Milletvekili dokunulmazlıkları kaldırıldı! Referandum yok!

Meclis Genel Kurulu’nda dokunulmazlıkların kaldırılmasına yönelik anayasa değişikliği teklifi 376 oyla kabul edildi. Bu sonuçla dokunulmazlık teklifi referanduma gerek kalmadan geçti. 138 milletvekili için yargı yolu açıldı. Meclis’te bulunan ve Adalet Bakanlığı’nda bekleyenlerle birlikte toplam 787 fezleke bulunuyor.

Milletvekili yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına yönelik anayasa değişikliği 376 oyla kabul edildi. Bu sonuçla referandum olmayacak.

Dokunulmazlık teklifi oylamasında 376 kabul, 140 ret, 5 çekimser, 7 geçersiz ve 3 boş oy kullanıldı. Böylece teklif, Meclis’ten geçti… Peki şimdi ne olacak?

Oylama sonucuna göre TBMM Genel Kurul’da kabul edilen Anayasa değişikliği, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayına sunulacak. Düzenleme, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onaylaması halinde, Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından yürürlüğe girecek.

HDP’liler alkışlarla protesto etti

TBMM Genel Kurulunda dokunulmazlıklarla ilgili teklifin kabul edilmesinden sonra AK Partili milletvekilleri sonucu alkışlarken, HDP’li milletvekilleri de AK Partili milletvekilleri alkışlayarak tepki gösterdi.


Meclis’te kaç tane milletvekili için dokunulmazlık dosyası var?

Meclis’e gelen dokunulmazlık dosyasının sayısı 667.

En fazla dosya ise 405 ile HDP’ye ait. Aralarında partinin eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da bulunduğu pek çok HDP’li milletvekili için dosyalar Meclis’e gelmiş durumda.

HDP’yi, 192 dosya ile Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), 46 dosya ile AKP ve 20 dosya ile MHP takip ediyor.


Hangi partiden kaç vekilin dosyası var? (20 Mayıs 2016)

Vekil sayısı Dosya sayısı
AKP 27 46
CHP 55 192
MHP 10 20
HDP 50 405
Bağımsız 1 5

Gizli oy – açık oy tartışması

HDP, Anayasa değişlik teklifinin 1. madde oylamasının gizli değil açık yapıldığını savunarak, TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın tutumu nedeniyle usul tartışması açılmasını istedi. HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken’in talebi üzerine, Kahraman’ın tutumu üzerine usul tartışması açıldı.

Kahraman’ın tutumu aleyhinde söz alan Baluken, Kahraman’ın, AK Parti milletvekillerinin kabinler önündeki yığılmasını önlemeye yönelik yaptırım uygulamadığını, oylamanın sağlıklı yapılmasını sağlayacak ortam oluşmadığını ileri sürdü.

Baluken, oylamanın gizli değil açık yapıldığını savunarak, Kahraman’ın İçtüzük’ü ihlal ettiği iddiasında bulundu. CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, gizli oy ilkesinin alenen çiğnendiğini savunarak, “Genel seçimde aleni bir ortamda oy kullanılamıyorsa Anayasa ve İçtüzük doğrultusunda burada da kullanılmaması gerekir. Anayasa’yı çiğnetmemek üzere yetkili kişiler, bu konuda üzerine düşeni yerine getirmiyor.” dedi.

Kahraman’ın tutumu lehinde konuşan AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu, itirazların hakkaniyete uygun olmadığını söyledi. Çavuşoğlu, bugünkü oylamada, gizli oylamaya halel getirecek bir tutumun bulunmadığını belirtti. AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, Anayasa’nın amir hükümlerinin, gizli oylamanın nasıl yapılacağına yönelik İçtüzük’e atıfta bulunduğunu anımsattı. Tunç, milletvekillerinin, buna uygun hareket ettiğini kaydetti. Konuşmaların ardından TBMM Başkanı Kahraman, gizli oylamanın, Anayasa, İçtüzük ve teamüllere uygun olarak yapıldığını dile getirdi.

Erdoğan: Alın yargılayın, bedeli neyse ödesinler


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Meclis Genel Kurulu’nda milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılmasını öngören anayasa değişikliğinin tümünün oylandığı esnada, HDP’li vekilleri kastederek “Milletim terör destekçilerini bu parlamentoda istemiyor. 670 fezleke dosyasını yargıya götürecekler. Alın yargılayın, bedeli neyse ödesinler” dedi.


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.