yükselen yeni nesil, gelecek sizindir. Cumhuriyeti biz kurduk; onu yükseltecek ve sürdürecek sizsiniz.” demiştir. Geleceğimiz için çocuklarımızın değerini bilmeli ve her şeye rağmen onlara milli bilinci aşılamaya çalışmalıyız.