Terör olayları Güneydoğu’da işsizliği artırdı

Terör olayları Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da işsizliği tetikledi. Hareketli bir dönem geçiren bölgede istihdam rakamları tüm Türkiye’deki istihdamın %3’ünü oluşturuyor. İş arayan çok, ancak çalışacak iş yok. Bölgede iş arayanların yaptığı başvurular 2014-2015 döneminde %98 artış gösterdi.

Terör olayları Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da işsizliği tetikledi. Bölgede iş İş arayan çok, ancak çalışacak iş yok...

Terör olayları işsizliği tetikledi

Son dönemde sıcak gelişmelerin yaşandığı Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki illerde yayınlanan ilanlar; Türkiye genelindeki ilanların %3’ünü oluşturuyor. Tüm Türkiye genelinde başvurular 2014’te %25, 2015’te %9 artarken; Doğu Anadolu bölgelerindeki adayların başvurularının 2014’te %98, 2015’te %35 arttığı gözlemleniyor. Diğer yandan son bir yılda yayınlanan ilan sayıları; istihdamın 2014 ve 2015’e göre durağan devam ettiğini gösteriyor. Bu bölgelerde öne çıkan sektörler içinde ilk sırada Tekstil (%17) geliyor. Ardından Sağlık, Yapı, Hizmet ve Gıda sektörleri sıralanıyor. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaşanan terör olayları nedeniyle iş bulmak zorlaştı.

İstihdam Endeksi Nisan 2016 verileri

Merkez Bankası raporları başta olmak üzere; birçok araştırma ve rapora referans olan Kariyer.net İstihdam Endeksi verilerinin Nisan 2016’ya ait rakamları açıklandı. İstihdam Endeksi’nin Nisan 2016’ya ait verilerine göre Kariyer.net’te Nisan’da 16.292 yeni iş ilanı yayınlanırken bu sayı; 2015’in Nisan ayına göre %1 artış, bir önceki aya kıyasla %3 düşüş gösterdi. Yayınlanan 58.178 toplam iş ilanı sayısı; 2015’in Nisan ayına oranla %3; bir önceki aya göre %4 artış göstererek olumlu bir tablo çizdi. Kariyer.net Genel Müdürü Yusuf Azoz, “Verilerimize göre Nisan ayında yaklaşık 57 bin kişiye iş fırsatı doğdu. Toplam iş ilanı sayısı hem geçtiğimiz aya hem de geçtiğimiz yıla oranla artış gösterirken; bu olumlu tablo, lokomotif sektörlere de yansıdı” yorumunu yaptı.


Hizmet sektöründe rekor!

Tekstil, 5.788 başvuru yapılan ilan sayısı ile Nisan ayında da liderliği elden bırakmadı. Tekstil sektörünü 5.430 başvuru yapılan ilan sayısı ile Yapı takip etti. Tekstil ve Yapı sektörlerini sırasıyla Üretim (4.757), Hizmet (4.493), Sağlık (4.437), Bilişim (4.107), Otomotiv (4.025), Ticaret (3.381), Elektrik & Elektronik (2.699) ve Turizm (2.646) sektörleri takip etti. Sağlık sektörü başvuru yapılan ilan sayısında %13 oranında artış göstererek Nisan ayının en yüksek artış oranına sahip sektörü olurken; Hizmet sektörü 4.493 başvuru yapılan ilan sayısı ile en yüksek sayısına ulaşarak kendi rekorunu kırdı. Diğer yandan son bir yılda atağa geçerek sürekli yükseliş gösteren Otomotiv sektöründe artış %10 oldu.


Bursa hareketlendi

Kariyer.net İstihdam Endeksi verilerine göre Nisan ayında, İstanbul Avrupa yakasında 21.185, Anadolu yakasında 16.976 olmak üzere İstanbul genelinde toplam 38.161 ilan yayınlandı. Birinci sıradaki İstanbul’u sırasıyla Ankara (6.651), İzmir (4.477), Bursa (4.096) ve Kocaeli (3.417) illeri takip etti. Bursa, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre %16’lık artışıyla dikkat çekti. Diğer yandan Nisan ayında, bir önceki aya göre artış gösteren iller arasında Tunceli (%28), Bayburt (%24), Artvin (%23), Ardahan (%22), Gümüşhane (%22), Rize (%21) ,Bitlis ve Bingöl (%20) öne çıktı. Bu illerde en çok aranan pozisyonlar ise sırasıyla Mühendis, Satış Temsilcisi, Çağrı Merkezi Elemanı, Avukat ve Satış Müdürü oldu.

En çok ihtiyaç duyulan pozisyon yine Satış Temsilcisi

Nisan ayında en çok ihtiyaç duyulan pozisyon 8.234 ilan ile Satış Temsilcisi oldu. Bu pozisyonu sırasıyla Mühendis (5.789), Muhasebe Elemanı (2.770), Teknisyen (1.188), Satış Müdürü (1.088), Mağaza Müdürü (960), Tekniker (906), İnsan Kaynakları Uzmanı (764), Stajyer (667) ve Çağrı Merkezi Elemanı (574) ilanları takip etti. 2015 yılının Nisan ayı ile kıyaslandığında en çok artış gösteren pozisyonun %17’lik artış oranıyla Muhasebe Elemanı pozisyonu olduğu görülürken; dönemsel olarak bahar aylarında işe alımların arttığı Stajyer pozisyonuna olan ihtiyaç da geçtiğimiz yıla oranla %11’lik bir artış gösterdi.


Bununla da ilgilenebilirsiniz: Diplomalı işsiz gençlerin morali çok bozuk!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.