Mustafa Kemal’in Çanakkale karargahı 101 yıl sonra bulundu

Çanakkale Savaşı’nda Mustafa Kemal’in komutasındaki 5. Tümen’e ait karargahın kalıntıları 101 yıl sonra gün yüzüne çıkarıldı.

Mustafa Kemal'in Çanakkale karargahı 101 yıl sonra bulundu

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı Mehmet Gürkan, Çanakkale Savaşları ile ilgili bir karargah yapısının somut olarak ilk kez saptandığını ve kısa sürede ziyarete açılacağını söyledi.

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alanının kültürel, doğal, milli ve manevi değerlerinin tanıtılması amacıyla kurulan Alan Başkanlığı, Kültür ve Turizm Bakanının talimatıyla, Gelibolu Yarımadası’ndaki tüm şehitlikleri, kültür varlıklarını, milli ve manevi değerleri tespit ederek, envanterini çıkarıyor.


çanakkale kireçtepe mustafa kemal karargahı

Bu çalışmalar kapsamında ise Kireçtepe Jandarma Şehitliği bölgesinde Alan Başkanlığı bünyesindeki uzmanlar, Şevki Paşa haritasından da yararlanarak, Mustafa Kemal’in yaveri olan Arif Bey’in yapmış olduğu çeşmelerden birinin yerini tespit etti.

çanakkale kireçtepe mustafa kemal karargahı

Bölgede yapılan bitki örtüsü temizliği çalışmaları sırasında ise çeşmenin kalıntılarına ulaşıldı. Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı Mehmet Gürkan, Harp Mecmuası’ndaki fotoğrafından dolayı Kireçtepe’nin en çok bilinen yer olduğunu belirtirken, bölgede çok önemli bir kültürel değer tespit ettiklerini söyledi.

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı Mehmet Gürkan, Harp Mecmuası’ndaki fotoğrafından dolayı Kireçtepe’nin en çok bilinen yer olduğunu belirtirken, bölgede çok önemli bir kültürel değer tespit ettiklerini söyledi.


çanakkale kireçtepe mustafa kemal karargahı mehmet gürkan

Cumhuriyet’te yer alan habere göre; şehitlik yakınında bulunan çeşme kalıntılarının yakın çevresinde Çanakkale Savaşları’nda görev yapmış 5. Tümen’in karargah yapılarının bulunmuş olmasının çok önemli olduğuna dikkat çeken Alan Başkanı Mehmet Gürkan şunları söyledi:

“Karargah yapılarının kalıntılarının olduğu yaklaşık 1800 metrekarelik alan tespit ettik. Bu tespitle, Çanakkale Savaşlarıyla ilgili bir karargah yapısı ilk kez somut olarak saptanmıştır. Bu anlamda çok önemli. Tespitler yapıldıktan sonra Haziran ayının ilk günlerinde Koruma Komisyonumuz’un kararıyla karargah binası kalıntıları ve Arif Bey çeşmesi kalıntısı korunması gereken kültür varlığı olarak tescillendi.

çanakkale kireçtepe mustafa kemal karargahı

İkinci adım olarak belgeleme çalışması yapıyoruz. Bu belgeleme çalışmalarıyla beraber röleveleri elde edildikten sonra, kalıntıların olduğu gibi korunmasına yönelik bir proje çalışması yürüteceğiz. Son olarak çevre düzenlemesi ve teşhiri yapılarak kalıntıların bulunduğu alan ziyarete açılacak.


Bu şekilde savaş döneminde Mustafa Kemal’in komutası altındaki 5. Tümen’in karargah binalarının kalıntıları ile Arif Bey çeşmesinin kalıntıları da, bölgeyi gezen kişiler tarafından ziyaret edilebilecek ve daha iyi anlatımı sağlanacak.”

çanakkale kireçtepe mustafa kemal karargahı

Cihan Harbi’nde Gelibolu ve Mirası sergisi

Çanakkale: Bir Savaşın Dostluğu


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.