Hükümet TBMM’ye iki önemli yasa tasarısı gönderdi. Tasarılardan birisi “bireysel emeklilik” sistemine çalışanların otomatik katılımını öngörüyor, diğeri ise “Türkiye Varlık Fonu” kurulmasını içeriyor.
Tasarıya göre, Hakkari ve Şırnak il olmaktan çıkarılacak. Bunun yerine Yüksekova ilçesi merkez olmak üzere Yüksekova; Cizre ilçesi merkez olmak üzere de Cizre adıyla iki yeni il kurulacak.
Çölemerik ve Nuh
Tasarı TBMM’den geçerse, il olmaktan çıkarılan Hakkari Belediyesi de Çölemerik adıyla yeniden yapılandırılacak. Şırnak Belediyesi de Nuh adıyla yeniden yapılandırılacak.
Hakkari ve Şırnak’ın il olmaktan çıkarılması yaşanan terör olayları ve iki ilin coğrafi durumları nedeniyle gündeme gelmişti. Şırnak ve Hakkari merkezlerinin dar bir alanda olduğu Cizre ve Yüksekova’nın ise genişlemeye daha uygun bir coğrafi yapıya sahip olduğu belirtiliyor.
Amaç terörle mücadele
Terör olaylarının şehir merkezine uzak olan Cizre ve Yüksekova’da daha yoğun olması, bu nedenle kontrol ve müdahalede zaman kaybı yaşanmasının da kararda etkili olan nedenlerden birisi olarak gösterildi.
Yüksekova 30 Cizre 73 plakasına sahip
İsim değişikliğiyle birlikte Türkiye’deki il plakalarının sıralamasında her hangi bir değişiklik olmayacak. Cizre ile Şırnak’ın plaka kodu olan 73’ü, Yüksekova ise Hakkari’nin plaka kodu olan 30’u kullanacak.
Hakkarililer il olmaktan çıktıkları içimn üzgün, Yüksekovalılar mutlu
Hakkari’nin il satatüsünden çıkarılıp, yerine Yüksekova’nın il olmasının yasa tasarısı olarak meclise sunulması, il merkezi ile Yüksekova’da büyük yankı uyandırdı.
Bugüne kadar kararın yeniden gözden geçirilmesi için çaba harcayan Hakkari’deki bir çok STK temsilcisi, verilen karara tepki gösterdi.
Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Servet Taş, yasanın geçmesi halinde kentin büyük zarar göreceğini belirterek uygulamadan vazgeçilmesini istedi. Taş, şöyle konuştu: “5.5 aydır Hakkari’nin idari yapısının Yüksekova’ya taşınması gündemdeydi.
Bu süre zarfında 2 defa Sayın Cumhurbaşkanı, 1 defa da Hükümet yetkilileri ile görüştük. Hakkari, Yüksekova’ya 85 kilometre uzaklıkta. Bu Sayın Başbakanımızın memleketi Kemaliye’yi, Erzincan’a taşıyalım, ya da Sayın Cumhurbaşkanımızın memleketi Rize’nin idari yapısını Fındıklı’ya taşıyalım gibi bir şey. Hakkari çok köklü ve kadim bir kent, 1936’dan beri il.
Bu düşünce, bu çalışma Hakkari’de yaşayan 100 bin insana sana zarar verecek. Hakkari’de 40 bine yakın yoksul insan yaşıyor. 15 bin gencimiz işsiz. Bunun dışında devlette çalışan kurumlar ve işyerleri var. Bu da yaklaşık 7 bin kamu personelinin taşınması ve dolayısıyla yaklaşık 30 bin insanın göç etmesi demektir.
Bu da Hakkari’nin bitmesi anlamına gelir. İşsizler ordusuna bir işsizler ordusu daha eklenecek demektir. insanlarımız işsiz kalacak. Bu da insanlar üzerine de büyük travmalara ve kötü sonuçlara neden olacaktır.
Biz buradan tekrar sayın Cumhurbaşkanımıza, Başbakanımıza, hükümet yetkililerine sesleniyoruz. Hakkari, bir Bitlis ve ilçesi Tatvan, Mersin İçel veya Kocaeli İzmit gibi değildir.
Altını çizerek söylemek istiyorum Hakkari Yüksekova’ya 85 kilometre uzaklıkta bir kenttir. Aramızda akarsular, dağlar, vadiler var. biz Yüksekova’nın il olmasına karşı değiliz. Ama Hakkari il olarak kalmaya devam etsin ve bu karardan vazgeçilsin.”
Kentte oturanlar gelişmeleri televizyonlardan izleyerek ve çok üzüldüklerini söyledi. 85 yıllık bir hakkın ellerinden alınmasının büyük haksızlık olduğunu anlatan Hakkarililer, “İl statüsünden çıkarılmamız, Hakkari’nin köy görünümüne dönüşmesine neden olacak.
Darbeye karşı Hakkari halkı büyük bir direniş gösterdi ve halen meydanlardayız nöbet tutuyoruz, ayaktayız. Cumhurbaşkanımızın, Başbakanın bu durumu görmesini ve bu karardan vazgeçmesini istiyoruz” diye konuştu. Yasa tasarısını meclise sunulması Yüksekova’da ise memnunlukla karşılandı. Yüksekovalılar, alınan bu kararın Yüksekova’nün büyümesine, gelişmesine büyük yarar sağlayacağını söyledi.