Konya’da dev göl kurudu! Meke Gölü yok olmak üzere!

Konya, Karapınar’da bulunan, sönmüş kraterden oluşan Meke Gölü, yağışların azlığı, bilinçsiz sulama ve yer altı su seviyesinin düşmesinin etkisiyle kurudu.

Kuşbakışı görüntüsü mavi bir gözü andırdığı için ‘Dünyanın nazar boncuğu’ olarak nitelendirilen gölde ‘bir avuç’ su kaldı.

Selçuk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi ve Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Doç. Dr. Fetullah Arık, gölde kalan suyun da yağışlarla biriken su olduğunu söyledi. Sönmüş bir volkan kraterinden oluşan ve içinde adacıklar bulunan Meke Gölü, normalde yeraltı sularıyla besleniyor.

Meke Gölü’nün sonunu getiren, yıllardır süren kuraklık ve bilinçsiz sulama oldu.

Arık, Konya kapalı havzasında bu yıl yağış miktarında ciddi bir düşüş olduğunu söyledi ve şöyle konuştu:


“Konya kapalı havzası, Konya, Karaman, Aksaray ve Niğde’den oluşuyor. Havza içerisinde yağışların uzun yıllar ortalaması metrekareye 310 milimetre şeklindeydi. Özellikle 2015 yılının tarımsal sulama mevsimi bitiminden sonra ciddi yağış düşüşleri oldu. Uzun yıllar ortalaması 60 kilogram olan Nisan yağışı, bu yıl 6,1 kilogram oldu, bu hemen hiç yağış olmadığı anlamına gelir.”

Konya’da dev göl kurudu! Meke Gölü yok olmak üzere!

Yeraltı sularının seviyesi 2 metre düştü

Yeraltı su seviyesindeki düşüşün tarımsal sulamadan kaynaklandığına dikkat çeken Arık, “Geçen nisan ayına göre yeraltı su seviyelerinde ortalama 2 metre düşüş söz konusu. Son 30-40 yıllık uzun yıllar ortalaması 1 metre iken, 2015’den 2016’ya geçtiğimiz dönemde 2 metreye çıktı. Meke Gölü’nde su her sene daha derinlere gidiyor. Gölde şu an görülen su, yağışlarla biriken sular. Meke Gölü’nden 2006-2007’den sonra kuruma seyri tamamen negatif yöne devam etti” dedi.

Arık, havzada 100 bini kaçak olmak üzere yaklaşık 135 bin kaçak kuyu olduğunu belirten Arık, havzadaki çok su isteyen ürünlerde değişikliğe gidilmesi ve kapalı sistem sulamaya geçilmesi gerektiğini dile getirdi.


Karapınar çevresi ve Meke Gölü, UNESCO kültür mirası ve jeolojik miras listelerinde yer alıyor. Konya havzasında aşırı su sarfiyatına neden olan şeker pancarı üretiminin yol açtığı kuraklık daha önce de gündeme gelmişti.

Türkiye kuruyor: 900 yılın en kötü kuraklık dönemi


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.