Konya, Karapınar’da bulunan, sönmüş kraterden oluşan Meke Gölü, yağışların azlığı, bilinçsiz sulama ve yer altı su seviyesinin düşmesinin etkisiyle kurudu.
Kuşbakışı görüntüsü mavi bir gözü andırdığı için ‘Dünyanın nazar boncuğu’ olarak nitelendirilen gölde ‘bir avuç’ su kaldı.
Selçuk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi ve Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Doç. Dr. Fetullah Arık, gölde kalan suyun da yağışlarla biriken su olduğunu söyledi. Sönmüş bir volkan kraterinden oluşan ve içinde adacıklar bulunan Meke Gölü, normalde yeraltı sularıyla besleniyor.
Meke Gölü’nün sonunu getiren, yıllardır süren kuraklık ve bilinçsiz sulama oldu.
Arık, Konya kapalı havzasında bu yıl yağış miktarında ciddi bir düşüş olduğunu söyledi ve şöyle konuştu:
“Konya kapalı havzası, Konya, Karaman, Aksaray ve Niğde’den oluşuyor. Havza içerisinde yağışların uzun yıllar ortalaması metrekareye 310 milimetre şeklindeydi. Özellikle 2015 yılının tarımsal sulama mevsimi bitiminden sonra ciddi yağış düşüşleri oldu. Uzun yıllar ortalaması 60 kilogram olan Nisan yağışı, bu yıl 6,1 kilogram oldu, bu hemen hiç yağış olmadığı anlamına gelir.”
Yeraltı sularının seviyesi 2 metre düştü
Yeraltı su seviyesindeki düşüşün tarımsal sulamadan kaynaklandığına dikkat çeken Arık, “Geçen nisan ayına göre yeraltı su seviyelerinde ortalama 2 metre düşüş söz konusu. Son 30-40 yıllık uzun yıllar ortalaması 1 metre iken, 2015’den 2016’ya geçtiğimiz dönemde 2 metreye çıktı. Meke Gölü’nde su her sene daha derinlere gidiyor. Gölde şu an görülen su, yağışlarla biriken sular. Meke Gölü’nden 2006-2007’den sonra kuruma seyri tamamen negatif yöne devam etti” dedi.
Arık, havzada 100 bini kaçak olmak üzere yaklaşık 135 bin kaçak kuyu olduğunu belirten Arık, havzadaki çok su isteyen ürünlerde değişikliğe gidilmesi ve kapalı sistem sulamaya geçilmesi gerektiğini dile getirdi.
Karapınar çevresi ve Meke Gölü, UNESCO kültür mirası ve jeolojik miras listelerinde yer alıyor. Konya havzasında aşırı su sarfiyatına neden olan şeker pancarı üretiminin yol açtığı kuraklık daha önce de gündeme gelmişti.