Andımız’ın okunmasına izin vermeyen okul müdürüne tepki

İzmir Karşıyaka’da bir ortaokulda ‘Andımız’ı okumak isteyen öğrencileri “Dingonun ahırı mı burası?” diye azarlayan okul müdürü hakkında inceleme başlatıldı. Müdür odası girişine ‘Andımız’ yazılı metin yapıştırıldı, üzerine de ‘Burası Karşıyaka’ yazıldı.

Andımız'ın okunmasına izin vermeyen okul müdürüne tepki

Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Atakent Erdoğan Kibarer Ortaokulu’nda, ilk bir haftada verilen eğitimden memnun olmayan bazı velilerin isteği üzerine, çocuklar bayrak töreninden sonra ‘Andımız’ı okumak istedi. Ancak öğrencilerin bu girişimine tepki gösteren Okul Müdürü Rahmi Önder Karamustafaoğlu, “Kendinize gelin. Talimat almadan ne yapıyorsunuz. Talimat mı aldın? Dingonun ahırı mı burası? Devletin kurumunun işleyişini kimse bozamaz” dedi.

Müdür Karamustafaoğlu’nun bu sözlerine sosyal medyadan büyük tepki gösterildi.MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de Twitter hesabından sert tepki göstererek, “Söz konusu müdür kendisini ahırda hissedebilir, bence mahsur yoktur ancak çocuklarımız okuldadır, Andımızı Türkçe okumak istemektedir” paylaşımında bulundu.


Atakent Erdoğan Kibarer Ortaokulu Müdürü Rahmi Önder Karamustafaoğlu hakkında sözleri nedeniyle Karşıyaka İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nce ön inceleme başlatıldı.

Bugün de okulda Müdür Karamustafaoğlu’nun makam odasının girişinde isminin yazılı olduğu tabelanın altına, üzerinde kırmızı kalemle ‘Burası Karşıyaka’ yazılı ‘Andımız’ın yazılı metni yapıştırıldı. Andımızda, ‘İlkem’, ‘Atatürk’ ve ‘Ne mutlu Türküm diyene’ ifadelerinin yine kırmızıyla yazılması dikkat çekti. Andımız metnini kimin yapıştırdığı bulunamadı.

Andımız 2013 yılında kaldırılmıştı

İlkokullarda Andımız’ın artık okutulmaması yönündeki karar İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle resmileşmişti. Dönemin Başabakanı olan Recep Tayyip Erdoğan AK Parti grup toplantısında “Andımız uygulaması 1933’te başladı. Metin yazarı tartışmalı bir isim olan doktor Reşit Galip’ti. Galip Türkçe ezan zulmününde yazarlarındandı. Her sabah Türküm demekle Türk olunmaz” demişti.

Andımız’ın tarihi

Dönemin Milli Eğitim Bakanı Reşit Galip‘in yazdığı Andımız 1933’te okullarda okunmaya başlanmıştı.

Afet İnan “Atatürk Hakkında Hatıralar ve Belgeler” adlı eserinde Andımız’ın ortaya çıkışını şöyle anlatmıştı:


“1933 yılının 23 Nisan Çocuk Bayramı idi. O, heyecanla Çankaya Köşkü’ne geldiği vakit, Atatürk’ün yanında bana bir kâğıt uzattı ve şunları anlatmaya başladı. ‘Sabahleyin ilk bayramlaşmayı kızlarımla yaptım. Onlara bir şeyler söylemek istediğim vakit, bir ant meydana çıktı. İşte Cumhuriyetimizin 23 Nisan çocuklarına armağanı’ dedi. Kâğıtta şöyle yazıyordu: Türküm, doğruyum, çalışkanım. Yasam, küçüklerimi korumak, büyüklerimi saymak; yurdumu, budunumu özümden çok sevmektir. Ülküm, yükselmek, ileri gitmektir. Varlığım Türk varlığına armağan olsun.

Bu sözler, Türk çocukları tarafından o yıldan beri tekrarlanmaktadır. Vatanperver Dr. Reşit Galip, evvelâ bir baba olarak bu hisleri duymuş; sonra da Millî Eğitim Bakanı olarak okul çocuklarına bu andı içirmişti.”

1972’de ‘budunumu’ kelimesi yerine ‘milletimi’ kelimesi koyuldu ve “Ey bu günümüzü sağlayan, Ulu Atatürk; açtığın yolda, kurduğun ülküde, gösterdiğin amaçta hiç durmadan yürüyeceğime ant içerim. Ne mutlu Türküm diyene” cümlesi eklendi.

1997’de ise bu kez ‘yasam’ kelimesi ‘ilkem’ kelimesi ile değiştirildi ve “Varlığım Türk varlığına armağan olsun” cümlesi 72’de eklenen bölümün sonlarına alındı.

Böylece Andımız 1997’den 2013 yılına kadar şu sözlerle okunuyordu:

“Türküm, doğruyum, çalışkanım. İlkem, küçüklerimi korumak, büyüklerimi saymak, yurdumu, milletimi özümden çok sevmektir. Ülküm, yükselmek, ileri gitmektir. Ey Büyük Atatürk! Açtığın yolda, gösterdiğin hedefe durmadan yürüyeceğime ant içerim. Varlığım, Türk varlığına armağan olsun. Ne mutlu Türküm diyene.”


Burdur Milli Eğitim Müdürü’nün skandal paylaşımına işlem yok


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.