Başarı nedir? Çalışmadan başarılı olunur mu?

Başarmak ne demektir? Sizin başarınız nedir? Başarılı olmak alışkanlık mıdır? Başarıda doyum noktası var mıdır? Kimler neye göre başarılı sayılır?

Başarı nedir? Çalışmadan başarılı olunur mu?

Türk Dil Kurumu’na göre başarmak; ‘’Bir işi istenilen bir biçimde bitirmek, muvaffak olmak” demektir. İnsan doğduğu ilk andan itibaren yeni şeyler öğrenir. Yürümek, konuşmak, koşmak bebeklerin ilk başarılarıdır. Yaş ilerledikçe başarı farklılaşır, insanlardan beklentiler değişir. 2 yaşında bir bebek için yürümek başarı sayılıyorken, 5 yaşında okumayı öğrenen çocuk için de okuyabilmek başarıdır. Yetişkin insanlar ise okul hayatında, sosyal hayatta ya da iş hayatında başarılı olmak için çaba gösterirler.

basarmak

Sizin başarınız nedir?

İnsanların zaman ilerledikçe önlerine koyduğu hedefler olur. Kısa vadeli, orta vadeli ve uzun vadeli olmak üzere 3 tür hedef vardır. Kısa vadeli hedefler ortalama 1 yıl, orta vadeli hedefler 3 – 5 yıl, uzun vadeli hedefler ise 7 – 10 yıl arasında değişir. Bir insan kendisine koyduğu orta vadeli hedefe 1 yılda ulaşırsa, bu bir başarı sayılabilir. Kimine göre daha önce hiç yapılmamış bir işi yapmak başarı sayılıyorken, kimisi için kendi rekorunu kırabilmek başarı sayılır. Bu durum tamamen insanın vizyonu ile ilgilidir. Sizin başarınız hangisi? İlk kez yapabildiğiniz bir şey mi yoksa daha önce hiç yapılmamış bir şey mi?


Başarılı olmak alışkanlık mıdır?

Sizin için neyin başarı sayıldığına karar verdikten sonra başarının alışkanlık olup olmadığını düşünelim. Aslında alışkanlık olan başarmak değil, çalışmaktır. İnsanlar çalıştığı ölçüde başarılı olurlar. Çalışmadan başarılı olan insan sayısı çok az ve nadirdir. Eğer bir yerlere geldiyseniz, başka insanlar sizin başarılı olduğunuzu düşünüyorsa mutlaka geçmişte iyi bir şeyler yapmışsınız demektir.


Başarıda doyum noktası var mıdır?

Başarının alışkanlık olduğu kişilerde, doyum noktası daha az olabilir. Ancak bazı kişiler için başarı alışkanlık değil ve nadir olarak yaşanan bir şey ise burada doyum noktası yok denecek kadar azdır. Bazı insanlar her yaptığı işte başarılı olurlar, bu insanlar başarıya doymuşlardır ve ekstra hiçbir çaba sarf etmezler. Bazıları ise başarıyı çok nadir olarak yaşarlar ve bu kişiler başarıya doymazlar.

Kimler neye göre başarılı sayılır?

Başarı, insanın kendi kendine oluşturduğu bir durumdur. Bazı insanların durma noktası yoktur ve bu kişiler her zaman için bir fazlasını yapmak için çabalar. Bazı insanlar ise ulaştığı ilk durumu başarılı olmak olarak algılayıp, elde ettiği başarının üzerine koymak istemezler. Günümüzde insanların hayatlarında çok yönlü olarak değişiklikler yaşanıyor. Artık herkes her şeyden anlıyor, insanlar kendilerine başarılı olduğu bir yol mutlaka buluyor. Bu nedenle; iyi yaptığınız bir şey varsa bunun üzerine gidip en iyisini yapmak, devamında bununla yetinmeyip yeni şeylere kafa yormak gerekiyor.


Başarı ile ilgili birkaç güzel söz şöyle;

  • Zirveye oynayın. Enerjinizin gücünü kavrarsanız, başarı sizi izlemeye başlar.
  • Hayatta hiç hata yapmamış birisi, zaten hiçbir işe başlamamış demektir.
  • Eğer yürüdüğünüz yolda hiçbir engel yoksa biliniz ki o yol sizi hiçbir yere götürmüyordur.
  • Binlerce kilometrelik bir yolculuk bile, tek bir adımla başlamak zorundadır.
  • Zor iş, zamanında yapmamız gereken fakat yapmadığımız kolay işlerin birikmesiyle meydana gelir.