Dikkat! Üniversite tercihinizi anne babanıza yaptırmayın!

Üniversite tercihlerinde bugün son gün! Uzmanlar uyarıyor: Tercihleri annesi babası tarafından yapılan adaylar üniversite eğitimine başladıklarında başarısız oluyor!

Dikkat! Anne baba tercihi üniversitede mutsuz edebiliyor! Dikkat! Üniversite tercihinizi anne babanıza yaptırmayın!

Geleceğinizin tercihini anne babanıza yaptırmayın!

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi’nden uzman klinik psikolog Serkan Elçi, üniversite tercih telaşının yaşandığı bu günlerde anne ve babaların çocuklarını destekleyici ve yapıcı tutum geliştirmesi gerektiğini söyledi. Elçi, şöyle konuştu:

“Bu günler sadece öğrencilerin değil, ebeveynlerin de heyecanlı ve kaygılı olduğu bir dönem. Sadece evlatlarının değil, kendilerinin de sınandığını düşünen anne babalar sonuçların açıklanması ile benzeri sevinç ya da hayal kırıklığına uğruyorlar.


Sınava siz değil, çocuğunuz girdi!

Dikkat ederseniz sınav sonuçları söylenirken ‘Üsküdar Üniversitesi’ne girdik’ gibi cümleler kullanan anne babalar duyuyoruz, sınava kendileri değil evlatları girdi, başarı da onların başarısızlık da. Sonuçların getirisine ebeveynler olarak sadece destek olup başarıları değil, emekler takdir edilmelidir.”

Anne ve babaların çocuklarına bu tür sınavlara hayatı boyunca birçok kez gireceğini söylemesi gerektiğini belirten Elçi, “Bu sınavların hayatın sonu olmadığını anlatmak gerekiyor. Ebeveynler çocuklarına her zaman destek olmalı ve bunu çocuğa açıkça söylemeliler” dedi.

Tercihlerine saygı gösterin!

Uzman klinik psikolog Serkan Elçi, tercih döneminde de gencin seçeceği mesleğe ve üniversitede okumak istediği alana kendinin karar vermesi gerektiğini belirterek şu tavsiyelerde bulundu:

“Sınav sonuçlarına göre tercihlerin yapılmasında da çocukların istek ve önerilerine saygı gösterilmeli, gelecekte yapacağı mesleği araştırarak seçmesi için yüreklendirilmelidir. Sadece tek bir dal değil, alternatifler üretilmeli fakat son karar o mesleği yapacak kişiye bırakılmalıdır.

Tercihleri annesi babası tarafından yapılan adaylar üniversitede başarısız oluyor!


Üniversite tercihi annesi ve babası tarafından yapılan gençlerin büyük bölümü okulu bitirmekte güçlük çekmekte, kendilerini bu yüzden başarısız olarak görmekte ve özgüvenleri de bu doğrultuda azalmaktadır. Gelecekte o mesleği yaparken de mutsuz olacağını ve bu mutsuzluğun tükenmişlik sendromunu beraberinde getireceği unutulmamalıdır.”

LYS tercihi: Şehir mi, üniversite mi, bölüm mü?

LYS tercihleri nasıl yapılmalı?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.