Tuz Gölü tesislerinde esnaf ile yerli turistler arasında sopalı kavga çıktı. Olaya jandarma ekipleri tarafından güçlükle müdahale edildi.
Türkiye’nin turizm ile imtihanı
Edinilen bilgiye göre, Tuz Gölü Tesislerinde işletme sahipleri ile yerli turistler henüz bilinmeyen bir nedenle tartışmaya başladı. Tartışmanın büyümesi üzerine işletme sahipleri ile yerli turistler arasında sopalı kavga çıktı. Tekme tokat birbirlerine giren taraflara tesiste asayişi sağlayan jandarma ekipleri müdahaleye etti.
Jandarmanın müdahalesiyle ayrılan taraflar Tuz Gölü’ne gelen kalabalık yabancı turist kafilesini fırsat bilerek tekrar kavgaya tutuştu. Takviye ekiplerinin de gelmesiyle jandarma kavgaya ikinci kez ayırdı. Yaşanan kavga anı Tuz Gölü’nü ziyarete gelen vatandaşlar tarafından cep telefonuyla görüntülendi.
Kavga sırasında bazı kişilerin aldıkları darp nedeniyle yaralandığı öğrenildi. Jandarmanın kavgaya karışan işletme sahipleri ve bazı yerli turistleri ifadelerini almak üzere karakola götürdüğü belirtildi. Olayla ilgili başlatılan soruşturmanın sürdüğü bildirildi.
Tuz Gölü
Tuz Gölü, İç Anadolu Bölgesi’nde Ankara, Konya ve Aksaray illerinin sınırının kesiştiği yerde yer alıyor. Türkiye’nin tuz ihtiyacının %40’ı bu gölden sağlanıyor. Tuz Gölü’nde tuz, meteorolojik suların yeraltına süzülerek daha önce oluşmuş tuz domlarını eritmesi ve tektonik hatlar boyunca yüzeye taşımasıyla oluşuyor.
Türkiye’nin yüzölçümü bakımından ikinci büyük gölü olan Tuz Gölü, çevresindeki platolar arasına gömülmüş bulunan geniş bir tektonik çukurluğun en derin yerinde bulunuyor. Bu çukurluk Neojen’de tektonik hareketlerle oluşmuştur. Tuz Gölü’nün içinde bulunduğu çukurluk doğu, batı ve güneyden faylarla çevrilidir. Kuvaterner’de, daha az yağışlı iklim koşullarında gölün yüz ölçümü küçülmüştür. Zamanla daha da küçülen göl, günümüzdeki durumuna kavuşmuştur.
Tuz Gölü, Aksaray Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Semih Ekercin tarafından yapılan bir çalışmaya göre, 1915 yılından beri %85 oranında küçülmüştür. Semih Ekercin’e göre mevcut şartların devam etmesi durumunda 2015 yılında tamamen yok olma tehdidi altındadır.
Çamur banyosu turizmi
Ayak sağlığı açısından ziyaretçilere ev sahipliği yapıyor. Göle gelen ziyaretçiler, ayaklardaki mantar, egzama gibi rahatsızlıkların tedavisi için gölün tuzlu suyu ve göl kenarındaki tuzlu çamurda yürüyor. Ankara Aksaray Karayolu üzerinde Şereflikoçhisar ilçesi yakınlarında göl kenarında bulunan tesislerde çeşitli hediyelikler yanında tuzdan süs eşyaları ve ürünler de yer alıyor. Çeşitli yerlerden gelen yerli ve yabancı turistler, ayaklarındaki rahatsızlıkların şifa bulması için Tuz Gölü’nde yürüyüşler yapıyor, göl kenarındaki tuzlu siyah çamura giriyor. Göl kenarındaki çamura giren vatandaşlardan bazıları ise yanlarında getirdikleri çeşitli kaplara tuzlu çamur ve tuz doldurarak götürüyor.