Fliya tarifi: Geleneksel Kosova yemeği Fliya nasıl yapılır?

Kosova kültürünün en önemli yemeklerinden Fliya tarifi… Balkan mutfağından, pişirilişi gözlemeyi andıran fliyanın hazırlanışı…

Fliya tarifi: Geleneksel Kosova yemeği Fliya nasıl yapılır?

Balkanlar’da Türk izinin halen belirgin olarak gözlendiği yerlerden Kosova’nın en önemli kültür hazinesi fliya, hazırlanması, pişirilmesi ve servisi ile son derece ilgi çekiyor. Oldukça zahmetli bir süreçle hazırlanan fliya, tam dört saatte servise hazır hale geliyor. Kosovalılar fliyayı, kendi yaşadıkları zorlu süreçlerin de bir temsilcisi olarak görüyor.

Fliya nasıl hazırlanıyor?

Arnavutça’da “flija” şeklinde yazılan ve Kosova’nın çeşitli yerlerinde “fulya” veya “fuliya” gibi isimlerle de anılan fliya, Arnavut ve Balkan mutfağının en önemli lezzetlerinden biri olarak kabul ediliyor. Malzeme miktarı oldukça az olmasına rağmen pişirilmesi oldukça zahmetli olan fliya, alışılmış pişirme tekniklerinin aksine, alttan yanan bir ateşle değil, pişirildiği tepsinin üstüne kapatılan bir sacın verdiği ateşle pişiriliyor.


Sac ise, ortalama çanak anten boyutlarında olan, demirden bir pişirme malzemesi olarak ayarlanıyor. Bir nevi gözleme yapılan saca benzemekle birlikte, malzemeler gözlemedeki gibi sacın üstünde değil, altında pişiyor. Odun ateşinin üstünde ısıtılan sac tepsinin üzerine konuluyor ve saç sıcaklığıyla birlikte alttaki hamuru pişiriyor. Öte yandan un, su ve tuz ile hazırlanan hamurun krep hamuru kıvamında, yani boza gibi olması gerekiyor. Yaklaşık dört saatte pişirilen ve ilk kalınlığının 2-3 katına erişen fliyayı, bal kullanarak servis edebilirsiniz.


Fliya tarifi: Geleneksel Kosova yemeği Fliya nasıl yapılır?

Dört saat sürüyor; ciddi emek istiyor

Kosova Prizrenliler Derneği Başkanı Gülen Aksu Türker, fliyanın Kosova ve Arnavut kültüründe farklı bir yerinin olmasını şöyle açıklıyor: “Fliya, bizim kültürümüzün en önemli yapıtaşlarından biri. Oldukça zahmetli bir hazırlanış sürecine sahip olduğu için her zaman pişirilemiyor. Sadece özel günlerde hazırlanıyor. Her kat sırayla hazırlanıp pişirildiği için ciddi emek isteyen bir yiyecek. Dernek olarak her yıl düzenlediğimiz Fliya Fest’te bu özel yiyeceğimiz elbirliğiyle hazırlanıyor.


Örneğin fliyanın pişirildiği ateşi erkekler hazırlıyor. Ateşte kullanılacak odunlar, at üstünde, temsili olarak hazırlanan Prizren’in taş köprüsünün üstünden geçirilerek ocak başına getiriliyor. Bu yemek bir bakıma biz Kosovalıların Balkan göçleri sırasında çektiği zahmeti de temsil ettiği için bizim için önemli. Bu nedenle, hem kültürel zenginliğimizi tanıtmak, hem de göç ve getirdiklerine dikkat çekmek amacıyla, Fliya Fest’in yanı sıra her yıl Sirkeci Garı’nda ‘Bir Kofer Bir Sandık’ adlı bir başka etkinlik de düzenliyoruz. Bu etkinliğimiz de Kosovalıların Balkan göçleri sırasında, sadece, adına ‘kofer’ dediğimiz bir tür bavul ve bir sandık ile, yani adeta apar topar gerçekleştirdiği göçü de temsil eden bir etkinlik olarak öne çıkıyor.”

Saraybosna: Acının ve Hayatın Binbir Rengi


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 20 yıldır ilkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışan bağımsız bir medya kuruluşudur. Amacımız: Gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonumuz: Okurlarımızda sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerlerimiz: Dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın çevrimiçi yayınlarından biri olarak, iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul eder. Bu doğrultuda Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İndigo Dergisi ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildirgeyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya toplumsal köken, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.