Türkiye’de de akıllı gözlükler ile ilgili projeler gerçekleştiriliyordu. Elazığ Fırat Üniversitesi’de 3 öğrencinin, görme engelliler için geliştirdiği ‘akıllı gözlük’ tanıtılmış, bu gözlükle hiç göremeyen bir engellinin, yürürken önündeki engelleri algıladığı belirtilmişti. Teknolojinin koşar adımlarla ilerlediği günümüzde akıllı gözlüklerle ilgili dünyadan gelişmeler yine gündemde…
Meksika Guadalajara bilim insanlarından akıllı gözlükler
Meksika’nın Guadalajara kentindeki bilim insanları görme engeli bulunan veya az gören insanlar için özel gözlükler geliştirdi.
Fikrin ana çıkış noktasını ise normal gözlüklerin önündeki engelleri tanımlayan ve bir noktadan başka bir noktaya giderken insanlara yön verebilen bir navigasyon cihazına dönüştürülmesi.
Yeni gözlükler ultrason teknolojisinden ve yer konumlama sisteminden (GPS) yaralanıyor.
Alınan veriler bilgisayar tarafından yapay bir ses ile gözlüğü takan kişiye iletiliyor.
Benzer gözlükler üzerine dünyanın farklı noktalarındaki araştırmacılar çok değişik çalışmalar yaptı. Ancak Meksika’da geliştirilen bu yeni sistemin en büyük özelliği ses dalgaları kullanarak kişinin önündeki hareketli veya sabit engeli algılaması.
Araştırmanın yetkililerinden Rojas Domingues geliştirdikleri gözlüğü, “Akıllı Rehber projesi görme engelli insanların günlük yaşamlarını kolaylaştırmak için akıllı gözlükler üretmeye çalışıyor. Bunların arasında belgeleri, biletleri, renkleri tanıma ve hareket halindeyken engelleri algılayarak GPS sayesinde gideceği noktaya yönlendirmek var. Ultrason algılayıcılar ve iki kamera lenslere gelen görüntüleri işliyor.” şeklinde anlattı.
Araştırmacıların gözlükler için geliştirdiği bir diğer özel sistem ise gözlüğün banknotları, biletleri, yazıları, yol işaretlerini okuyarak sesle kullanıcıya iletmesi. Aynı zamanda bu yeni teknoloji ile renkler de algılanarak gözlüğü takan kişiye bildiriliyor.
Beş yıldan bu yana süren aralıksız araştırmalar ve kullanılan karmaşık teknoloji nedeniyle ürünün piyasaya 800 ile bin 200 euro gibi yüksek bir fiyata çıkması bekleniyor.
Akıllı gözlükler ile ilgili bir haber de Amerika’dan
Görme engelliler veya ciddi görme kaybı yaşayanların imdadına yine teknoloji koştu. ABD’de geliştirilen akıllı gözlük OrCam nesneleri tanımlayarak entegre kulaklığı aracılığıyla kullanıcısına sesli bilgi veriyor.
Gözlüğün yanına yerleştirilen OCR (Optik Karakter Okuma) teknolojisi ile kullanıcının parmağı ile işaret ettiği kelimeleri sesli olarak kulaklığa iletiyor. Cihazın içine önceden yüklenen yüzler sayesinde de kullanıcı önceden bildiği birini gördüğünde tanıyabiliyor. California Üniversitesi’nden araştırmacılar bu yeni teknolojinin görme kaybı yaşayanların hayat kalitesini yükselteceğini belirtti.
Gözlüğü geliştiren ekibin lideri Dr. Mark Mannis, yaşa bağlı makula dejenerasyonun (Sarı Nokta Hastalığı) yaşlılarda körlüğün birincil nedeni olduğunu ve ilerleyen safhalarda tedavisi olmadığını söylerken bu cihazın tedavi imkanı olmayan hastalara bir umut verdiğini vurguladı. Cihazın kullanımının çok kolay olduğunu vurgulayan Mannis, gözlüğün karanlıkta da işlem yapabileceğini belirtti. ABD’de piyasaya sürülen cihazın fiyatı 2 bin 500 ile 3 bin 500 dolar (7.377-10.357 TL) arasında.