YÖK, tüm rektörlerden, ‘paralel yapı’ bağlantılı akademik ve idari personelin tespit edilip, haklarında işlem yapılmasını ve rektörler de dahil yurt dışına öğretim elemanı görevlendirilmemesini istedi.
YÖK, akademisyenlerin ikinci bir talimata kadar yurtdışına çıkışını durdurdu
Darbe girişimi sonrasında, bütün devlet ve vakıf üniversitelerindeki toplam bin 577 dekanın istifasını isteyen Yükseköğretim Kurulu (YÖK), bugün de rektörlüklere bir talimat daha gönderdi.
YÖK’ten yapılan açıklamada, söz konusu talimat yazısında, tüm rektörlerden, üniversitelerindeki “paralel yapı” bağlantılı akademik ve idari personelin durumlarının ivedilikle değerlendirilerek, ilgililer hakkında işlem yapılmasını, sonucun 5 Ağustos’a kadar Başkanlığa yazılı olarak gönderilmesini istedi.
Yazıda ayrıca, rektörler de dahil yurt dışına öğretim elemanı görevlendirilmemesi istendi
Yazıda, “İkinci bir yazımıza kadar, 2547 sayılı Kanun’un 39. maddesinin son fıkrası hariç olmak üzere rektörler de dahil anılan kanun maddesi uyarınca yurt dışına öğretim elemanı görevlendirilmemesi,
Bu madde kapsamında veya uluslararası anlaşmalar gereği halen yurt dışında görevli bulunan öğretim
elemanlarının durumlarının bilimsel olarak değerlendirilerek,
Yurt dışında bulunmasında bir zorunluluk görülmeyenlerin en kısa sürede yurda dönüşlerinin
sağlanması hususunda gereğini önemle rica ederiz.” ifadelerine yer verildiği bildirildi.
Halen yurt dışında görevli bulunan öğretim elemanlarının durumlarının ise bilimsel olarak değerlendirilerek, yurt dışında bulunmasında bir zorunluluk görülmeyenlerin en kısa sürede yurda dönüşlerinin sağlanması talep edildi.
Açıklamada, 2547 sayılı Kanun’un 39. maddesinin son fıkrasına ilişkin de bilgilendirme yapılan açıklamada, bu hükümde yer alanların, yurt dışında yer alan Kırgızistan – Türkiye Manas Üniversitesi ve Kazakistan’daki Ahmet Yesevi Üniversitesine YÖK tarafından önerilip, Milli Eğitim Bakanlığı onayıyla
görevlendirildiği kaydedildi.
Bu görevlendirmelerin YÖK ve MEB’in onayından geçtiği aktarıldı.