Beacon hayatımıza giriyor. Herhangi bir mağazaya girdiğinizde size adınızla hitap edildiğini, bir cafeye girdiğinizde kahve ve kekinizin hazır olduğunu, kredi kartı kullanmadan alışveriş yaptığınızı düşünün. Bankacılık sektörü, Nesnelerin İnterneti ile tanışıyor; alışverişlerde Beacon dönemi başlıyor…
Bankacılık sektörü Nesnelerin İnterneti’ne 2018 yılında 153 milyar dolar yatıracak. Nesnelerin İnterneti kapsamında Bluetooth temelli çalışan Beacon’lar bankacılık deneyimini tamamen değiştirecek.
Bankacılık sektöründe 2018 yılında Nesnelerin İnterneti alanında yapılacak yıllık harcamaların bu seneye göre %31 artarak, 153 milyar doları bulması bekleniyor. Yüksek teknoloji dışında bu alana yatırım yapan sektörler arasında ise bankacılık, tüm diğer sektörlerin önünde yer alıyor. Dünyada bankacılık sektörünü de etkisi altına almaya başlayan Nesnelerin İnterneti kapsamında Bluetooth temelli çalışan Beacon’ların bankacılık deneyimini tamamen değiştirdiğini belirten Blesh CEO’su Devrim Sönmez, Bluetooth teknolojisiyle çalışan Beacon’ların bankacılık sektöründe nasıl bir değişime katkı sağlayacağını ilginç örneklerle açıkladı.
Şubeye Girmeden Alınan Dijital Sıra Numarası ve Sizi Tanıyan ATM’ler
Banka şubesine girdiğinizde, akıllı cihazınızdaki mobil bankacılık uygulaması ile sensörler sizin orada olduğunuzu anlayacak ve sıra numarasını size bildirim olarak iletecek. Yani kioskları tuşlayıp kağıt çıktı üzerinde numara almak gerekmeyecek artık. Ya da banka şubesi içinde ve çevresinde izniniz ve ihtiyaçlarınız kapsamında size özel kampanyaları telefonunuzdan anında alabileceksiniz. Mobil uygulamadan yapılabilmeye başlayan işlemler için de şubede bildirim alıp işleminizi telefondan yaparak zaman kazanabileceksiniz. ATM’lere kurulan sensörler de sizin yaklaştığınızı anlayıp ATM başına geldiğinizde sizinle iletişim kurabilecek, ATM’de dakikalarca işlem yapmakla uğraşmadan hızlı biçimde saniyeler içinde paranızı çekebileceksiniz.
Bankacılıkta 3 Dikkat Çeken Yeni Beacon Uygulaması
Genel olarak duvara takılabilen beacon cihazlarının yanı sıra yeni beacon formatları Nesnelerin İnterneti uygulamalarını daha ulaşabilir kılıyor ve daha çok nesneyi akıllandırıyor. Bu kapsamda yeni üç beacon formatı dikkat çekiyor.
1- USB Beacon teknolojisi nedir? Nasıl çalışır?
Pil gerektirmeyen USB formatındaki beacon cihazları, ATM’lere, POS makinelerine veya kasalara entegre edilebiliyor. ATM’lere entegre edildiğinde kullancı akıllı cihazı ile yaklaştığında ATM onu tanıyabilecek ve kişiye özel fırsatlar sunabilecek. POS cihazları ve kasalara entegrasyon ise hem mobil ödeme hem de kampanya iletişimi için bankalar adına önemli bir potansiyel taşıyor.
Kolayca entegre edilebilen USB beacon’lar ile bankaların müşterilerinin konuma özel davranışlarını inceleyerek veri analizi yapabilecek. Bu da daha da kişiselleştirilmiş kampanya ve fırsatların önünü açacak.
2- Kart Beacon nedir?
Kart şeklindeki beacon’lar cüzdanda taşınabiliyor veya yaka kartı gibi kullanılabiliyor. Personel takibi için kullanılmaya başlayan bu beacon’lar, bankacılık ürünlerine entegre edilerek şube ziyareti yapan müşterilerle iletişim kurabiliyor.
3- Beacon anahtarlıkları nasıl kullanılacak?
