Yemeğe saldıran insanlar üzerine

Geçenlerde aşağıdaki videoya rastladım Facebook’ta. Yeni gördüğüm bu video beni hüzünlendirdi. Bir tarafta insanlar yiyeceğe saldırıyorlardı, diğer tarafta ise eğitimli köpekler verilecek yemeği disiplinli bir şekilde bekliyorlardı. Bu sahne beni yıllar öncesine, 5 Mart 1971 ODTÜ yurtlarına götürdü…

O yıllarda, Türkiye’de en iyi ilk – orta – lise eğitimi alan, dereceye girip Orta Doğu Teknik Üniversitesi’ni kazanmış ve yurtlarda kalan 2000 – 2500 öğrenciydik. 5 Mart sabahı 05.00 civarında asker ve polis yurtları sarmış, tüm öğrencilerin yurtları boşaltmalarını istiyordu. Bazı öğrencilerin bu isteği kabul etmemesi üzerine asker silah kullandı. Saat 15.00 sularında asker yurtlara girerek, yurtları boşattı. Tüm öğrencileri önce açık futbol sahasına, ardından 400 – 500 tanesini gözaltına, sonrasında ise kalan 1500 – 2000 civarı öğrenciyi kapalı spor salonuna aldı. Bu geçişler sırasında polislerin arasından geçerken edilen küfürler ve gösterilen kaba kuvvet başka bir yazı konusu.

Sınav döneminde, çoğu zaten iyi beslenemeyen, 2000 civarı iyi eğitim almış bu gençlerin en son ne zaman yemek yediği belli değildi. Sabah erkenden uyandırılmış, akşam saatlerine kadar küfür, kurşunlar, kaba hareketler, tekme – tokat muamele görmüş bu gençler sabahtan beri ağzına lokma koymamışlardı.


5 mart 1971 odtü yurtlarına baskın ODTÜ

Kapalı spor salonunda saatler ilerledikçe, bu kadar gence tuvaletler yetersiz kalıyor, her taraf pislik içinde ve artık salonun oksijeni bile yetersiz kalıyordu. Diğer yandan da öğrenciler aç ve susuzdular.

Bir ara gece geç saatlerde polislerin üst balkonlardan seslendiğini duyduk. Yurt kantinlerinden getirdikleri bazı yiyecek ve içecekleri birer ikişer balkondan atıyorlardı. Açlıktan yiyeceklerin üzerine atlayan aç ODTÜ öğrencilerinin birbirlerini ezerek, o yiyecekleri kapışmalarını dalga geçerek, gülerek, eğlenerek atmaya devam ediyorlardı. Bir taraftan da, “Hani siz solcuydunuz, bir parça ekmek için birbirinizi eziyorsunuz!” diye bağırıyorlardı…

Eğitimli köpekler biraz bekledikten sonra yemeğe ulaşacaklarını biliyorlar. Fakat birbirlerini ezen o eğitimli gençler, çocuklar, insanlar karınlarını ne zaman doyuracaklarını, belki de bir daha ne zaman bir şey yiyeceklerini bilmediklerinden birbirlerini eziyorlar…


Geleceğinden kaygı duyan – duymayan, zor koşullarda yaşayan – rahat bir ortamda olan, insanlardan aynı davranışlar bekleyebilir miyiz?

Yazar: Yalçın Teker

***

12 Mart 1971 Darbesi: 45 yıl sonra


Orta Doğu Teknik Üniversitesi 60 yaşında


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.