Aşırı terleme sorunundan kurtulmak mümkün

Aşırı terleme, sosyal yaşantıyı olduğu kadar kişinin sağlığını da olumsuz etkiliyor. ETS yöntemiyle, 30 dakikada el ve koltuk altı terlemelerinde %90’ın üzerinde başarı sağlandığı belirtiliyor.

Aşırı terleme sorunundan kurtulmak mümkün ets yöntemi nedir

El, koltuk altı, yüz ve ayaklarda kişiyi rahatsız eden, utandıran ve günlük aktivitelerini kısıtlayan miktarlardaki terlemeye aşırı terleme dendiğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi Göğüs Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Altan Kır, “Terlemeyi sosyal ortamlar, heyecanlanmak, ortam ısısı ve psikolojik durum artırabiliyor. Sempatik sinir sistemi denilen sinir grubunun aşırı aktivitasyonuyla oluşan aşırı terleme, kişiyi strese sokar ve gün içinde kesintilerle veya sürekli devam eder. Kişinin günlük aktivitesini ve yaşam kalitesini de bozan bu durumdan ellerin yanında vücudun diğer bölgeleri aynı anda etkilenebilir. Gün içinde değişik şiddetlerde terleme olabilir” dedi.

Aşırı terleme yaşam kalitesini etkiliyor

Duygusal uyaranların genellikle terlemeyi artırsa da herhangi bir sebeple de terlemenin ortaya çıkabildiğini söyleyen Kır, “Terlemenin fazla olması, özellikle ellerin ve koltuk altlarının sık sık ıslanması yaşam kalitesini etkiliyor. Genellikle çekingen karakterli olan bu kişilerin daha da sıkılgan ve utangaç olmalarına yol açıyor. Kariyer tercihini, arkadaş seçimini değiştiriyor ve bireysel aktivitelerini kısıtlayabiliyor. Hasta yaşam şeklini bilinçli veya bilinçsiz değiştiriyor. Baharatları azaltır, pamuklu kıyafetler giyer, yanında peçete ve yedek kıyafetler taşır. Sosyal ortamlardan uzak durmaya çalışıyor. Özellikle el ve koltuk altı aşırı terlemesi olan ve bu durum dolayısıyla kişinin hayatı etkileniyorsa mutlaka tedavi olması gerekiyor” açıklamasında bulundu.


Kimler aşırı terleme tedavisi olmalı?

  • El sıkışmamak için yeni biriyle tanışmaktan çekiniyorsanız,
  • Pantolonunuzun veya eteğinizin kenarı elinizi sildiğiniz için sürekli kirleniyor ve renk değiştiriyorsa,
  • Bilgisayar kullanmakta sıkıntı yaşıyor ve yanınızda sürekli elinizi silecek bir şeyler taşıyorsanız,
  • Kapı tokmaklarını çevirirken zorlanıyorsanız,
  • Yanınızda yedek kıyafetler taşıyorsanız,
  • Yazı yazarken zorlanıyorsanız,
  • Özellikle sosyal hayatınız ve psikolojiniz etkilenmeye başladıysa, tedavi olmanız gerekir.

Ne zaman tedavi olmak gerekir?

Yukarıdaki şikâyetleri 18 yaşından önce dile getirenler cerrahi dışı tedavilerden yararlanabiliyor. Küçük yaşlarda ameliyat öneren bilimsel çalışmalar olmasına rağmen 18 yaşından önce cerrahi müdahale önerilmiyor. Çünkü ergenliğe geçişle birlikte duygusal tepkiler azalabilmekte ve aşırı terleme gerileyebiliyor.


Aşırı terlemenin cerrahi tedavisinde ETS yöntemi

Terleme tedavisinde cerrahi dışı ve cerrahi tedaviler olmak üzere iki yöntem mevcuttur. Cerrahi yöntemler, aşırı terlemede kesin sonuç veren yöntemlerdir. Amaç terlemeye yol açan sempatik zincirin fonksiyonunu bozmaktır. Bu fonksiyonu bozma işlemi, siniri çıkararak (sempatektomi) veya elektrokoterle yakarak, klipsle ezerek (sempatikotomi) yapılabilir. Bilinmesi gereken terminoloji tam doğru olmasa da bu işlemlere genel olarak Endoskopik torakal sempatektomi (ETS) adı verilir.


Hangi cerrahi yöntem kullanılırsa kullanılsın işlem el ve koltuk altı terlemelerinde %90’nın üzerinde başarılı sonuç veriyor. İşlem genel anestezi altında yapılıyor. Bir aksilik olmadığı takdirde işlemin tamamı 30 dakika kadar sürüyor. Girişimin yapılmasında göğüs boşluğu içine değişik giriş yöntemleri kullanılarak hasta uyutulup yarı oturur pozisyona getiriliyor. Her iki kolu yana doğru açılıyor ve koltukaltı ön çizgisi ile kaburganın arasına 5 mm.lik cilt insizyonu yapılıp katlar geçildikten sonra çalışılan taraftaki akciğer söndürülüyor ve göğüs boşluğuna giriliyor. Port dediğimiz içinden kamera geçen iki ucu açık borucuğu göğüs duvarına yerleştiriliyor. Daha sonra koltuk altı kıllarının bittiği yerden diğer delikle (port) aynı hattan yine 5 mm.’lik delik açıp göğüs boşluğu içine giriliyor. Altdaki portdan kamerayı üst portdanda duruma göre elektrokoterli aleti veya klips enstrümanını ilerleterek omurganın göğüs boşluğu tarafındaki olukta seyreden sempatik sinirin 3. ve 4. kaburga arasındaki kısmını ya koterize (elektrik akımı vererek tahrip etmek) veya klips koyarak sinirin iletisi kesiliyor. İşlemi sonlandırdıktan sonra, akciğeri şişirilerek işleme son veriliyor.

Kilo vermekte sorun çıkaran 10 hormonal sebep


 

Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.