Çanakkale Savaşı’nda Mustafa Kemal’in komutasındaki 5. Tümen’e ait karargahın kalıntıları 101 yıl sonra gün yüzüne çıkarıldı.
Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı Mehmet Gürkan, Çanakkale Savaşları ile ilgili bir karargah yapısının somut olarak ilk kez saptandığını ve kısa sürede ziyarete açılacağını söyledi.
Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alanının kültürel, doğal, milli ve manevi değerlerinin tanıtılması amacıyla kurulan Alan Başkanlığı, Kültür ve Turizm Bakanının talimatıyla, Gelibolu Yarımadası’ndaki tüm şehitlikleri, kültür varlıklarını, milli ve manevi değerleri tespit ederek, envanterini çıkarıyor.
Bu çalışmalar kapsamında ise Kireçtepe Jandarma Şehitliği bölgesinde Alan Başkanlığı bünyesindeki uzmanlar, Şevki Paşa haritasından da yararlanarak, Mustafa Kemal’in yaveri olan Arif Bey’in yapmış olduğu çeşmelerden birinin yerini tespit etti.
Bölgede yapılan bitki örtüsü temizliği çalışmaları sırasında ise çeşmenin kalıntılarına ulaşıldı. Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı Mehmet Gürkan, Harp Mecmuası’ndaki fotoğrafından dolayı Kireçtepe’nin en çok bilinen yer olduğunu belirtirken, bölgede çok önemli bir kültürel değer tespit ettiklerini söyledi.
Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı Mehmet Gürkan, Harp Mecmuası’ndaki fotoğrafından dolayı Kireçtepe’nin en çok bilinen yer olduğunu belirtirken, bölgede çok önemli bir kültürel değer tespit ettiklerini söyledi.
Cumhuriyet’te yer alan habere göre; şehitlik yakınında bulunan çeşme kalıntılarının yakın çevresinde Çanakkale Savaşları’nda görev yapmış 5. Tümen’in karargah yapılarının bulunmuş olmasının çok önemli olduğuna dikkat çeken Alan Başkanı Mehmet Gürkan şunları söyledi:
“Karargah yapılarının kalıntılarının olduğu yaklaşık 1800 metrekarelik alan tespit ettik. Bu tespitle, Çanakkale Savaşlarıyla ilgili bir karargah yapısı ilk kez somut olarak saptanmıştır. Bu anlamda çok önemli. Tespitler yapıldıktan sonra Haziran ayının ilk günlerinde Koruma Komisyonumuz’un kararıyla karargah binası kalıntıları ve Arif Bey çeşmesi kalıntısı korunması gereken kültür varlığı olarak tescillendi.
İkinci adım olarak belgeleme çalışması yapıyoruz. Bu belgeleme çalışmalarıyla beraber röleveleri elde edildikten sonra, kalıntıların olduğu gibi korunmasına yönelik bir proje çalışması yürüteceğiz. Son olarak çevre düzenlemesi ve teşhiri yapılarak kalıntıların bulunduğu alan ziyarete açılacak.
Bu şekilde savaş döneminde Mustafa Kemal’in komutası altındaki 5. Tümen’in karargah binalarının kalıntıları ile Arif Bey çeşmesinin kalıntıları da, bölgeyi gezen kişiler tarafından ziyaret edilebilecek ve daha iyi anlatımı sağlanacak.”