Rusya, beş Türk şirketinin IŞİD’e el yapımı patlayıcı üretiminde kullanılan maddeler gönderdiğini iddia etti; şirketlerin isimlerini Birleşmiş Milletler’e sundu.
Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vitaliy Çurkin’in iddiasına göre bazı Türk şirketleri IŞİD’e patlayıcı üretiminde kullanılan maddeler sevk etti. Çurkin’in, bu şirketlerin isimlerini Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği’ne bir mektupla ilettiği bildirildi.
Rusya BM Daimi Temsilcisi’nin mektubunda geçen Türk şirketleri:
- Gültaş Kimya
- Marikem Kimyevi ve Endüstriyel Ürünler
- Metkim
- Ekim Gübre
- Diversey Kimya
Analiz Türkiye’yi işaret ediyor
Rus haber ajansı Sputnik‘in haberine göre, Rus diplomat, “Irak’ın Tikrit ve Suriye’nin Kobani bölgelerinde IŞİD militanları tarafından kullanılan patlayıcı karışımlardaki temel kimyasal maddeler üzerinde, üretici firmaların tespit edilmesi ve bu maddelerin diğer ülkelere satış koşullarının öğrenilmesi için yapılan analiz, söz konusu maddelerin ya Türkiye’de üretildiğini ya da üçüncü ülkeler üzerinden yeniden ihraç hakkı bulunmaksızın Türkiye’ye gönderildiğini gösteriyor” ifadelerini kullandı.
Suriye’ye amonyum nitrat sevkiyatı 7 kat arttı
Adı geçen şirketlerin IŞİD‘e gönderdikleri kimyasal maddelerin türlerine de mektubunda yer veren Çurkin, Türk şirketleri tarafından IŞİD’e sevk edilen kimyasal maddeler arasında alüminyum tozu, amonyum nitrat, granül karbamit ve hidrojen peroksit bulunduğunu ifade etti. Çurkin, Türkiye’den Suriye’ye yapılan amonyum nitrat sevkiyatının 7 kat arttığına da dikkat çekti.
IŞİD’in ürettiği el yapımı patlayıcıların ayırt edici özelliği ne?
Diğer yandan, IŞİD’in Ortadoğu’daki uzmanları tarafından üretilen el yapımı patlayıcıların (EYP) ayırt edici özelliğine dikkat çeken Rus diplomat, “Bu patlayıcıları diğerlerin ayıran özellik, ABD’li Microchip Technology firmasına ait ‘mikrokontrolör’, İsviçreli ST Microelectronics şirketi tarafından üretilen ‘transistör’ ve Nokia 105 RM-908 tipi cep telefonlarının kullanılması” dedi.
Rusya, Türkiye’nin Şam Cephesi ve IŞİD militanlarına silah ve yardım gönderdiğine dair elinde belgeler olduğunu iddia etmiş, iddia ettiği kanıtları 1 Nisan 2016 tarihinde BM Güvenlik Konseyi’ne sunmuştu.
Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vitaliy Çurkin, Türkiye’nin Suriye’de IŞİD’in kontrolü altında bulunan bölgelere yasadışı yollardan silah ve mühimmat gönderdiğine ilişkin belgeleri BM Güvenlik Konseyi’ne sunmuştu. Güvenlik Konseyi’ne sunulan belgelerde, “Türkiye, IŞİD’in ana silah ve askeri teknoloji tedarikçisi durumunda. Bu amaç doğrultusunda yasadışı örgütleri kullanan Türkiye’de tüm bu organizasyonu idare eden Milli İstihbarat Teşkilatı. Sevkiyat, arabalarla ve insani yardım konvoylarıyla gerçekleştiriliyor” denmişti.
Kasım 2015’ten Ocak 2016’nın sonuna kadarki dönemde Suriye’deki militanlara yapılan silah ve askeri ekipman sevkiyatına ilişkin bilgilere yer verilen belgede, “Türk istihbarat mensupları, Ocak ayının ortasında Şam Cephesi militanlarına 7,62 mm ve 12,7 mm kalibreli silahlar ve RPG-7 roketatarları tedarik etti. 25 Ocak’ta ise İnsan Hak ve Özgürlüklerini Koruma Vakfı, IŞİD militanlarına yaklaşık 55 tonluk gıda ve malzeme gönderilmesine sponsor oldu. Sevkiyatların ana sponsoru Beşar Vakfı oldu” ifadeleri kullanılmıştı. (Odatv)
“MİT, vakıflara kaynak aktarıyor” iddiası
Raporun devamında, “Silah, askeri ekipman ve yardım tedarikinde en etkin olan kuruluş olan Beşar Vakfı, Bayırbucak ve Kızıltepe Türkmenlerine 50 konvoy gönderdi. Vakfın ana finansman kaynakları, resmi olarak özel ve tüzel kişilerin yaptığı bağışlar olarak görülüyor ancak özel ve tüzel kişi görüntüsü altında Milli İstihbarat Teşkilatı’ndan kaynak aktarılıyor. Hükümetin yardımıyla vakıf, Türkiye ve yurtdışındaki bankalarda hesap açıyor” bilgisine yer verilmişti.
IŞİD ve diğer terör örgütlerine yapılan sevkiyatların bir diğer önemli sponsoru olduğu belirtilen İyilikler Vakfı’nın ise 25 konvoyluk sevkiyat gerçekleştirdiği kaydedilmişti.
2 Milyon dolarlık kimyasal madde gönderildi iddiası
Rusya’nın sunduğu belgede, Reyhanlı, Azez, Kamışlı ve Cerablus’taki sınır hattı üzerinden Suriye’deki teröristlere patlayıcı madde ve kimyasal madde gönderildiği de iddia edilmişti. Buna göre, 2015 yılı içinde 2 bin 500 ton amonyum nitrat (788,7 bin dolar), 456 ton potasyum nitrat (468,7 bin dolar), 75 ton alüminyum tozu (496,5 bin dolar), sodyum nitrat (19,4 bin dolar), gliserin (102,5 bin dolar) ve nitrik asit (34 bin dolar) örgüt militanlarına ulaştırıldı.
Türkiye DEAŞ’e Destek Verdi mi?
DEAŞ Kim Tarafından Neden Kuruldu?