Anahtarlık şeklindeki beacon’lar bankaların özel müşterileriyle daha yakından iletişim kurmasını sağlayacak. Aynı zamanda mobil bankacılık uygulamalarının da kullanımını artıracak özelliklere sahip bu formatlar daha fazla kullanıcının hayatında olacak.
Global Bankacılık Sektöründen Yenilikçi Örnekler
2018 yılında bankacılık sektöründeki Nesnelerin İnterneti harcamalarının bu seneye göre %31 artarak, yıllık 153 milyar doları bulması bekleniyor. Bu alana yatırım yapan sektörler arasında bankacılık, yüksek teknoloji haricinde tüm diğer sektörlerin önünde yer alıyor.
Citibank – New York
Geçtiğimiz ay New York’taki ATM kabinlerine beacon yerleştiren Citibank müşterileri, böylece kabinlere cüzdanlarından kartlarını çıkarmadan, telefon veya Apple Watch cihazlarını kullanarak kabine giriş yapabiliyorlar. Citibank bu uygulamayı iki ATM kabininde gerçekleştirdi ve bunu kısa bir süre içinde 10’a çıkarmayı planlıyor.
Barclays – İngiltere
İngiltere’de başlayan uygulama ile şubeye engelli müşteriler geldiğinde beacon’lar aracılığıyla şube çalışanlarına bilgi geliyor ve müşterilere özel bir karşılama sağlanıyor.
St. George Bank – Avustralya
Sydney’de bulunan şubelere yerleştirilen beacon’lar müşterileri karşılıyor ve onlara özel kampanya fırsatlarını iletiyor. Kişiye özel kampanyaların banka şubesi içinde müşteriye ulaşması kampanyanın karlılığını doğrudan etkiliyor. Müşteriler de ihitiyaçları odağında fayda sağlıyor.
Access – Nijerya
PayWithCapture adlı bir mobil ödeme uygulaması ile beaconları entegre eden banka beacon teknolojisi ve NFC ile ödeme yapma imkanı sunuyor. Ödeme süreçlerine pratiklik katılan bu yaklaşım ile müşterilere hız ve kolaylık vaad ediliyor.
Yenilikçi Uygulamalar Dünya ile Türkiye’de Aynı Anda
Üye işyerlerinde temassız mobil ödeme, banka şubesine gitmeden sıra numarası alma ve kişiye özel teklifler, ATM’lerin sizi yaklaşırken tanıyarak önerilerde bulunması gibi özelliklerle artık sensörler, bankacılık deneyimini de tamamen değiştiriyor. Bu yeni inovatif uygulamaları dünya ile aynı anda Türkiye’de Blesh ve Denizbank, iBeacon teknolojisi ile hayata geçirdi. Gerçekleştirilen ortak çalışmalar ödüller kazandı.
- Denizbank tarafından geliştirilen bir mobil cüzdan uygulaması olan fastPay, global arenada da yaptığı yenilikçi projeler ile ilgi çekiyor. Geçtiğimiz sene 2015 yılı EFMA İnovasyon Ödülleri’nde büyük ödülü kazanan DenizBank, BAI Bankacılık İnovasyon Ödülleri’nde de fastPay ile finale kalmıştı.
- Denizbank 2016 yılında da Celent Research tarafından sensörleri entegre ettiği bankacılık ürünleriyle Digital Transformation dalında ödüle layık görüldü.
- Hands Free Payment projesi ile işbirliğine başlayan Blesh ve DenizBank, temassız mobil ödeme projesini San Francisco’da düzenlenen Bluetooth World kongresinde tanıtmıştı.
- Temassız mobil ödeme projesi ile fastPay üye iş yerleri, önce siz yaklaştığınızda size kampanya önerileri sunuyor ve siz içeri girip ödeme yaparken sizin hiçbir şey yapmanıza gerek kalmadan ödemeyi uygulama üzerinden alabiliyor.
**
Nesnelerin İnterneti (IoT) yakın geleceğin akıllı teknolojisi
Nesnelerin interneti (IoT) ve Giyilebilir Teknoloji
Bitcoin: Kriptografik teknolojiyle üretilen dijital para birimi