Yüksek yargı başkanlarının Rize’de Cumhurbaşkanı Erdoğan ile çay hasadının ardından, Kırşehir’de Erdoğan’ın sözlerini alkışlamaları, yargı bağımsızlığı konusunda yeni bir tartışma başlattı.
Kırşehir’de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşması yüksek yargı başkanları olan Yargıtay Başkanı, Danıştay Başkanı ve Sayıştay Başkanı tarafından alkışlanmıştı. Erdoğan’ın sözlerinin, tarafsız duruş sergilemesi gereken yüksek yargı başkanları tarafından alkışlanması tartışma konusu oldu.
Kılıçdaroğlu: Görevi bırakmaları lazım
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, yargı mensuplarının yürütme organıyla birlikte görüntü vermelerinin, alkışlamalarının hiçbir demokraside, yargı dünyasında kabul edilemeyeceğini belirterek, “Kendileri alkışlayabilirler elbette. Kendilerini, iktidar partisine yakın da görebilirler ama cübbelerini çıkarmaları lazım, o görevi bırakmaları lazım” demişti.
Bahçeli’den Yargıtay Başkanı Cirit’e sert eleştiri
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, kurultay kararıyla ilgili yaptığı eleştiride, “Yargıtay Başkanı’nın çay toplamaktan fırsat bulduğu bir arada, kararı veren hâkimlerin vicdanlarının sesini dinlediklerini söylemesi bize göre durumu kurtarma adına telaşla yapılan bir açıklamadan öte bir anlam taşımamıştır” dedi.
Anayasa Mahkemesi eski başkanı Haşim Kılıç: Alkışlayamazlar
Anayasa Mahkemesi’nin eski başkanı Kılıç, yargı temsilcilerinin başbakan gibi davranan Erdoğan’ın gezilerine katılıp konuşmalarını alkışlamalarının yanlış olduğunu söyledi. Geçmişte böyle bir şey yaşanmadığını belirten Kılıç, “Yargı temsilcileri adaletli olamıyorlarsa bile adaletli gibi görünmeliler” dedi.
Yargıçlar Sendikası: Üzücü
Yargıçlar Sendikası Başkanı Mustafa Karadağ, yüksek yargı başkanlarının Cumhurbaşkanıyla yaptığı Rize gezisine tepki gösterdi. Yargı organlarının bunca şaibeli ve yürütmenin etkisiyle verildiği konuşulan kararların gündemde olduğu bir dönemde Cumhurbaşkanıyla birlikte görünmelerinin doğru olmadığını kaydetti.
Mustafa Karadağ, şunları kaydetti:
“Hele Obama’nın önünde ayağa kalkmayan yargıçları düşündüğümüzde Türkiye’yi nasıl bir başkanlık rejiminin beklediğini çok kolay görebiliriz. 19 Mayıs’ın hemen ardından Yüksek Mahkeme Başkanlarının davranışları yargı bağımsızlığının bu liyakatsiz ellerde ne hale geldiğinin ifadesi olmuştur. Yargıtay ve Danıştay Başkanları adaletli zamanlarda hesabını veremeyecekleri ağır bir yükün altına girmişlerdir. Benimsedikleri yol çok üzücüdür.”
Bekir Bozdağ: Çarpıtılıyor
Adalet Bakanı, Yüksek yargı organları başkanlarının Erdoğan’ın gezilerine katılmalarından sonra başlayan tartışma hakkında sessizliğini bozdu. İşte Bakan Bozdağ’ın o açıklamaları:
- 1) Cumhurbaşkanı Devletin başıdır. Bu sıfatla Türkiye Cumhuriyetini ve Türk Milletinin birliğini temsil eder.
- 2) Anayasanın uygulanmasını, Devlet organlarının düzenli ve uyumlu çalışmasını gözetir.
- 3) 28 Şubat’ta hakimler, savcılar ve yargı başkanları Genelkurmay’a gidip brifing alırken ve brifingi veren askerleri ayakta alkışlarken…
- 4) CHP, brifingi veren askerleri ve bu birifinge giden ve birifingçileri ayakta alkışlayan hakim, savcı ve yargı Başkan’larını alkışlıyordu.
- 5) Cumhurbaşkanımızın Kırşehir’e 500 kişilik öğrenci yurdu müjdesini, Kırşehirli olan Danıştay Başkan’ı alkışlamıştır.
- 6) Danıştay/Yargıtay Başkan’larının Cumhurbaşkanının Kırşehir’e yurt müjdesini alkışlarını, CHP eleştirisine alkış diye çarpıtma, ahlaksızlıktır.
- 7) Bazı basın/yayın organları ile CHP,her zamanki gibi büyük bir algı operasyonu ile alkış çarpıtması yapmışlardır.
- 8) Lütfen görüntüleri izleyin. Görüntüleri izlediğinizde, bu büyük çarpıtmayı ve algı operasyonunu göreceksiniz.
- 9) Okuyucularını ve izleyicilerini aldatan yazılı ve görsel medya ile partililerini ve kamuoyunu aldatan CHP’yi iyi tanımalıyız
- 10) Cumhurbaşkanı ile Yargıtay/Danıştay Başkanının bir arada olmasını, yargının bağımsızlığını/tarafsızlığını yitirdiğine yormak, şekilciliktir.
- 11) Yargının bağımsızlığı/tarafsızlığı,yargı görevi yapanların kiminle bir arada olduğuyla değil verdikleri adil kararlarla tesis/inşa edilir
- 12) Hiçbir hukuk devletinde, Cumhurbaşkanı ile Danıştay veya Yargıtay Başkan’ları biraraya geldi diye, yargı bağımsızlığını kaybetti, denilemez.
Rize’de yüksek yargılı çay hasadı tartışması
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rize ziyaretine Yargıtay, Danıştay ve Sayıştay başkanlarının da katılıp çay toplaması tartışma konusu olmuştu. Bu tablo, kararları ve ilişkileriyle Erdoğan’ın istediği “uyumlu yargının” göstergesi olarak yorumlanmıştı.
Yargıtay Başkanlığı’na seçilen İsmail Rüştü Cirit, 17 Aralık operasyonu sonrasında savcı Zekeriya Öz‘e Erdoğan adına giden “elçiler”den biriydi. İddiaya göre Cirit, Erdoğan’ın operasyonu durdurmasını istediğini iletmişti. 2013’te Danıştay Başkanlığı’na seçilen Zerrin Güngör de o dönem AKP’nin gönlünden geçen isimdi. Anayasa Mahkemesi Başkanlığı’na seçilen Zühtü Arslan yine hükümetin istediği isimdi.
2015 yılında yüksek yargılı zeytin hasadı
Erdoğan’ın 2015’teki Balıkesir ziyaretinde AYM Başkanı Zühtü Aslan, Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, Sayıştay Başkanı Recai Akyel, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Akarca, YSK Başkanı Sadi Güven, AYİM Başkanı Abdullah Arslan, Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı Serdar Özgüldür vardı. Erdoğan, zeytinyağı üretim tesislerini inceledi.