Sıcak yaz mevsiminde hangi spor aktiviteleri yapılabilir?

Yaz aylarında hangi tür spor tercih edilmeli? Hangi saatler arasında egzersiz yapılmalı? Sıcak havalarda nelere dikkat edilmeli?

Sıcak yaz mevsiminde hangi spor aktiviteleri yapılabilir?

 

Sodexo Avantaj ve Ödüllendirme Hizmetleri’nin yaşam kalitesini yükselten tavsiyeleri paylaşmak için oluşturduğu “İyi Yaşa” platformunda önerilerde bulunan Klinik Pilates Eğitmeni Ayça Kaşıkçı, “yaz sıcakları bastırmaya başlarken, Ramazan ayı da geldi. Bu dönemde ‘Ne zaman spor yapmalıyım?’ ve ‘Hangi sporlar bana uygun?’ gibi sorular kafamızı karıştırabilir.” Bu soruları yanıtlayan Kaşıkçı, hem sıcak yaz aylarında yapılabilecek sporlarla ilgili tavsiyelerini aşağıdaki şekilde paylaşıyor:

Peki, ne yapalım?

Ramazan ayında oruç tutanlar için egzersiz yapılabilecek en güzel vakit, sabahın erken saatleri. Bu saatlerde vücut sahurdan sonra tok; ama spor yapacak kadar da sindirilmiş durumda oluyor. Eğer açık havada koşmak ya da yürümek gibi bir şansınız varsa güneş ışınları fazla yoğunlaşmadan yapacağınız egzersiz, hem vücudu uyandıran hem de metabolizmayı kuvvetlendiren bir etkiye sahiptir. Aynı zamanda gün içinde oruçla halsiz düşecek vücudunuza erken endorfin salgılanmasını sağlar. Eğer sabah erken saatlerde böyle bir aktivite yapamıyorsanız öğleden sonraki geç saatler, akşamüstü saatleri tercih edilebilir. Bu zaman aralığında, vücudu fazla yormayacak, hafif tempolu basit hareketler tercih edilmelidir. Aynı şekilde, iftardan sonra yapılacak sporun da yemeğin ardından yapılmaması ve ağır egzersizlerin tercih edilmemesi gerekiyor. Spor yaparken gün boyu oruçla yorulmuş ve susuz kalmış vücudunuza fazla yüklenmeden, onu yorup susuz bırakmadan spor yapmanız önemli.



Sıcak Havalarda Spor Yaparken Nelere Dikkat Etmeli?

