Dünyayı etkisi altına alan Pokemon Go çılgınlığı nedir?

Bir zamanların oldukça popüler çizgi dizisi Pokemon’un oyunu olan Pokemon Go da tıpkı çizgi filmi gibi ilgi çekti ve “nasıl bir oyun, nasıl kullanırız, uygulamayı nasıl aktifleştiririz, kullanıcılarında bağımlılığa sebep olur mu?” gibi soruları da beraberinde getirdi.  İlk olarak Avustralya’da piyasaya çıkan oyun tüm dünyaya yayılmış durumda. İşte sorularınıza cevap bulabileceğiniz Pokemon Go oyunu ile ilgili araştırmalarımız…

Dünyayı etkisi altına alan Pokemon Go çılgınlığı nedir?

Dünyada ve ABD’de de Pokemon GO çılgınlığı yayılıyor

Tüm dünyayı etkisi altına alan Pokemon Go çılgınlığı henüz sadece iki ülkede resmi olarak indirilmeye sunulmuş olsa da resmi olmayan yöntemlerle telefonunuza Pokemon Go’yu indirebilmeniz mümkün olabiliyor. Ancak bu yöntemin telefonunuza zarar vermesi söz konusu!

Oyunda Pokemon karakterleri, telefonların kamerası kullanılarak gerçek dünyada görülüyor. Bunda amaç, oyunun size hedef olarak gösterdiği yerlere gidip sanal karakterleri yakalamak. Ancak oyunun bu özelliği tehlikeleri de beraberinde getiriyor.


Sanal dünya reel dünya etkileşimleri

Gerçek dünyayla sanal dünyayı birleştiren bu oyun nedeniyle Avustralya’da polis “Karşıdan karşıya geçerken telefonunuza bakmayın. Pokemon avlarken ölebilirsiniz” diyerek halkı uyarmak zorunda bile kaldı. Sosyal medyada ise #PokemonGo hashtagi trend oldu. Metroda, hatta striptiz kulübünde bile avladığı Pokemon’u sosyal medyadan paylaşanlar olduğu biliniyor.

Şikago’da 17 yaşındaki Marcus Jackson isimli bir genç Pokemon Go oynarken farkında olmadan tehlikeli bir sokağa girdiği burada bıçaklandığı ve iPhone telefonu çalındığı bilgisi mevcut.

ABD’de Shayla Wiggins adlı 19 yaşındaki bir genç kız, Pokemon ararken nehir kenarında bir erkek cesedi buldu.

Başka bir söylentiye göre ise Meksika’da bir bir genç Pokemon yakalamak isterken köprüden düşerek hayatını kaybetti.

Pokemon’un çizgi filmi de Türkiye’de bir çocuğun kendisini Pokemon karakteri sanarak camdan atlayıp  yaralaması üzerine yayından kaldırılmıştı.

Dünyayı etkisi alan bu yeni oyun Pokemon Go çılgınlığı ne kadar sürecek ve beraberinde neler getirecek bilinmez ancak dikkatli olmakta fayda olduğu aşikar görünüyor…

Pokemon Go nasıl bir oyun?

Pokemon Go nedir, nasıl oynanır? Pokemon Go, akıllı telefonlarla online olarak, “artırılmış gerçeklik” (augmented reality) teknolojisiyle oynanabilen bir mobil oyun. Oyunda amaç gerçek hayatta belirli adreslere giderek orada bulunan Pokemon karakterlerini yakalamak üzerine kurulu. Pokemon toplayıp kendi koleksiyonunuzu oluşturmak için sokaklarda dolaşmanız gerekiyor. Toplanılan Pokemonlarla, diğer oyuncularla savaş yapılabiliyor.

Pokemon Go çılgınlığı Türkiye’de nasıl ve nasıl oynanır?

Pokemon Go nedir, nasıl oynanır? Pokemon Go’nun ABD’de yayınlanmasının ardından, oyun kısa sürede Apple’ın App Store’unda birinci sıraya yerleşti. Şu an için ABD ile birlikte Avustralya ve Yeni Zelanda’da Android ve iOS mağazalarından indirilebilir durumda. Pokemon Go oyunu, önümüzdeki zaman içinde bütün dünyaya açılacak ancak kesinleşmiş bir tarih yok.

Pokemon Go yapımcısı Nintendo, diğer ülkedeki kullanıcıların biraz daha sabretmelerini istedi. Oyunun yakında Japonya’da da kullanıma sunulması bekleniyor.

Pokemon Go nasıl indirilir?

Pokemon Go nedir, nasıl oynanır? Henüz resmi olarak ülkemizde indirilmeye sunulmayan oyun, bazı yamalı APK sürümleri sayesinde ülkemizde de oynanabiliyor. Ancak resmi olmayan bu sürümlerin telefonunuza zarar verebileceğini de unutmamakta fayda var.

