Ramazanın vazgeçilmezleri: Pide ve güllaç

Fırınların önünde oluşan uzun kuyruklarda bekleyerek alınan sıcacık, çıtır çıtır ramazan pidesinin yanı sıra lezzeti ve hafifliğiyle bir gelenek haline gelen güllaç… Peki pide ve güllaç hangi saatlerde tüketilmeli?

Ramazanın vazgeçilmezleri: Pide ve güllaç nasıl tüketilmeli

Beslenme ve Diyet Uzmanı Nil Şahin Gürhan,  “Beyaz un ile yapılan pidelerin kan şekerine etkisi hızlıdır ve çabuk acıkmamıza sebep olur.  Bu nedenle pideyi sahurda değil iftarda tercih edin” uyarısında bulundu. 

Temel besinimiz olan ekmeği Ramazan ayında pide şeklinde tüketmek lezzetini de albenisini de artırıyor. Sahurda tok tutucu özelliği daha fazla olan lif içeriği zengin tam tahıl veya çavdar ekmeği tüketilmesi gerektiğine dikkat çeken Gürhan, “Bu tür ekmekler kan şekerini daha uzun süre dengeli tutar ve tok kalmanızı sağlar. Tabi ölçülü tüketilmesi gerekiyor. 100 gram pide yaklaşık 260 kaloridir, 7.5 gr protein ve 1.5 gr kadar yağ içerir. Her 1 dilim ekmek yerine 25 gr olacak şekilde yaklaşık avucumuzun içi büyüklüğünde pide yiyebiliriz” dedi. 


Ramazan pideniz susamlı olsun

Susam, pidenin davetkâr kokusunu ve lezzetini artırırken besin değerini de yükseltir. Gürhan, Ramazan pidenizi susamlı tercih edin tavsiyesinde bulunarak  “Susam antioksidan özelliği sayesinde bağışıklığımızın güçlenmesine yardımcıdır. İçeriğindeki bileşenler kolesterol seviyelerini düşürücü, tansiyonu dengeleyici etki gösterir.  Ciltteki kırışıklığı önleyici etkisi vardır. Aynı zamanda kalsiyum, demir, magnezyum içerir” açıklamasını yaptı.

Güllacınızı bol kuruyemiş ve meyvelerle tatlandırın

Ramazanda uzun süren açlık sonrası iftar öğünü üzerine tatlı yemek en sağlıklı seçimdir. Tercihiniz sindirimi kolay ve hafif bir tatlı olmalıdır uyarısında bulunan Nil Şahin Gürhan, “Güllacın içine kan şekerini dengede tutacak, sağlıklı yağ olarak nitelendirilen kuruyemişler, badem, fındık, fıstık veya ceviz gibi kuruyemişler ilave etmek besin değerini artırır. Ayrıca güllacı meyvelerle süslemek de fazla şeker ilavesini engeller” dedi.


Oruç tutarken ağız kokusu ve kuruluğu nasıl önlenir?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.