NASA dün akşam bir açıklama yaparak Kepler Uzay Teleskobu’nun Kepler – 452b adı verilen ‘dünyaya en çok benzeyen gezegen keşfettiğini’ duyurdu. Ayrıca NASA açıklamasında görevlerinden dünyaya benzer gezegenleri araştırmak olan Kepler Teleskobu’nun, 2015’te güneş sistemi dışında bulduğu gezegenlerin bin 284’ünü teyid etti.
Nasa’dan açıklama: Kepler-452b, dünya benzeri gezegen bulundu
Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), merakla beklenen açıklamayı yaptı ve evrendeki dünyaya en benzer gezegeni keşfettiğini duyurdu.
NASA’nın dün akşam saat 19:00’da yaptığı basın açıklamasında, Kepler Uzay Teleskobu ile yapılan yeni gezegenin keşfini duyurdu. Bu da, dünya dışında yaşanabilecek ‘yepyeni bir dünya’ demek.
Ayrıca, bugüne kadar toplam yaklaşık 5 bin gezegenin keşfedildiği ve bunların 3 bin 200’nün teyid edildiği bildirilirken, Kepler’in keşfettiği gezegenlerin toplamının 2 bin 325 olduğu açıklandı.
Nasa çıklamasında, bulunan gezegenlerden yaklaşık 550’sinin küçük ve dünya gibi kayalık olduğu belirtildi. Bulunan gezegenlerden 9’unun ise yaşanabilir bölge olduğu kaydedildi.
Kepler’in ilk görevi 5 bin güneş sistemi dışı gezegeni inceledikten sonra 2012’de sona ererken, yeni görevi K2 ise 2014’te başlamıştı. NASA’nın uzayda binlerce yıldızı ve hareketi inceleyen ve birçok önemli keşfe imza atan Kepler Teleskobu 2009’da uzaya fırlatılmıştı.
-
Kepler görevinde çalışan bilim insanı Natalie Batalha, hesaplamaların Samanyolu Galaksisi’nde on milyarlarca yaşanabilir gezegen olabileceğini gösterdiğini söyledi.
-
Yeni bulgular, Kepler tarafından keşfedilen 1284 yeni gezegenin bulunduğu katalogda yer alıyor.
-
Ayrıca, bugüne kadar toplam yaklaşık 5 bin gezegenin keşfedildiği ve bunların 3 bin 200’nün teyid edildiği bildirilirken, Kepler’in keşfettiği gezegenlerin toplamının 2 bin 325 olduğu açıklandı.
‘Yaşanabilir gezegen’ araştırması
Uzaydaki ‘yaşanılabilir gezegen’ araştırmasına 2009 yılında başlayan Kepler Uzay Teleskobu, Goldilocks bölgesi olarak bilinen alanda detaylı saha çalışmaları gerçekleştiriyor.
Araştırma yapılan Goldilocks bölgesinde yer alan gezegenler, yörüngesinde oldukları yıldıza, sıvı haldeki suyu üzerinde barındırabilecekleri ‘güvenli uzaklıkta’ bulunuyor.
Bilim kurgu filmleri gerçek mi oluyor?
Bugün yapılan yeni açıklama, Kepler Uzay Teleskobu’nun ilk keşfi değil. Kepler, şimdiye kadar 11 adet yaşanılabilir gezegen keşfetti.
Kepler tarafından şimdiye kadar yapılan keşiflerde, bölgede yer alan birçok gezegenin, Güneş Sistemi’ndeki Jüpiter’e benzer dev gaz kütlelerinden oluştuğu açıklanmıştı. Goldilocks bölgesinde yer alan 8 gezegenin, dünyanın büyüklüğünden 2 kat daha küçük olduğu biliniyor.
Güneş sistemimizin dışındaki ilk keşif 1995 yılında yapılmıştı. 21 yıl önce yeni gezegenler keşfedip orada hayat kurmak, sadece bilim kurgu filmlerinden ibaretti. Şimdi ise gerçeğe dönüştüğü görülüyor. İnsanlık, yıllar önce romanlara, fimlere senaryo yaparak kurduğu hayalleri gerçekleştirme yolunda.