Güneş lekeleri açık tenlilerde daha sık görülüyor

Güneş lekeleri, beyaz tenli kişilerde daha kolay oluşuyor. Uzmanlar, aşırı kızaracak derecede yanılmaması uyarısında bulunuyor. Peki güneş lekeleri kansere dönüşür mü?

Güneş lekeleri açık tenlilerde daha sık görülüyor

Anadolu Sağlık Merkezi’nden Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Coşkun Acay güneş lekeleri ile ilgili bilgi verdi. Dr. Acay “Güneşten korunmak ve kademeli olarak güneşte kalmak önemli. Hiçbir zaman soyulacak, aşırı kızaracak şekilde yanmamalı ve güneş ışınlarının etkilerini azaltmak için cilt tipine uygun koruyucular kullanılmalı” önerilerinde bulunuyor.

Çillenmeler koyulaşıyor, güneş lekeleri artıyor

Güneş lekeleri (solar lentigo), güneş hasarı oluşabilecek, beyaz tenli, zor bronzlaşan, kolay kızaran ve güneşte aşırı kalan bireylerde; ani yanmalar, soyulmalar ve kızarmaların tekrarı durumunda, yıllar içinde ortaya çıkıyor. Anadolu Sağlık Merkezi’nden Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Coşkun Acay yüzdeki veya gövdedeki çillenmelerin kalıtsal bir özellik olduğunu ve çoğunlukla açık tenli bireylerde gözlendiğini vurgulayarak “Çillenmeler güneş lekelerinden farklı olarak güneş ışınlarıyla koyulaşır, göze çarpmayanlar belirginleşir. Güneşsiz mevsimlerde renk açılır ve yok olmuş hissi verebilir. Güneşten korunma ve yüksek faktörlü güneş koruyucuları koyulaşmasını engellediğinden, estetik anlamda fayda sağlarlar” dedi.


Güneş lekeleri oluşumunda deri fototipi de etkilidir

Güneş lekelerinin güneş temelli olduğunu ve deri fototipinin önemli olduğunu söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi’nden Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Coşkun Acay “Beyaz tenlilerden, siyah tenlilere kadar deri 6 fototipte ele alınır. Açık tenli, açık renk gözlü, güneşle bronzlaşamayan bireyler (Deri fototipi 1 olanlar) ve deri fototipi 2-3 olanlar daha büyük risk altındadır; bunun yanında deri fototipi 4 ve 5 olan esmer bireylerde de nadiren gözlenebilir. Genetik eğilim etkenler arasında sayılabilir” açıklamasında bulundu.


Aşırı kızaracak şekilde yanmayın

Güneş lekelerinde kötü huylu değişim riskinin çok az olduğunu belirten Dr. Acay “Ancak güneş hasarı belirteci olarak önemlidir. Güneş hasarlı deride, erken yaşlanma ve bazı deri kanseri riski artabilir. Bu düşünüldüğünde, güneş korunmasının önemi anlaşılabilir. Bunlar; güneşten korunmak, kademeli olarak güneşte kalmak, hiçbir zaman soyulacak, aşırı kızaracak şekilde yanmamak, öneriler arasında sayılabilir. Deri fototipine göre, açık tenli bireyler 30 ve üstü, koyu tenli bireyler 15 ve üstü koruma faktörlü ürünleri, güneşe çıkmadan 20-30 dakika önce uygulamalıdır. Olabildiğince 11:00-15:00 saatleri arasında güneşte kalınmamalıdır” şeklinde konuştu.

Güneş lekeleri tedavi edilebilir ancak yeniden çıkabileceği için güneşten korunmak gerekir


Güneş lekeleri kozmetik bir problem oluşturuyorsa tedavinin planlanabileceğini anlatan Anadolu Sağlık Merkezi’nden Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Coşkun Acay sözlerini şöyle sürdürdü: “Tedavide, tıbbi ve kozmetik renk açıcı preparatlar, deriyi soyma işlemleri, lazer tedavileri, IPL ve krioterapi (soğuk uygulaması, dondurma tedavisi) seçenekler arasındadır. Tedavi uygulansa dahi, yeni güneş lekelerinin çıkabileceğini düşünerek, güneşten korunmak esastır.”

Doğal D vitamini: Nasıl güneşlenmek gerekiyor?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.