Goji Berry (Kurt üzümü) nedir? Yararları nelerdir?

Goji Berry (Kurt üzümü), elips şeklinde, parlak kırmızı renkte meyve veren, boyu 1 ile 3 metre arasında değişen yüksek bir çalı türüdür…

Goji Berry (Kurt üzümü) nedir? Yararları nelerdir?

Beslenme uzmanları Goji Berry’i yeni gençlik çeşmesi olarak tanıtıyorlar. Bu parlak turuncu renkli meyveler yüzyıllar boyunca Çinliler ve Tibetliler tarafından tüketilmesine rağmen, insan ömrünü uzatma etkisinden dolayı, bütün dünyanın dikkatini yeni çekmiştir.

Türkiye’de de parlak turuncu – kırmızı renkteki Goji Berry meyveleri bütün dünyada olduğu gibi ilgi görerek tüketilmeye başlanan meyveler arasına girdi.


İşte yaşam kalitesini arttıran goji berry’nin en çok bilinen faydaları

Goji Berry (Kurt üzümü) nedir? Yararları nelerdir?

  • Yaşlanmayı yavaşlatır!

Sağlıklı bir yaşamın en önemli göstergelerinden biri de yaşlanmanın geciktirilmesi. Goji berry zamanı bir sayaç gibi sıfırlayamıyor ama hiç değilse etkilerini azaltıyor. Lifli yapısı ve etkili anti oksidan özelliğinden dolayı goji berry anti aging yani yaşlanma karşıtı görevini görür ve cildin yaşlanmasını yavaşlatır. Bunun dışında cilt üzerinde serbest radikallerin olumsuz etkilerini kırarak cilt kanseri gibi, ciddi sağlık sorunlarının oluşma riskini azaltabilir.
  • Anksiyete ve depresyonu hafifletir. 

Goji içerisinde barındırdıkları ile depresyon, anksiyete ve diğer psikolojik sorunların giderilmesine yardımcı olur. Bu yönüyle Çin’de yaşam enerjisinin arttırdığına inanılır. Depresyonun etkilerini gidermek için modern tıptan önce başvurulan geleneksel bir reçetedir.

  • C vitamini deposu

Bağışıklığı arttırıcı etkisiyle C vitamini soğuk algınlıklarına karşı bulunmaz bir maden gibidir. Goji berry de C vitamini bakımından öyle zengindir ki, portakaldan 3 kat daha fazla C vitamini içerir. Havaların bir sıcak bir soğuk seyrettiği bahar günleri için eşsiz bir önlemdir.

  • Yağ yakmak için birebir

Goji berry 19 farklı amino asit içerir. Proteinin yapı taşı olan amino asitler de kasların yenilenmesi ve büyümesini sağladığı gibi, yağ yakımını hızlandırır. Yani yağ biriktirmeden güç ve kilo kazanmak isterseniz amino asit bakımından zengin gıdaları tercih etmelisiniz. Fakat beraberinde bolca su içmeyi unutmayın.

  • Sindirimi kolaylaştırır

Uzakdoğu’nun bu gizemli meyvesi, sindirim sorunlarını gidermeyi de sağlıyor. Gastrit gibi mide sorunlarının düzelmesi için oldukça yardımcı oluyor. Bunun için goji berry suyunun daha etkili olduğuna dikkat çekiliyor.


  • Doğurganlığı artırır

Goji, gene Asya ve Uzak Doğu ülkelerinde kısırlık tedavisi için kullanılıyor. Erkeklerde ise, goji polisakkaritlerinin sperm hücrelerinin canlılığını sağladığı ve testisteki hücrelerin stres kaynaklı azalmalarını ve ölümlerini engellediği ortaya koyulmuştur.

