Acaba sağlıklı her besin zayıflatır mı, hangi sağlıklı besinler kilo almaya yol açabilir? Fazla kilo toplumun büyük bir kısmının ortak sorunu olmuş durumda. Bu nedenle de besinlerin zayıflama üzerindeki etkilerine dair tartışmalar bitmek bilmiyor. Sağlıklı olduğu söylenen her besinin aynı zamanda zayıflattığı yanılgısına düşüyor, sonra da su içsem yarıyor diyoruz.
Sağlıklı Besinler Kilo Vermenize Nasıl Engel Olur?
Diyetisyen ve Yaşam Koçu Gizem Şeber zeytinyağı, avokado, ceviz, bulgur, yoğurt, müsli, zeytin, kuru meyveler ve kahve hakkında bilinmeyenleri açıklıyor.
Sağlıklı beslenmek; uzun ve kaliteli bir yaşamın en temel anahtarlarından olsa da sağlıklı besin seçimi ve zayıflama aynı matematik üzerinden işlemez. Zayıflamak günlük kalori alımı ve harcaması ile ilişkilidir. Yani tüketilen sağlıklı besinlerde olsa yanlış miktarda tüketim zayıflamaya değil kilo almaya yol açar. İşte farkında olmadan sağlıklı diye tükettiğimiz bize kilo aldıran o besinler:
Zeytinyağı: Zeytinyağı içerdiği tekli doymamış yağ asitleri sebebi ile kalp sağlığı açısından oldukça faydalıdır. Doymuş yani katı yağlar yerine zeytinyağı tercih edilmesi kalp hastalıkları, diyabet gibi kronik birçok hastalığa yakalanma riskini azaltır. Fakat zeytinyağının bir tatlı kaşığı 50 kaloridir. Yani hesapsız tüketimi kolaylıkla kilo almaya yol açar. Salatanın üzerine “şöyle bir gezdiriyorum” denilen zeytinyağı miktarı ortalama yarım çay bardağıdır, ortalama 450 kalori içerir. Bu miktarda neredeyse günlük almamız gereken kalorinin dörtte biri eder.
Avokado: Tekli ve çoklu doymamış yağ asitlerinden zengin avokado kalp sağlığı başta olmak üzere genel sağlığımız için son derece yararlı bir meyvedir. Aynı zamanda yağlı içeriği ile zayıflama diyetlerinde görülen kabızlık sorununda çözülmesine yardımcıdır. Yanında tüketilen besinin vücutta daha iyi işlenmesini ve kullanılmasını sağlar. Antioksidan etkili E vitamininden de zengindir. Ancak yüksek kalorili bu meyvenin tüketim miktarlarına dikkat edilmesi gerekir. Büyük boy bir avokado ortalama 400 kalori içerir.
Ceviz: Son dönemlerde zayıflama diyetlerinin gözdesi ceviz içerdiği omega-3 yağ asitleri ile kalp sağlığı açısından oldukça faydalı olsa da tüketim miktarına dikkat edilmesi gereken besinlerin başında gelir. Yağlı tohumlar kategorisine giren bu besinin 100 gramında 650 kalori vardır. Siz siz olun diyette ceviz tüketecekseniz günde 3-5 adedi geçmeyin. Ayrıca doğru bilinen yanlışlardan biri de cevizin ekmek yerine geçtiğidir. Ceviz beslenme yağ grubundadır, ekmek ise karbonhidrat grubunda yer alır.
Bulgur: Kompleks yani zor sindirilen karbonhidrat içerdiğinden ötürü uzun süre tok kalmaya yardımcı olan bulgur kan şekerinin de dengeli yükselip alçalmasını sağladığından şeker hastaları içinde uygun olan karbonhidrat kaynaklarının başında yer alır. Ayrıca pirinç ve beyaz ekmeğe göre daha fazla B vitamini içerir. Ancak bulgur da neticede bir enerji kaynağıdır ve serbestçe tüketilmesi kilo almaya yol açar. İki yemek kaşığı dolusu bulgur pilavının bir dilim ekmeğe eşit olduğunu unutmayın.
Yoğurt: Faydaları sebebi ile masum yiyecekler arasında kabul ettiğimiz yoğurt zayıflama döneminde en çok fark edilmeden kaçamak yapılan besindir. Acıktıkça yoğurt ve ayran tüketmek sınırları aştığında kilo aldırır. Çünkü bir kase yoğurt ortalama 120 kalori içerir.
Müsli/Granola: Pratik kahvaltının ve lezzetli ara öğünlerin artık vazgeçilmez bir parçası haline gelen müsli ve granolalar miktar ve içerik ayarlanmadığında kilo almanın en kestirme yolu olacaktır çünkü kalorileri hiç de sanıldığı gibi düşük değildir. Yaklaşık 2-3 yemek kaşığı dolusu müsli/granola ortalama 1 dilim ekmeğe eşittir. Bunun dışında sabah kahvaltıları için hazırlanan sütlü veya yoğurtlu, bol taze ve kuru meyveli, kuruyemişli karışımların bir kasesinin 600 kalorilere ulaşabileceğini de unutmayın.
Zeytin: Zeytin sağlıklı bir meyve kabul edilse de beslenmemizde yağ ihtiyacımızı karşılar. Tohumların neredeyse hepsi çok besleyici ve kalorilidir ki zeytinde bu grupta yer alır. Bu nedenle siz siz olun zeytini çerez niyetine tüketmeyin ve bir zeytinin 5 kalori olduğunu ve bunun 4 kalorisinin yağdan geldiğini unutmayın.
Kuru meyveler: Antioksidan içeriği yüksek yaban mersini, Kurt üzümü gibi kuru meyveler kansere karşı koruma sağlasa da zayıflama üzerinde sanıldığı gibi olumlu bir etkileri yoktur. Sağlıklı beslenme düzeninde meyve yerine geçerler. Her açlık hissettiğinizde gidip atıştırdığınız bir avuç kuru meyvenin yaklaşık 100-150 kalori arasında olabileceğini unutmayın.
Kahve: Kafeinin zayıflatıcı ve yağ yakıcı etkisi gündemde olduğundan beridir zayıflamak isteyenler kahve tüketimini arttırdı. Günde 3 kupa kahvenin yüksek tansiyon hastası değilseniz ve mide probleminiz yoksa sizin için bir zararı yok ama içeriğini gözden geçirmelisiniz. Kahve dükkanlarından satın alınan orta boy sütlü, kremalı veya şuruplu kahvelerin 250 kalorilerde olduğunu unutmayın.