Cilt kanseri nedir? Cilt kanseri belirtileri nelerdir?

Cilt kanserinde erken teşhis oranı diğer kanser türlerine göre daha yüksektir çünkü kanserin neden olduğu belirtiler cilt yüzeyinde, gözle görülebilir. Güneşin gittikçe kendini gösterdiği ve yaza girmeye yaklaştığımız bugünlerde, tatile ve yaz mevsimine gölge düşürmemek için güneşin cilde vereceği zararlara karşı önlem almak gerekir.

Cilt kanseri nedir? Cilt kanseri belirtileri nelerdir?

Tabii bunun yanında cilt yüzeyinde yeni oluşan lekelerin ve mevcut et benlerinin düzenli olarak bir doktor tarafından kontrol edilmesi, kanserin ilerlemeden kontrol altına alınabilmesi için son derece önemlidir.

Cilt kanseri ciltte çıkan ve 4 hafta içinde geçmeyen lekeler veya yaralar olarak kendini belli edebilir. Bu lekeler/yaralar kaşınabilir, acıyabilir, kanayabilir, pullanabilir veya kabuk bağlayabilir. Cildin çatladığı bölgelerde, nedenini tam olarak belirleyemediğiniz küçük ülserler oluşabilir.


Cilt kanseri türleri

Cilt kanserleri bazal hücreli kanser, skuamöz hücreli kanser ve melanom olarak üçe ayrılır.

Bazal Hücreli Cilt Kanseri: Bazal hücreli cilt kanseri epidermisteki (cildi dış etkenlere karşı koruyan üst tabaka) bazal hücrelerin değişimiyle oluşur ve en sık görülen cilt kanseri türüdür. Gelişimi yavaştır, cilt geneline yayılmaz ve nadir olarak hayatı tehdit eder.

Skuamöz Hücreli Cilt Kanseri: Yaygın olarak görülen kanser türlerinden biridir. Skuamöz hücreli cilt kanseri lenf bezleri ve iç organlara yayılabildiği için tedavinin hemen başlatılması gerekir. Zamanında tedavi edilmeyen skuamöz hücreli cilt kanseri ölümle sonuçlanabilir.

Melanom: Üçüncü ve en tehlikeli cilt kanseri türü olan melanom, diğer cilt kanseri türlerine oranla nadir olarak görülmekle birlikte erken teşhis edilmediği takdirde ölümle sonuçlanabilir.

Erken teşhis edilebilirse hastanın tam olarak tedavi edilmesi mümkündür. Farklı renklerde ve sınırları tam olarak seçilemeyen benlerin melanoma dönüşme riski bulunmaktadır.


Cilt kanseri belirtileri

Farklı cilt kanserlerinin farklı belirtileri bulunmaktadır. Aşağıda türüne göre, o cilt kanseri türünün en sık görülen belirtilerini bulabilirsiniz.

Ancak her kişi için cilt yüzeyinde gözle görülür belirtiler aynı olmayabilir. Bu nedenle cildinizde yeni lekeler, benler ve yama şeklinde kızarıklıklar oluştuğunda emin olmak için mutlaka bir doktora görünmeniz önerilir.

Ayrıca et benlerinin olası kanser riskine karşı düzenli aralıklarla kontrol ettirilmesi kritik önem taşımaktadır.

Vücudumuzdaki gizli tehlike benler

Güneşin gittikçe kendini gösterdiği ve yaza girmeye yaklaştığımız bugünlerde, tatile ve yaz mevsimine gölge düşürmemek için güneşin cilde vereceği zararlara karşı önlem almak gerekir. Liv Hospital Ankara Dermatoloji Uzmanı Sevil Özdöl “Güneş ışınlarına fazla maruz kalmak yüz ve vücuttaki benlerin sayılarını ve kansere dönüşme riskini artırır. Ben tanısı ve takibi özellikle bugünlerde mutlaka yapılmalı, benlerde değişiklik görüldüğünde ya da yeni bir ben fark edildiğinde önemsenmelidir” diyor. Uzm. Dr. Sevil Özdöl yaz mevsiminde özellikle dikkat edilmesi gereken benlerle ilgili bilgi verdi.

Erken evrede farkına varmak önemli

Cilt lekeleri özellikle yaz aylarında artış gösterir. Cilt üzerindeki mevcut bir benin büyümesi, kanaması, renk değiştirmesi veya benin üzerinde kanayan yaralar oluşması kanser belirtisi olabilir. Erken evrede teşhis edilen melanomda tümörün olduğu alanın cerrahi olarak çıkarılması yeterlidir. Melanomlar hızla lenf düğümlerine kadar gidebilir ve kısa sürede tüm vücuda yayılarak ölümle sonuçlanabilir. Bu yüzden vücudunda çok sayıda beni olanların yıllık olarak dermatolojik muayeneden geçmeleri son derece önemlidir.

Cilt kanseri habercisi olabilir


Benlerin neden olduğu cilt kanseri bakımından riskli grubu, doğuştan olan, doğumsal (konjenital) adı verilen benler oluşturur. Yeni doğan bebeklerin yüzde birinde görülen bu benlerin doktor tarafından dikkatli şekilde takip edilmesi gerekir. Benler genellikle sağlığı bozmaz fakat kanıyorsa, kaşınıyorsa, şekil, renk ve boyut açısından hızlı bir değişime uğruyorsa melanom olma olasılığı nedeniyle ciddi sağlık problemlerini de beraberinde getirir. Halk arasında benin alınmasına karşı olumsuz inanışlar olmasına karşın herhangi bir sağlık sorunu ile karşılaşılmaz. Ben alındıktan sonra mutlaka patolojik (mikroskobik) değerlendirmeye gönderilmesi gerekir. Çünkü cilt kanserinin habercisi olabilir.

Spirulina asrın gıdası olmaya devam ediyor


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 20 yıldır ilkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışan bağımsız bir medya kuruluşudur. Amacımız: Gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonumuz: Okurlarımızda sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerlerimiz: Dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın çevrimiçi yayınlarından biri olarak, iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul eder. Bu doğrultuda Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İndigo Dergisi ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildirgeyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya toplumsal köken, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.