Pokemon Go oyunu tabletlerde değil yalnızca akıllı telefonlar üzerinden oynanabilir durumda.

Pokemon Go oyununun yapımcıları uyarıyor

Dünyayı etkisi altına alan Pokemon Go çılgınlığı nedir?

Pokemon Go nedir, nasıl oynanır? Yapımcılar oyun gerçek dünyada oynandığı için kullanıcıları yaşanabilecek olumsuzluklara karşı uyarıyor. Oyun esnasında sürekli etrafta Pokemon bulmak için telefon kamerasına odaklanan oyuncular çevresel faktörlere de dikkat etmeleri konusunda uyarılıyor.


Son günlerde sosyal medyada Pokemon severlerin karşılaştığı bir soru var. “Pokemon Go’nun Ingress‘ten farkı olacak mı ?”
İşte bu sorunun cevabı…

Ingress‘te Pokemon Go gibi Niantic firmasının bir oyunu. Yine olay pokemonlar. Ama Ingress’te temel amaç, Pokemon’ları kullanarak haritalardaki konumları açmak. Konumlara sahip olmak. Yani tamamen bir harita oyunu. Age of Empire’s ‘ın online halini düşünebilirsiniz.

Pokemon Go’da ise harita burada bir araç. Yani harita/lokasyon kullanılarak asıl amacımız Pokemon’ları yakalamak, onları karşılaştırmak, onları değiş tokuş yapmak.

Ekteki videoda Ingress hakkında Türkçe altyazılı tanıtım videosunu bulabilirsiniz.

Türkiye APKMirror’ı ziyaret eden altıncı ülke

Yeni Zelanda ve Avustralya’dan sonra ABD’de yayınlanan Pokemon GO fırtınası mobil uygulama dünyasında hızla yükselmeye devam ediyor. Similarweb’in paylaştığı verilere göre Pokemon GO, aktif kullanıcı sayısında Twitter’ı bile geride bırakmak üzere.

Niantic tarafından geliştirilen Pokemon GO’nun Nintendo‘nun hisselerine yüzde 9 değer kazandırdı.

Reuters bugünkü haberinde Pokemon GO’nun iki gün içinde Nintendo’nun değerini 7,5 milyar dolar eklediğini yazıyor. Bu finansal yükselişin arkasında ise elbette hızla yükselen uygulama indirme ve aktif kullanıcı sayıları yatıyor.

Android’de Tinder’dan daha çok indirildi

 

Similarweb’in paylaştığı rakamlara göre Pokemon GO, ABD’de sadece 2 gün içinde Androidli cihazların yüzde 5,16’sına indirilmiş. Bu oran kulağa küçük gibi gelebilir ama gençlerin favori uygulaması Tinder bile şu  anda ABD’deki Androidli cihazların yaklaşık yüzde 2,5’inde mevcut.

Günlük aktif kullanıcı sayısında Twitter’ı geride bırakacak

Günlük aktif kullanıcı sayısında da Pokemon GO’nun büyümesi dikkat çekiyor. Pokemon GO’yu indirenlerin yüzde 60’ı uygulamayı her gün kullanıyor ki bu da ABD’deki Android kullanıcılarının yüzde 3’üne denk düşüyor.

Bu noktada kıyaslama yapılan uygulama ise Twitter. Twitter’daki günlük aktif kullanıcı sayısı ABD’deki Android kullanıcılarının yüzde 3,5’inden biraz daha fazla. Pokemon GO’nun yükseliş hızı da Twitter’ın kısa süre içinde geçileceğini gösteriyor.

Pokemon Go ile günde 43 dakika

Pokemon GO’da uygulama kullanım süresi ise 43 dakikayı buluyor. Whatsapp’ta bu süre 30 dakika, Instagram’da 25 dakika ve Snapchat’te yaklaşık 23 dakika’da kalıyor. Yani Pokemon GO oyuncuları ciddi bir bağımlılığın eşindeler.

Pokemon Go’ya Türkiye’nin ilgisi nasıl?

Pokemon GO, Android uygulamasının indirildiği APKmirror.com sitesinin verileri de çarpıcı bilgiler veriyor. Örneğin APK Mirror’ın mobil web trafiği bir gün içinde yaklaşık yüzde 600 artmış. APK Mirror’ı en çok ziyaret eden 6. ülke de Türkiye (yüzde 4) olmuş.

Ve son olarak, Pokemon Go çılgınlığı, oyunun geliştiricisi Nintendo’ya yaradı. Şirketin hisseleri son iki işlem gününde yüzde 30’dan fazla yükseldi.


Pokemon Go’yu çılgınlığını izlemeye devam edeceğiz.


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.