Avrupa Komisyonu Başkanı Juncker’in yaptığı “Ankara terör mevzuatında değişiklik yapmazsa AB ile Türkiye arasındaki göç anlaşması biter” açıklamasından sonra Avrupa geri adım attı. “Ankara’nın terör tanımı anlaşmayı sonlandırmaz” açıklaması yapıldı.
Avrupa Komisyonu, Türkiye’nin terör mevzuatı konusunda geri adım attı
Komisyondan gelen açıklamadan dakikalar önce konuşan Avrupa Komisyonu Başkanı Juncker ise Ankara’dan terörle mücadele yasasını mutlaka yeniden gözden geçirmesini istemişti. Juncker, “Ankara adım atmazsa AB-Türkiye anlaşması olmayacak” demişti.
Avrupa Komisyonu, dakikalar sonra Juncker’in sözlerini boşa çıkararak, “Ankara’nın terör tanımı anlaşmayı sonlandırmaz” açıklaması yapması dikkat çekti. Son açıklamayı Avrupa Komisyonu sözcüsü Margaritis Schinas, Brüksel’de yaptı.
Ankara “Değişiklik imkansız” demişti
Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır, Perşembe günü BBC’ye yaptığı açıklamada Schengen vize serbestisi için umutların azaldığını söylemişti. Bozkır, AB’nin istediği terörle mücadele yasalarında değişiklik yapılmasının imkansız olduğunu belirtmişti.
Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, “Türkiye 72 kriterden 65’ini eksiksiz bir şekilde yerine getirdi. Ancak Türk hükümeti terörle mücadelesi yasasını kesinlikle gözden geçirmeli. Türkiye, üzerinde uzlaşılan taahhütleri yerine getirmeli. Aksi taktirde anlaşma olmayacak. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nunn görevi bırakması bizim Türkiye ile olan anlaşmamızı sonlandırmaz ancak, terörle mücadele yasasında değişiklik yapılmalı” açıklamasında bulunmuştu.
Erdoğan geri kabul konusunda AB’ye rest çekmişti
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa’ya vizesiz seyahat koşulu olarak terörle mücadele yasasında değişiklik yapılmasını isteyen AB’ye sert çıkmış, AB’nin talebini, “Biz yolumuza gidiyoruz. Sen de yoluna git. Kiminle anlaşabiliyorsan anlaş” sözleriyle geri çevirmişti.
Avrupa Birliği’nin istediği ve Erdoğan’ın rest çektiği terörle mücadele tanımı ne?
• AB Komisyonu, organize suçlar ve terörle mücadele yasasının Avrupa insan hakları sözleşmesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihadı ve Avrupa ülkelerindeki uygulamalar dikkate alınarak gözden geçirilmesini istiyor.
• Komisyon ayrıca “terör” tanımını çok geniş buluyor ve daraltılmasını talep ediyor.