Davutoğlu: Başbakanlığımın kısa sürmesi tercihim değil

Başbakan Davutoğlu, Ak Parti MYK toplantısının ardından yaptığı basın toplantısında adeta istifa gibi veda konuşması yaptı. Davutoğlu, “Başbakanlığımın 4 yıldan daha kısa sürmesi benim tercihim değil, zarurettir. Ben yola çıktığım arkadaşlarımın bizimle olduğundan emin olmak istedim. Benimle olmadıkları an da bana söylemelerini isterim. MKYK’da alınan kararı refik olmakla bağdaştıramadım” dedi.

Davutoğlu, veda konuşmasına Başbakanlığı dönemindeki hükümetin başarılarını sıralayarak başladı. “Bugüne kadar canla başla çalıştığımı düşünüyorum bunun şahidinin de milletimiz olduğunu düşünüyorum” diyen Davutoğlu, “Karizmatik liderden sonra bir boşluk doğar ve kan kaybı başlar. Benim genel başkan olduğum AK Parti’de tek bir istifa yaşanmamış, partimiz omurgasından hiç bir şey kaybetmemiştir. Bu konuda bana katkıda bulunan bütün arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Davutoğlu’ndan Ak Parti MKYK’sına sitem

Davutoğlu’nun konuşmasında dikkat çeken en önemli bölüm belki de MKYK’ye gönderdiği mesajlardan oluştu. Partinin il ve ilçe başkanlarını atama yetkisini kendisinden alan MKYK üyelerine seslenen Başbakan, “Ben yola çıktığımın arkadaşlarımın bizimle olduğundan emin olmak istedim. Benimle olmadıkları an da bana söylemelerini isterim. MKYK’da alınan kararı refik olmakla bağdaştıramadım” dedi.


Erdoğan’ı yalanladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Davutoğlu’nun basın toplantısı öncesinde yaptığı açıklamada “Başbakan’ın kararı” demişti. Davutoğlu bu sözlere aksi yönde ifadeler kullandı. Davutoğlu, “4 yıllık sürenin daha kısa sürmesi benim tercihim değildir. Zarurettir” dedi.

Davutoğlu’nun konuşmasından diğer satırbaşları:

– Bugüne kadar canla başla çalıştığımı düşünüyorum bunun şahidinin da milletimiz olduğunu düşünüyorum. Bugün gelecek perspektifimizi paylaşmam gerkeiyor. Birinci dönemin en önemli meydan okuması kurucu ve karizmatik liderden sonra AK Parti’nin geleceğe hazırlanmasıydı.

– Karizmatik liderden sonra bir boşluk doğra ve kan kaybı başlar. Benim genel başkanım olduğum AK Parti’de tek bir istifa yaşanmamış, partimizin omurgasından da hiç bir şey kaybetmemiştir. Bu konuda bana katkıda bulunan bütün arkadadşlarıma teşekkür ediyorum.

– 62. hükümet zamanında hedefim ülkeyi huzurlu bir şekilde seçime götürmekti. Kaos senaryoları söz konusuydu.

– Ülke güvenliği bağlamında daha Başbakan olduğum zamandan itibaren bir meydan okuma vardı. Hem bu olayların üstesinden gelmek, hem de daha büyük terör saldırısıyla karşı karşıya kaldığımızda neler yapabileceğimizi planlamaktı.

– Devam eden yatrımların eksiksiz bir şekilde tamamlanması da bizim en temel görevimizdi. Hiç bir yatırımın takviminde bir şaşma yaşanmamıştır.

• Benim Başbakanlığım döneminde tek bir istifa yaşanmamıştır. Başında bulunduğum Bakanlar Kurulu dönemlerinde hiçbir yatırım eksik ve geride kalmamıştır.

• Başbakanlık koltuğunun hakkını vermek için gece gündüz çalıştım.

• Son ana kadar vazife başında bir hükümetimiz vardır. Ekonomik spekülasyonlara kimse yer vermesin.


• 7 Haziran – 1 Kasım arası Ak Parti’nin en kritik dönemiydi. 7 Haziran akşamında partimizde hüzün vardı. Bu süreçte partimizde iç muhasebemizi yaptık. Başımızı dik tuttuk. 7 Haziran sonrasındaki süreçte ülkemizi bir saniye olsun hükümetsiz bırakmadık. Terör konusunda hiçbir taviz vermedik.

• 1 Kasım seçimlerinde gurur duyulacak bir tabloyla karşılaştık. Yeni bir dönem başlamıştı. Dört yıllık bir hukuk oluşmuştu. Vaatlerimizi 3 aylık dönemde yerine getirmenin gururunuzu ve huzurunu yaşadım.

• 1 Kasım öncesinde 81 vilayeti dolaşarak verdiğim sözlerle seçim vaatlerinin hiçbiri yarım kalmış değildir.

• Sivil bir anayasa için kurullar oluşturduk, gerekli adımları attık.

• Terörle mücadele kapsamında Türkiye’nin bütün kritik ilçelerinde kapsamlı operasyonlar düzenlendi. Bu operasyonlar büyük bir başarıyla yürütüldü, yürütülüyor.

• Her an kriz çıkabilir denilen Türkiye’de ekonomi konusunda olumlu ivmeler yaşadı.

• Dış politikamızın temel sütunlarını harekete geçirmek için önemli adımlar attık. Avrupa Birliği ile önemli ivmeler kat ettik. Mülteci geçişi düştü. Vize muafiyetiyle ilgili önemli bir aşamaya gelindi.

• 22 Mayıs 2016 tarihinde partimizin olağanüstü kongresine gitmesine karar verdim.

• Şöyle bir soru sorabilirsiniz: Neden yüzde 49.5 oy oranı aldıysanız böyle bir kongreye gidiyorsunuz diye sorabilirsiniz. Benim bu kararı almamda herhangi bir başarısızlık duygusu veya pişmanlık söz konusu değildir. Peki neden böyle bir karar aldım? Hayat insana birçok şey öğretiyor. Hiçbir zaman mevki ve makam talep etmedim. Başbakanlık ve Dışişleri Bakanlığı görevleri onurlu görevlerdir. Hiçbirini ben talep etmedim. Bugün de böyle bir talebim olmadı. Kongremizde mutabakatla Ak Parti Genel Başkanı seçildim. Birlikte çalıştığım arkadaşlarımın benimle omuz omuza olmalarını isterim. MKYK’da takip edilen yöntemi bağdaştıramadım.


• Olağanüstü kongrede Genel Başkanlığa aday olmayı düşünmüyorum.


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.