Uyuşturucu madde kullanımı nasıl anlaşılır?

Uyuşturucu madde kullanımının giderek yaygınlaşması ve uygun koruma yöntemlerinin bilinmiyor olması ailelerin korkularını da giderek artırıyor. Aileler kendilerini en çok kaygılandıran bu sorunla ilgili şu sorunun yanıtını arıyor: Çocuğumun madde kullandığını nasıl anlarım? Uzmanlar çocukta meydana gelen psikolojik, davranışsal ve bedensel bazı değişimlerle bunun anlaşılabileceğini söylüyor…

Uyuşturucu madde kullanımı nasıl anlaşılır?

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi’nden Uzman Klinik Psikolog Aslı Zeynep Başabak, uyuşturucu madde kullanan kişilerin farkına varmanın kolay olmadığına ancak kullanımı düşündüren birtakım belirtilerin saptanabileceğine dikkat çekiyor. Başabak, şu bilgileri verdi:

Madde kullanımı olan gençlerde bir süre sonra kullanıma bağlı psikolojik, davranışsal ve bedensel değişimler meydana gelir. Bu değişimleri erken fark etmek, erken önlem almayı da sağlayacağı için oldukça önemlidir.


Çocuğunuzun uyuşturucu madde kullandığını nasıl anlarsınız?

Eğer çocuğunuz;

• Her zamankine göre sizinle daha az zaman geçirmeye başladıysa veya evde zamanının çoğunu odasında yalnız geçiriyorsa,

• Her zamankine göre daha sık ev dışında zaman geçirmeye başladıysa,

• Eve geç geliyor ve nerede olduğunu size haber vermiyorsa,

• Duş alma, temiz kıyafetler giyinme gibi kişisel hijyenine verdiği önem azalmışsa,

• Sorumluluklarını aksatmaya başladıysa,

• Var olan arkadaş grubunu değiştirmişse ve tanımadığımız kişilerin isimlerini kendisinden daha fazla duymaya başlamışsanız,

• Her zaman gittiği yerlerden farklı yerlere gidiyor veya farklı ortamlarda zaman geçirmeye başlamışsa,

• Her zamankine göre daha fazla para harcıyor ve size harcamalarının sebebini net açıklayamıyorsa,

• Alkol ya da uyuşturucu maddeyle ilgili olumlu düşüncelere sahip olmaya başladıysa,


• Her zamankinden daha gerginse ve kolay sinirleniyorsa,

• Sık duygu değişimleri yaşıyorsa. Kimi zaman neşeli, sakin iken kimi zaman öfkeli saldırgan davranışlarda bulunuyorsa çocuğunuzun uyuşturucu madde kullanımından şüphelenebilirsiniz.

Ergenlik dönemi belirtileriyle karıştırılmamalı

Ancak unutulmamalıdır ki bu belirtilerden bazıları aynı zamanda ergenlik döneminin de özellikleridir. Dolayısıyla somut kanıtlarınız olmadan çocuğunuzu uyuşturucu madde kullandığına dair suçlamak aranızdaki ilişkinin bozulmasına sebep olacağı gibi tehlikeli sonuçlar da doğurabilmektedir. Amacımızın onu yakalamak değil ona destek olmak olduğunu unutmamak gerekir.

Eğer çocuğunuzun uyuşturucu madde kullanımından eminseniz, ilk öğrendiğinizde ne yapmalısınız, nasıl davranmalısınız?

Pek çok aile için travmatik olan bu süreci başarılı bir şekilde atlatmak için bir takım basamaklardan bahsedebiliriz.

Öncelikle soğukkanlı olun ve çocuğunuzla konuşmadan önce durum hakkında detaylı bilgi toplayın.

Çocuğunuz hangi uyuşturucu maddeyi, nasıl kullanıyor? Bu maddenin etkisi nedir? Ne kadar zamandır, kimlerle ve nerede kullanıyor? Siz bu bilgiyi nasıl edindiniz gibi soruların cevaplarını edinin.

Eşinizle sorunun çözümüne dair ortak bir plan yapın. Ve her ikiniz de bu plana sadık kalın.

Bazı ailelerde daha büyük sorunlara sebep olacağı düşünülerek çocuğun uyuşturucu madde kullanımı eşlerden birinden gizlenebilir. Hatta gizlenmesi için aile üyeleri, kullanan kişiden daha fazla çaba sarf eder hale gelir. Ancak bu durum sadece kullanımın sürmesine sebep olur. Unutulmamalıdır ki gizlilik bağımlılığı beslemektedir. Bu sebeple anne babanın ortak bir dil kullanması ve çocuğa karşı birbiriyle tutarlı yaklaşımlarda bulunması işin püf noktasıdır.

Onunla hazır olduğunuz zaman konuşun.

Aileler sıklıkla çocuklarının kullanımını ilk öğrendiklerinde yoğun kaygı, korku, üzüntü, öfke gibi duygular yaşarlar. Bu duyguların yaşanması oldukça normaldir. Ancak bu duygular çocuklarına karşı davranışlarını etkilediğinde sorunun çözümünden çok daha da içinden çıkılmaz hale gelmesine sebep olmaktadır. Bu sebeple çok yoğun öfke, kaygı, korku yaşadığınızda bu konu hakkında konuşmayı erteleyin.

Çocuğunuzu anlamaya çalışın.

Hem onun hem de sizin için uygun olduğunu düşündüğünüz bir zamanda kullanımının farkında olduğunuzu soğukkanlı ve açık bir şekilde ifade ettikten sonra onu dinleyin. Kullanımı hakkındaki düşüncelerini, neden madde kullanmaya ihtiyaç duyduğunu sorun ve anlamaya çalışın. Yargılamak, eleştirmek, korkutmak, ona suçluluk duygusu yaşatmak sizi bir çözüme ulaştırmaz. Amacınız çocuğunuzu anlamak olsun. Anlamadan yardımcı olamazsınız. Ancak anlamak kabullenmek demek de değildir. Kullanımı onaylamadığınızı açık ve net bir şekilde ifade edin. İsterse bu konuda ona destek verebileceğinizi belirtin. Bu konuşmayı yaparken ortaya çıkabilecek savunmacı tutumu ya da tartışmaları azaltmak için “ben dili” ile cümleler kurmaya özen gösterin.

Profesyonel destek alın.

Bir ergenin madde kullanımının olması mutlaka destek gerektiren bir durumdur. Genellikle uyuşturucu madde kullanımının ergenin yaşadığı zorlukların bir sonucu olduğu düşünülmektedir. Bu sebeple uzun vadeli sonuçlar elde etmek adına altta yatan sorunların saptanması ve giderilmesi için profesyonel bir destek alınmalıdır.

Kendini geliştirmesine yardım edin.

Çocuğunuzun tekrar kullanıma ihtiyaç duymaması için onun farklı alanlarda da kendini geliştirmesine yardımcı olun. Spor, sanat, hobiler, aile bağları, arkadaşlık ilişkileri, okul gibi alanlarla bağlarını güçlendirmesini destekleyin. Maddeyi odak noktanızdan çıkarın ve çocuğunuzu yeni keyif alanlarına yönlendirin.

Gençlik kültürü ve toplumsal değerler analizi


Alkol tüketimi spor performansını olumsuz etkiliyor


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.