  • Spor yapmak için en uygun saati doğru seçmeliyiz. Aslında bu kişiden kişiye değişir; ancak metabolizmamız ışıkla birlikte harekete geçtiği için yapılan araştırmalarda, spordan en yüksek performansın öğleden önceki saatlerde alındığı ortaya konulmuş. Hatta eğer mümkünse, kahvaltı edilmeden yapılan egzersiz kalori yakımı için en idealidir denebilir. Yaz sıcaklarıyla birlikte güneş yüzünü öğleden sonra daha fazla gösterir, bu nedenle yazın özellikle sabah erken saatlerde spor yapmayı tercih edebiliriz.
  • Spor ve sıcak havanın birleşmesiyle vücudumuz daha fazla terler ve buna bağlı olarak daha fazla susarız. Bu nedenle, sıcak havalarda yeterli su içmek ne kadar önemliyse; egzersiz yaptığımız günlerde su içmek çok daha büyük bir önem taşıyor. Ayrıca bol su içmek sıcak havalarda yapılan egzersiz sırasında terleme sistemimizin daha iyi çalışmasını sağlıyor. Yapılan araştırmalara göre, sıcak havalarda spor yaparken içilen su, ter oranımızı yüksek tutarak kan hacmimizin normale yakın seviyede kalmasını sağlıyor.
  • Özellikle dış mekânda yapılan koşu, yürüyüş, paten, bisiklet gibi aktivitelerde mutlaka ne giydiğinize dikkat edin. Günlük kıyafetlerinizden; pamuklu tişörtlerinizden ziyade, spor için özel üretilen terleme-soğutma özelliğine sahip tişörtleri giymeniz daha konforlu bir şekilde spor yapmanızı sağlar. Ayrıca güneşin zararlı etkilerinden korunmak için de mutlaka tişört giyerek dış mekân sporlarınızı yapın.
  • Sıcaklarla beraber, tüm hareketlerimiz nasıl yavaşlıyorsa spor yaparken de vücudumuz aynı şekilde daha düşük bir performans sergileyecektir. Daha fazlası için vücudunuzu kesinlikle zorlamamalısınız. Kapalı ya da dış mekânda yapılan her türlü spor aktivitesi için yavaş tempoyla başlanmalı ve tempo azar azar arttırılmalıdır. Ve vücudumuzdan hiçbir zaman serin havada yaptığımız spordan elde ettiğimiz performansı beklememeliyiz.
  • Sadece yazın ya da sadece spor yaparken değil, her zaman vücudunuz ne istiyor, ne kadar istiyor diye kendinize mutlaka sorun ve onu dinleyin. Spor yaparken, ne zaman ve nerede durulması gerektiğini her zaman siz, yani vücudunuz belirler. Eğer antrenörünüz varsa; duyduğunuz rahatsızlığı mutlaka kendisine bildirin ve devam edemeyeceğinizi söyleyin. Aşırı yorgunluk, mide bulantısı, baş dönmesi, aşırı terleme ya da soğuma, sersemlik gibi şikâyetleriniz olduğu takdirde yaptığınız aktiviteyi hemen bırakıp dinlenmelisiniz.
  • Özellikle performans sporcularının sıklıkla kullandığı bir yöntem olan “ön soğuma tekniği” vücudunuzun sıcak havalarda egzersiz yaparken daha iyi performans göstermesi için size yardımcı olacaktır. Bunu yapmak için, basitçe alnınıza ve boynunuza soğuk havlu koyabilir ya da spor öncesi dayanabileceğiniz soğuklukta duş alabilirsiniz.

Dış Mekân Sporları


Havaların ısınmasıyla beraber, evlere kapanmaktansa temiz havada nefeslerimizi tazeleyerek spor yapmayı tercih edebilirsiniz. Bu yüzden dış mekânda yapılacak sporlar hayli ön plana çıkmaya başladı diyebiliriz ancak sıcak havada uyulması gereken kurallara dikkat etmek tabii önemli.

Dışarıda Neler Yapabiliriz?

  • Bisiklete Binmek: Kilo verdirmenin yanında kalp sağlığını da koruyan bu spor, özellikle yaz akşamlarının vazgeçilmezlerinden olabilir. Harika bir kardiyo egzersizi olmakla beraber, performansına bağlı olarak 200-300 kalori enerji harcamanıza da olanak sağlayacaktır.
  • Tempolu Yürüyüş ve Koşu: Kardiyo egzersizlerinde ilk sırayı alan yürüyüş ve koşu en rahat ve en kolay (aletsiz) yapılacak dış mekân aktivitelerinden biridir. Hem kilo vermenize hem kalp sağlığınızı korumanıza yardımcıdır. Bacak kaslarının gelişmesi açısından çok önemlidir.
  • Paten Kaymak: Fazla bilinmese de paten özellikle tüm vücut kaslarının çalışması açısından çok yararlı ve güzel bir spordur. Yarım saat paten kaymak ve yürüyüş yapmak arasında yaklaşık 4 kat fazla enerji yakımı farkı vardır.
  • Yüzmek: Sıcak havalarda yapılabilecek en güzel spordur diyebilirim.
  • Açık Havada Dans Etmek: Müziğin enerjisiyle ve stresi azaltan etkisiyle dans, kardiyo egzersizlerinin başında gelmektedir.
  • Ve tabii yeşil çimlerin üzerine atılmış bir matta yapılan Pilates: Güne zinde başlamanın ya da günü bitirirken tüm yorgunluğunuzu toprağa bırakıp yeniden enerjiyle dolmanın en güzel ve en pratik yolu…

Derviş dönüşü ve ses banyosu ile meditasyon


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.