Yurtdışında eğitim için hangi ülkeler tercih ediliyor?

Türk öğrencilerin üniversite eğitimini yurtdışında alma tercihi son yıllarda büyük bir artış gösterdi. Yapılan araştırmalara göre Türkiye, yurtdışına öğrenci gönderen ülkeler sıralamasında 11’inci. Peki buna yurtdışında eğitim için en çok hangi ülkeler tercih edildi?

Yurtdışında eğitim için hangi ülkeler tercih ediliyor?

En çok tercih edilen ülkeler ABD, İngiltere, Fransa

Hedefledikleri bölümleri yurtdışındaki bir üniversitede okumak isteyen öğrenciler puan kaygısı yaşamadan amaçlarına ulaşabiliyor. Son yıllarda yurtdışında okumak isteyen öğrencilerin sayısında büyük artış yaşandı. UNESCO’nun verilerine göre Türkiye, yurtdışına öğrenci gönderen ülkeler sıralamasında 11’inci sırada ve tırmanış sürüyor. Türk öğrenciler yurtdışında en çok sırasıyla ABD’de, İngiltere’de, Fransa’da, Avustralya’da ve Almanya’da eğitim görmeyi tercih ediyor.

Yurtdışında eğitim için gerekenler

Yurtdışında eğitim görmek ve yeni bir hayata başlamak için öğrencilerin gerekli planlamaları da yapması gerekiyor. Öğrencilerin herhangi bir sorun yaşamaması için danışmanlık hizmeti veren Endless Abroad Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı Genel Müdürü Gökmen Özdemir, üniversitelerin öğrencilerden, yabancı dil yeterliliğini gösteren sınav sonuç belgelerini, lise eğitiminde alınan derslerin ve genel not ortalamasının dökümünü, İngilizce hazırlanmış özgeçmiş ve niyet mektubunu istediklerini belirtiyor.


Üniversitelerle ilgili bilgi

Bazı bölümlerin bilgi ve yetenek sınav sonuçlarını da talep ettiğini ifade eden Gökmen Özdemir, “Endless Abroad olarak danışmanlarımızın tercihleri için kapsamlı bir araştırma gerçekleştiriyoruz. Bu araştırmada üniversitenin eğitiminde YÖK tarafından tanındığından emin olunması en önemli nokta oluyor. Sonrasında üniversitelerin dünya sıralamalarında ilk 500’de (veya ilk 750) yer alıp almadığına bakarak eğitim kalitesi hakkında bilgi veriyoruz. Bazı üniversiteler genel sıralamada üst sıralarda olamayabiliyor ama adayın okumak istediği bölüm açısından çok başarılı olabiliyor. Bu nedenle üniversitelerin dünya genel sıralamasında ve ilgili bilim alanında hangi sırada olduğunu inceleyerek kendilerini bilgilendiriyoruz” diyor.


Yurtdışında eğitim görmek isteyen öğrenciler özenle seçecekleri danışmanlıklar tarafından bilgilenerek kararlarını uzman eşliğinde verebilir

İlköğretim, ortaokul ve lise eğitimi ile hayatımızı ve hedeflerimizi şekillendirerek amaçlarımızı üniversiteye taşıyıp hepimiz istediğimiz alanlarda uzmanlaşma yolunda ilerleyebilmekteyiz. Yaklaşık olarak her yıl 2,5 milyon öğrenci lise eğitimini tamamlamakta.  Öğrencilerin bir kısmı üniversiteye ülkelerinde devam ederken bir kısmı da yurtdışında eğitim görmeyi tercih edebilmekte. Yurtdışında eğitim görmek isteyen öğrencilerin büyük bir kısmı eğitim hayatında daha fazla avantajlı sayılmaktadırlar. Bunun kısaca sebeplerinden bahsedecek olursak;

  • Dil, kültür, lezzet ve yaşayış biçimi olarak bir çok öğrenciye göre daha avantajlı olmaktadırlar.
  • Yök denkliği ile iş yelpazesinin tüm dünya üzerinde yaygınlaşması öğrenciler için en büyük fırsat diyebiliriz.
  • Çevre ve uzmanlaşılması istenilen alanda daha fazla başarılı olmak da öğrencilerin hayatlarını olumlu yönde etkileyen faktörler arasındadır diyebiliriz.

Üniversite seçiminden önce dikkate alınması gerekenler


Yurtdışında eğitim almayı hedefleyen öğrenciler üniversite ve ülke seçmeden önce bir kaç ipucu edinerek kararlarını daha kolay verebilir. Bunun yanı sıra edinmiş olduğunuz ipuçları üniversite ve ülke seçiminde sizlere kolaylık sağlayabilir.

Yurtdışında Eğitim

  • Yurtdışında eğitim almadan önce gitmek istediğiniz ülke, üniversite için araştırmalar muhakkak ki yapacaksınız ancak maddi ve manevi değerleri çok iyi incelemenizi tavsiye ediyoruz. Aylık harcamalarınızı, giderlerinizi ve okul masraflarınızı hesaba katarak bir hesap yapmanız her zaman için ülke ve üniversite seçiminde sizlere kolaylık sağlayacaktır.
  • Gideceğiniz ülkede yaşayış biçimi, mutfak lezzeti, kültürü ve dili alışamayacağınız veya çok zor alışabileceğiniz türden olabilir bu yüzden bu kararları daha önceden vererek alışma sürecinizi uzatabilirsiniz.
  • Yurtdışında eğitim görmek için seçeceğiniz ülkenin uzaklığı oldukça önemli olan bir husustur. Sık sık gidip gelecekseniz eğer yakın ülkeleri tercih etmeniz ekonomik ve vakit açısından sizlere kolaylık sağlayabilir.
  • Bir diğer önemli husus ise vize. Gitmek istediğiniz ülke büyük ihtimal ile vizeli olacaktır ve pasaportunuzu çıkartıp vize almayı ertelememenizi önermekteyiz.

Kapatılan üniversiteler: Öğrenciler yeniden tercih yapacak

Üniversiteler nereye gidiyor? YÖK yok mu edilmeli?

Türk üniversiteleri ilk kez Antartika’da

İtalyan Üniversitelerinde Akademik Kadrolara verilen önem

Üniversiteler Kenti Boston


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.