Tiyatro festivaline katılmak yerine şehir turu mu yaptılar?

UNESCO tarafından Hırvatistan’da düzenlenen Tiyatro Festivali’ne davet edilen Devlet Tiyatroları Genel Müdür Vekili Nejat Birecik ile İstanbul Devlet Tiyatrosu Müdürü Vekili Zafer Kayaokay iddiaya göre festivale katılmak yerine şehir turu yaptı.

Tiyatro festivalinde skandal: UNESCO’nun parasıyla tatil yaptılar

Zagreb’e giden iki ismin, tiyatro festivalindeki seminere katılmak yerine turist gibi şehri gezdiği, dil bilmedikleri gerekçesiyle de Türk Büyükelçiliği’nden rehber talebinde bulunulduğu iddia edildi.

Zelijka Turcinoviç’in yazdığı mektuptaki iddiaya göre; UNESCO Uluslararası Tiyatro Enstitüsü (ITI) Hırvatistan Merkezi, Devlet Tiyatroları Genel Müdür Vekili Nejat Birecik ile İstanbul Devlet Tiyatrosu Müdürü Vekili Zafer Kayaokay’ı Zagreb’de düzenlenen feztivale davet etti. Davete olumlu yanıt veren Nejat Birecik ve Zafer Kayaokay’ın masrafları ITI tarafından karşılandı. Zagreb’e giden iki isim, festivaldeki seminere katılmak yerine turist gibi şehri gezdi. Dil bilmedikleri gerekçesiyle de Türk Büyükelçiliği’nden rehber talebinde bulundu.


Festival Başkanı Turcinoviç, Hırvat Tiyatro Festivali’ne davet ettikleri Devlet Tiyatroları Genel Müdür Vekili Necat Birecik ile İstanbul Devlet Tiyatrosu Müdürü Zafer Kayaokay‘ı Türkiye’ye şikayet etti. UNESCO ITI Hırvatistan Başkanı‘nın Türkiye gönderdiği yazıda, tiyatro için davet edilip masrafları karşılanan isimlerin programlara katılmadığı ve Türk Büyükelçiliği’ne başvurup turist rehberi istediği iddia edildi. Türkiye’ye yapılan şikayete dair mektubun altında imzası olan UNESCO ITI Hırvatistan Başkanı Željka Turčinović’e gönderdiği açıklamada mektubu doğruladı.

İşte o mektup:

"Türkiye Devleti'nin itibarını zedeleyen bu beyler"

İstanbul Devlet Tiyatrosu Müdürü Zafer Kayaokay ise Odatv’ye yaptığı açıklamada iddiaların gerçeği yansıtmadığını öne sürerek Devlet Tiyatroları Genel Müdür Vekili Necat Birecik ile katıldıkları oyunlardan fotoğraflar paylaştı.


“Türkiye Devleti’nin itibarını zedeleyen bu beyler”

Yazıda Türkiye’yi temsilen festivale katılan davetlilere ilişkin şu iddialara yer verildi:

“Ne yazık ki bu kişiler seminer ve tiyatro oyunlarını izlemek yerine dil bilmedikleri gerekçesiyle Türk Büyükelçiliği’ne başvurup Zagrep’i gezmek için turist rehberi talebinde bulundular, etkinliklere katılmadılar. Festivalin yönetim kurulu üyeleri ile uluslar arası seçkin konuklar bu üzücü duruma şahit oldular. Festivalimiz için davet ettiğimiz Birecik ile Kayaokay’ın kültür ve sanat alanında işbirliği adımları atmak yerine turistik amaçla gelmiş olduklarını esefle belirtir, Türkiye devletinin itibarını zedeleyen bu beylerin durumunu takdirlerinize sunarım.”

Tarık Günersel Birgün’de köşesine taşımıştı

Birgün yazarı Tarık Günersel de Türkiye’nin iitibarını yerle bir eden skandalı “Tiyatro cenneti” başlıklı yazısıyla gündeme getirmişti. 27 Nisan tarihli köşe yazısında şöyle yazmıştı:


“21-24 Nisan günlerinde Zagrep tam bir tiyatro cennetiydi. Hırvat Ulusal Tiyatrosu 125 yaşında, Mareşal Tito Caddesi’nde. Nikola Tesla Müzesi, Naiv Resim Müzesi, Biten Aşklar Müzesi gezilebilecek pek çok müze arasında. Her biri koru niteliğinde olan parkların yanı sıra. İki gün erken gittiğimiz için rahatça gezebildik. Davetli olarak masrafları ödendiği halde oyunları izlemek yerine “şehri gezen” (?!), sonra da Uluslararası Tiyatro Enstitüsü Hırvat Merkezi Başkanı aleyhine iftira savuran bazı zatlar gibi yapmak yerine. ‘Yüksek mevki’ düzey/sizlik için renkli bir tuzaktır.”

Dünya Tiyatrolar Günü ülkemizde ne kadar kutlu?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.