Zonguldak’a bağlı Kilimli’de dört aydır maaş alamadıkları için 70 işçi beş gün önce açlık grevine başlayarak iş bırakmışlardı. Haklarını alana kadar dışarı çıkmama kararı alan madencilerden, dün 3 kişinin hastaneye kaldırıldığı açlık grevinde, bugün madencilerden beş kişi daha rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı.
Kilimli’nin Gelik beldesinde faaliyet gösteren Deka Madencilik A.Ş. ve bu şirkete ait Balçın Madencilik’te çalışan 120 maden işçisi, ocak ayından itibaren ücret alamadıkları için 4 Nisan’da iş bırakmışlardı.
O tarihten bugüne Zonguldak Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen ‘FETÖ/PDY’ soruşturması kapsamında maden şirketine kayyum atanması işçilerin durumunu daha da çaresiz bir hale getirmişti.
İşçiler ücretlerini alabilmek için hem valilik önünde hem de kent merkezindeki yedi katlı iş hanının çatısına çıkarak oturma eylemi yapmıştı. İşçiler ayrıca ücretlerini alabilmek için çeşitli yürüyüş ve eylemler düzenleseler de sonuç alamamıştı.
Bu eylemlerinden sonuç alamayan işçiler geçtiğimiz çarşamba günü gece yarısı kömür ocağına girerek eylem ve açlık grevi başlatmıştı. 85 maden işçisinden 10’u rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı. Açlık grevindeki mücadelede bugün, beşinci gün ve 5 gündür madenciler gün ışığına çıkmadılar. Grevdeki işçilerin eş ve aileleri ile maden ocağının çevresinde eyleme devam ediyorlardı, bugün ilçedeki diğer sektörlerden işçiler de bir yürüyüş düzenleyerek direnişe dışarıdan destek oldular.
Maden ocağındaki işçilerin aileleri de ocak girişindeki yolda endişeli bekleyişlerini sürdürüyor. Önlem alan polisler, aileler ve destek için gelen diğer işçilerin ocak önüne gitmesine izin vermiyor.
Açlık grevi nedeniyle 85 maden işçisinden beş günde 10’u rahatsızlanarak hastaneye kaldırılmıştı, son olarak bugün de beş işçi daha rahatsızlandı, madenciler ocaktan çıkarılarak hastanede tedavi altına alındı. İşçilerin sağlık durumlarının iyi olduğu belirtilirken, 70 işçinin yerin altındaki eylemi sürüyor.
Stoktaki kömür satılacak açıklaması yeterli mi?
Öte yandan maden şirketine atanan kayyum heyeti bugün sabah saatlerinde emniyet müdürlüğüne giderek soruşturma hakkında bilgi aldı. Çıkışta gazetecilere açıklamada bulunan kayyum heyeti, en son kayyum atanan Erba Madencilik’te satışa hazır tespit edilen 5 bin ton kömürün satılarak işçilerin maaşlarını ödemeyi planladıklarını söyledi.
Maden işçileri ne kadar maaş alıyor?
Büyük Soma Faciasının yaşanmasının ardından maden işçilerinin çalışma koşulları ve ücretlendirme çalışmaları yapılmıştı.
Maden işçisinin en düşük maaşı 3 bin TL’nin üzerinde olacaktı…
Soma faciasından sonra yapılan düzenlemenin hayata geçirilmesiyle birlikte bir maden işçisinin en düşük maaşı, 846 TL olan asgari ücretin tam 3 katı yani 2 bin 500 TL’nin üzerinde olacak şekilde belirlenmişti. Bu rakama aylık primler de eklenince bir madencinin en düşük ücretinin 3 bin TL’nin üzerinde olması hedefleniyordu. Böylelikle madencilerin maaşları yıllık ortalama 20 bin dolar seviyelerine yaklaşmış olacaktı.
Yapılan çalışma kapsamında Bakanlık tarafından tespit edilecek olan yer altında işyerlerin de çalışanlar için asgari ücretin 3 kat birden arttırılması amaçlanıyordu. Ayrıca yine aynı çalışma kapsamında yer altında çalışan işçilerde kıdem şartının aranmaması da hükme bağlanacaktı.
30 bin işçiyi ilgilendiren iyileştirme çalışmaları ne durumda?
13 Mayıs’tan yaşanan büyük acı sonrası gündeme getirilen bu düzenlemeler madencileri o gün için biraz olsun tebessüm ettirmişti. Asıl büyük beklenti ise iki parti tarafından Meclis’e sunulan ve diğer partilerin de sıcak baktığı belirtilen teklifin kabul görmesi halinde Türkiye’de bir ilkin olacağı ve “Çok tehlikeli” iş kolu sınıfında olan madencilik sektörü için ayrı bir asgari ücret uygulaması hayata geçirilecek haberi geçilmişti. Tüm bu çalışmalarda ne derece ilerleme sağlandığı konusunda ise 2014 yılından beri bir açıklama bulunmuyor.