Her geçen gün karşımıza çıkan teknolojik gelişmelerle yaşam tarzımız değişirken, bu sefer de Google, Samsung ve Sony’den gelen haberlerle gelişen teknolojinin hızına bir kere daha şaşırdık. Geçtiğimiz günlerde geliştirdiği akıllı kontak lens için patent başvurusuyla gündeme gelen Sony, dikkatleri kendisi ve bu konudaki son gelişmeler üzerine çekiyor.
İçinde gömülü kamera ile birlikte gelecek olan akıllı lenslerin kayıt yapabilmeleri, video oynatabilmeleri, videoları depolayabilmeleri bekleniyor. İki göz kırpma arasında geçen süreden göz kırpışınızın kasıtlı mı istemsiz mi olduğunu anlayan cihaz, yalnızca kayıt yapmak istediğinizde kayıt yapmasıyla da dikkat çekiyor. Ayrıca kazara fotoğraf çekimini engellemek için cihazlarda bir açma kapama düğmesi de bulunuyor (iflscience, mashable).
Bu teknoloji kötü amaçlı kullanımlara açık olsa da akıllı kontak lenslerin ilgi çekici olduğu tartışma götürmüyor. Samsung’dan farklı olarak Sony patentindeki cihazlar video depolayabilme özelliği taşımasıyla da farklılık gösteriyor. Samsung patentindeki lensler ise yaptıkları çekimleri kaydetmeden cep telefonu gibi cihazlara yolluyor (sciencealert, iflscience).
Isıyı, basıncı, hızı ve uygulanan kuvveti, elektrik yüküne çevirerek ölçebilen lens içinde bulunan oldukça küçük boyutlardaki sensörler, göz hareketlerini takip edebiliyor ve kayıt işlemini başlatabiliyor. Göz kırparak çalışan lens, otomatik odaklanma, ayarlanabilir zoom gibi özellikler de içeriyor. Daha önce duyurulan patent haberleri gibi bu da oldukça ilginç bir kategoride yer almayı başarıyor (thescienceexplorer).
Google 2014 yılında gözyaşı sıvısından diyabet glukoz seviyesini ölçen, gömülü çip içeren lenslerle dikkatleri ilk olarak akıllı kontak lenslere çeken şirket olmuştu. Samsung da akıllı lens patentini aynı yıl almıştı. Sony patent başvurusunu Mayıs 2013’te yapmış olsa da haberin basına yansıması bu ay içinde gerçekleşti (huffingtonpost, time).
Şirketler bir süredir bu cihazlar üzerinde çalışıyor, ancak patentleri çok daha yakın zamanlarda alındı. Heyecan yaratan bu haberlerle fark ettiğimiz fütüristik akıllı göz kavramı, henüz patent bazında ve ne zamanda pratik hale geleceğini de zaman gösterecek. Minik kablosuz sensörler, mikro kameralar ve neredeyse sınır tanımayarak incelen, küçülen teknoloji, sürprizleriyle şaşırtmaya devam edecek gibi görünüyor. Gelecek zaman içinde birçok sağlık parametresinin takibinin de akıllı gözler yardımıyla yapılması bekleniyor. Yakın zamanda kullanımı artış gösterecek giyilebilir teknoloji ile hayatlar oldukça değişecek. Her geçen gün daha da fazla kapasite taşıması beklenen ürünler ile yaşam daha ilginç bir hal alacak. Piyasaya tanıtılacak ilk prototip ürünleri ve toplum üzerindeki etkilerini merakla bekliyoruz.