  • Şeker ve insülin seviyesini düzenler

Çin’de oldukça eski zamanlardan beri özellikle Tip 2 diyabette tedavi amaçlı goji berry kullanılmaktadır. Tip 2 diyabet de bilindiği gibi dünyada en sıklıkla görülen diyabet tipidir. Tip 2 diyabetli kişilerde, insülin üretimi azdır veya onu yeterince kullanamazlar. Goji berry de bu noktada devreye girer, şeker ve insülin seviyesini düzenler. Ancak ilaç kullanan diyabet hastaları goji berry yemeden önce mutlaka hekime danışmalıdır.

  • Kolesterol seviyesini düzenler

Zayıf olmak kolesterol etkilerinden uzak olmak anlamına gelmez, çok ince insanlarda bile kolesterole rastlanabilir. Kolesterolün en büyük nedeni ise diyet ve yaşam tarzımızdır. Goji de, kötü kolestrole karşı savaş açar.

  • Görme bozukluklarına iyi gelir

A vitamini, zeaksantin, beta karoten gibi göz sağlığı açısından hayati önem taşıyan mineral ve vitamin içeren goji berry göz sağlığına da faydalıdır. Goji berry içerdiği bu besin ve minerallerin yardımıyla katarakt oluşmasını önlediği gibi, yaşlanmadan kaynaklanan görme sorunlarına yakalanma riskini azaltabilir.

  • Enerji verir

Dinlenmiş bir beden ve berrak bir zihinle güne başlamak gibisi yoktur. Ağrılara ve halsizliğe olan etkisi nedeniyle geleneksel Çin tıbbında baş ağrısı ve sersemlik hissinin giderilmesi için en çok başvurulan doğal kaynak da goji berry’dir. Yalnız goji berry’i uykudan önce almamaya dikkat etmelisiniz.

Goji Berry (Kurt üzümü) nedir? Yararları nelerdir?

Goji Berry’nin yan etkileri


Aşırıya kaçmadan tüketilirse, yapılan her araştırma önemli yan etkiye yol açtığını bulamamıştır. Ancak, potansiyel yararlarının yanında, fazla kullanımının yol açtığı bazı yan etkiler bildirilmiştir.

  • Polene karşı alerjisi olanlar bu meyveden uzak durmalı ya da meyveyi ve özünü kullanmadan önce bir doktora danışmalıdır. Yan etkileri zor nefes alma, kurdeşen, bulantı ve baş dönmesini içerir.
  • Bu meyve alkaloid atropin içerir ve fazla doz atropin kusmaya, bulanık görmeye, ağız kuruluğuna ve kafa karışıklığına neden olabilir.
  • Goji suyunun ve Goji parçalarının çoğu önemli yan etkileri, bazı ilaçlarla etkileşimi sonucunda oluşur. Goji kökü familyasının, yüksek tansiyon ilaçlarıyla etkileşime geçtiğinde kan basıncında anormal düşüş ya da düşük tansiyona neden olabilir.
  • Benzer olarak, diyabet ilaçları kullananlarda, goji alımı kan şekerini düşürebilir ve baş dönmesi ve bayılma gibi yan etkiler üretebilir.
  • Yüksek tansiyon ve diyabet ilaçlarının yanı sıra, bu meyve kan damarlarındaki kan pıhtılaşmasını engelleyen pıhtı önleyici bir ilaç olan Varfarin ile de karşılaşır. Bu meyvenin Varfarin ile etkileşimi kanama riskini arttırır. Yani, Varfarin gibi ilaç kullanan insanlar sadece bu meyve için değil diğer otlar ve bitkisel ilaveleri tüketirken de uygun önlemleri almalıdırlar.
  • Gojiler yüksek oranda selenyum içerirler. Vücut için az bulunan bir elementtir, nadir durumlarda, çok yüksek selenyum dozu doğuştan olan kusurlara ve kadınlarda doğurganlığı azaltmaya, sinir bozukluklarına ve mide ve de bağırsak sorunlarına yol açabilir.

Karabuğday nedir? Tüketmeniz için 13 sağlıklı neden


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.