Google’a erişim dolaylı olarak engellendi

Google’ın önbellek hizmetine erişim TİB tarafından engellendi. Türkiye çapında internet kullanımı durma noktasına geldi. İnternet felç oldu; yüz binlerce web sitesine erişim yaklaşık 2 saat boyunca durdu.

TİB tarafından Google'ın önbellek hizmetine erişim engellendi.

Yüz binlerce şirketi maddi zarara uğrattı!

Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) bugün Google’ın eski içerikleri arşivlemesini sağlayan önbellek hizmetine erişimi engelledi. Türkiye çapında internetin yavaşlaması üzerine sosyal medyada “Google’a erişim yasaklandı mı” tartışması başladı. Yüz binlerce internet sitesini etkileyen müdahalenin şirketlere maddi zararını hesaplamak oldukça zor.

Tepkilerin ardından idari tedbir kararı TİB’in internet sitesinden kaldırıldı. Saat 15.00’den itibaren özellikle Türk Telekom kullanıcıları, Google’a bağlı arama motoru, Gmail ve Youtube gibi hizmetler olmak üzere binlerce web sitesine erişemediklerini bildirdiler.


Google dışında Facebook, Twitter ve Spotify gibi birçok başka siteye de ya hiç erişilemediği veya erişimin çok yavaşladığı belirtiliyor. Şikayetlerin ardından Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın Google’ın bir hizmetine erişimi bugün engellediği ve bu durumun diğer siteleri de etkilediğini ortaya çıktı.

TİB’den Google önbelliğine idari tedbir

TİB’in resmi sitesindeki açıklama şöyleydi:

“5651 sayılı Kanun uyarınca yapılan teknik inceleme ve hukuki değerlendirme sonucunda bu İnternet sitesi (webcache.googleusercontent.com) hakkındaki Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın 15/06/2016 tarih ve 490.05.01.2016.-84787 sayılı kararına istinaden Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı tarafından İDARİ TEDBİR uygulanmaktadır.”

Google’ın “Web Cache” (Ağ Önbelleği) adlı hizmeti, internetteki içeriklerin arşivlenmesini sağlıyor.

TİB’in, geçmişte bir başka site üzerinde yer alan ve Türkiye’den erişim engellenen bir içeriği arşivlediği ve görüntülenmesine imkan sağladığı için Google’ın önbelleğini de engellediği belirtiliyor.


Hürriyet’in edindiği bilgiye göre, TİB’in Google Web Cache engellemesinin yanı sıra, Türk Telekom’un yurdışı fiber hat çıkışlarında da teknik bir sorun yaşandı.

Erişim engeli ve teknik sorunun üst üste gelmesiyle Türkiye’de milyonlarca kullanıcının internet erişimi aksadı.

BTK: Kısmi yavaşlama var, sorun giderilecek

Tepkilerin büyümesinin ardından idari tebdir kararı TİB’in site bilgisi sorgulama ekranından 17.00 sularında kaldırıldı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) yetkilisi Google’a yönelik herhangi bir engelleme kararının söz konusu olmadığını, Google’ın önbellek hizmetine bir erişim sınırlaması getirilmesi halinde bile tüm internetin yavaşlamayacağını savundu. Yurtdışındaki fiber altyapıdan dolayı kısmi bir yavaşlama olduğunu, çalışmaların devam ettiğini, 45 dakika içerisinde sorunun giderileceği belirtildi.

Google, kendilerine ulaşan herhangi bir idari tedbir kararı olmadığını söyledi.

TİB mahkeme kararı olmadan istediği gibi engelleme yapabiliyor

2014 yılında Anayasa Mahkemesi’nin iptal ettiği “internet erişiminin yasaklanması” ile ilgili madde torba yasa kapsamına alınmış, TİB’e mahkeme kararı olmadan 24 saat engelleme yetkisi verilmişti.


80 milyonu geçen Türkiye nüfusunun neredeyse 40 milyonu internet kullanıcısı (3). Ülkemizde internet kullananların yüzde 94’ü Facebook üyesi. Diğer yandan aktif Twitter kullanıcı sayısı ise 12 milyona yaklaşıyor. Bu rakam Türkiye’yi Twitter’da dünya birincisi yapıyor. Google ise Türkiye’nin hem en çok tercih ettiği arama motoru, hem de en çok tıklanan internet sitesi.

Hükümetin İnternet ile İmtihanı


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.