Yavuz Sultan Selim Köprüsü açıldı: İstanbul 3. Köprü geçiş ücreti ne?

İstanbul Boğazı’na inşa edilen “dünyanın en geniş köprüsü” unvanına sahip Yavuz Sultan Selim Köprüsü hizmete açıldı. Köprüden ilk geçişi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve beraberindeki heyet yaptı.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü açıldı

3. köprü geçiş ücretleri ne kadar? 3. köprü teknik özellikleri neler? İstanbul trafiğini rahatlatacak çözümlerin başında gelen 3. köprü (Yavuz Sultan Selim) açılışı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla yapıldı. Dünyanın en geniş köprüsü unvanını alacak Yavuz Sultan Selim köprüsü 1408 metre açıklığa ve 2164 metre uzunluğu sahip.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü geçiş ücreti

Otomobil : 9.9 TL (3 dolar)


Ağır Vasıta : 13.20 TL (4 dolar)

Otoyol Km başı : 24 Kuruş (0.8 dolar)

Not: Ağır tonajlı araçların geçiş ücreti aks aralığına göre değişiklik gösterebilir.

Otoyol Kullanımı

Kurtköy-Akyazı arası (169 km) kullanım 22 lira, kilometre başına 13 kuruş.

Kınalı-Odayeri arası (88 km) kullanım 12 lira, kilometre başına 13 kuruş.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü teknik özellikleri neler?

Köprü 59 metre genişliği ile dünyanın en geniş, 322 metre kule yüksekliği ile eğik askılı köprü sınıfında dünyanın en yüksek, tüm köprü sınıflarında Fransa’da bulunan Millau Viyadüğü’nden sonra ikinci en yüksek kulesine sahip asma köprüsü ve 1408 metrelik ana açıklığı ile üzerinde raylı sistem bulunan en uzun asma köprüsüdür. Kulelerin uzunluğu Avrupa yakasında 322 metre, Asya’da ise 318 metredir.


İstanbul Boğazı’na üçüncü olarak inşa edilen “dünyanın en geniş köprüsü” Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman ve Başbakan Binali Yıldırım’ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Erdoğan, “Açılışını yaptığımız Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün ve Kuzey Çevre Otoyolunun İstanbulumuza milletimize Avrupa ve Asya kıtalarımıza, tüm insanlığa hayırlı olmasını diliyorum. Bu köprünün projesinin hazırlanmasından inşaatına kadar tüm aşamalarında emeği geçen bakanlarımızı bürokratlarımızı yüklenici firmalarımızı mühendislerimizi işçilerimizi özellikle tebrik ediyorum. Tabi ki bu süreçte üç başbakan ve bir de az önce dinledik sayın Gül ile birlikte çalıştık. Temeli sayın Gül ile birlikte attık. Başbakandım ve o zaman ulaştırma bakanı da bugün başbakan sayın Yıldırım’dı. Büyük bir coşkuyla attık. Dalgalarını geçenler oldu, yaptırmayacağız diyenler oldu. Buralara gelip gösteri yapanlar oldu. Ama biz dedik ki bu yoldan dönmek yok. Yapacağız dedik ve Allah’a hamd olsun, işte Halep oradaysa arşın burada. Siz tankların topların F-16’ların önünde duran bir milletsiniz, siz onlara prim vermediniz. Size de bu eserler yakışırdı” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı, “Birinci Köprü şimdi ne oldu? 15 Temmuz Şehitler Köprüsü oldu. İkinci Köprü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, şimdi de Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü açıyoruz. İnşallah boğazın altından zaten bir Marmaray’ımız var. İnşallah 20 Aralık’ta da Avrasya Tüneli’nin açılışını yapıyoruz. Bu millet Allah’ın izniyle neye layıksa bunların hepsi olacak. Bunları yapacağız. Zira muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkmak, öyle lafla olmuyor icraatla oluyor. Bu güzel günümüzü bizlerle paylaşan Bahreyn Kralı El Halife’ye, Makedonya Cumhurbaşkanı İvanov’a, KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Akıncı’ya, Bulgaristan Başbakanı Borisov’a, Azerbaycan Milli Meclis Başkanı’na, dost ve kardeş ülkelerin sayın başbakan yardımcılarına, bakanlarına, kıymetli temsilcilerine şahsım ve milletimi adına şükranlarımı sunuyorum. Biz gerçek dostlarımızı, kara günlerimizde de güzel günlerimizde de yanımızda görmekten memnuniyet duyuyoruz.

Şu anda Avrupa’dayız, Asya’ya geçeceğiz. Kıtaları birleştiriyoruz, bu köprü hem tekerlekli araç geçişini, hem de raylı sistemi birlikte sağlama bakımından dünyada öncü bir köprü. Böyle bir özelliğe sahip. İşte şu anda iftiharla gördüğümüz seyrettiğimiz bu köprü inşallah dünyada birçok şeye yayınlara, inanıyorum ki öncü olacak. Bununla iftihar edeceğiz, bunu göreceksiniz. Dünya filmleri buralarda çekilecek bunu göreceksiniz. Eşek ölür kalır semeri, insan ölür kalır eseri, biz bunlarla anılacağız.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Çanakkale Köprüsü açıklaması

İnşallah Kanal İstanbul’un da hazırlıklarını bitiriyoruz. Bu da yetmeyecek, şimdi Çanakkale’ye de bir gerdanlık lazım, Çanakkale Köprüsü’nün de hazırlıklarını yapıyoruz. Niye hazmedemiyorlar bizi? Niye kıskanıyorlar bizi? İşte bunlardan dolayı. Siz nasıl bunları yaparsınız diyorlar. Biz hangi milletin ahvaliyiz, torunlarız ya…

İşte iki ay önce İzmit Körfezi’nin üzerinde Osmangazi Köprüsü’nü hizmete açmıştık, geçtiğimiz yıl Atatürk Barajı’nın üzerine kurulan Nissibi Köprüsü ile Keban’da inşa edilen Karamağara Köprüsü’nü millete kazandırmıştık” şeklinde konuştu.

Başbakan Yıldırım: İstanbul bir köprüler şehridir

Başbakan Binali Yıldırım, İstanbul’a yeni bir gerdanlık taktıklarını belirterek, “Bu güzel eserin açılışı için dost ve kardeş ülkelerden gelen hükümet ve devlet başkanları sevgili misafirler, İstanbullular hoş geldiniz. 26 Ağustos 1071. 15 Temmuz’da Türkiye’nin geleceği için demokrasinin yaşaması için canını seve seve veren şehitlerimizin ruhu şad oldun. Sevgili İstanbullular 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ile Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’ne ilave olarak İstanbul’a yeni gerdanlık takıyoruz. Yavuz Sultan Selim geliyor. Bugün 26 Ağustos Gazi’nin başlattığı büyük taaruzun yıl dönümü. Allah’ın izniyle galibiyet bizimdir, galibiyet bizim olacaktır inşallah. İstanbul bir köprü şehridir, köprüler şehridir. Kıtaları, medeniyetler, kültürleri birbirine bağlayan bu eşsiz şehir 79 milyonun özetidir” diye konuştu.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü yarın hizmete girecek


Köprünün yarın hizmete açılacağını belirten Başbakan Yıldırım, “Yavuz Sultan Selim Köprüsü yarın hizmete girecek. Köprüden geçen bütün kamyonlar, TIR’lar artık yarından sonra şehir içine giremeyecek. Hepsi ‘Yavuz’ diyecek” dedi.

Osmangazi Köprüsü’nden geç veya geçme 40 dolar


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.