Dikey geçiş yapacak yüksek okul ve ön lisans öğrencilerine tavsiyeler

Dikey Geçiş Sınavı (DGS), meslek yüksek okullarından ve açık öğretim ön lisanstan üniversiteye geçişte önemli bir fırsat sunuyor.
Dikey geçiş tercihlerinde dikkat!

Aday sayısının fazla ancak kontenjan sayısının sınırlı olması nedeniyle doğru tercih yapmanın önemine dikkat çeken uzmanlar, “DGS’de de tercih aşaması çok önemli. Tercih yaparken mutlaka uzmanlardan destek alınmalı” tavsiyesinde bulundu.

Meslek yüksekokulları ile açık öğretim ön lisans programlarından mezun olanların lisans öğretimine geçebilmesi için uygulanan Dikey Geçiş Sınavı (DGS) sonuçları açıklandı. Üsküdar Üniversitesi Eğitim Uzmanı-Tercih Danışmanı Ahmet Alkayış, bu aşamadan sonra başlayacak tercih döneminin iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.


Doğru tercih için uzmana danışın

Tercihte bulunacak adayların fazla olmasına karşın kontenjanların sınırlı olduğuna dikkat çeken Alkayış, bilinçli ve doğru tercihin önemli olduğunu belirterek tavsiyelerde bulundu:

“DGS tercihleri bir avantaj, bu avantajları iyi değerlendirmek gerekir. Çünkü tercih yapacak aday sayısı fazla, kontenjan sayısı sınırlı olması nedeniyle tercih listemizi hazırlarken dikkatli olmamız gerekir.

Tercih yapacak adayların açıkta kalmayıp, istedikleri bölüme ve üniversiteye yerleşmeleri için kesinlikle uzmanlardan destek almaları gerekir. Aksi bir durumda yanlış bir tercih listesiyle aday istediği yere yerleşmeyebilir.


Adaylar DGS’de tercih yapmak istedikleri lisans programlarını istek sırasına ve tercih listelerine göre yazabilirler.

Adayların ön lisans mezuniyet alanlarına göre, dikey geçiş yapılabilecek lisans programları hakkında ayrıntılı araştırma yapmaları gerekir. İlgili ön lisans programından mezun ya da mezun olacak adayların hangi lisans programlarını tercih edecekleri ÖSYM tarafından yayınlanan DGS Kılavuzu’nda Tablo-2’de belirtilmiştir.”

Kılavuz dikkatli okunmalı

dikey-gecis-tercihleri

Adayların DGS Tercih Kılavuzu’nu mutlaka dikkatli inceleyip tercih bildirmeden önce de koşul ve açıklamalar bölümlerini kesinlikle okumaları gerektiğini belirten Alkayış, “Koşulları uygun olmayan programlar tercih edilmemelidir. Adaylar, tercih bildirim işlemini tamamladıktan sonra “Tercih Süresi” içinde tercihlerinde değişiklik yapabileceklerdir. “Tercih Süresi” tamamlandıktan sonra tercihlerde değişiklik/düzeltme yapılamaz. Adaylar tercih döneminde sosyal medya üzerinden ya da üniversitemize gelerek bizlere ulaşıp tercih süresince bizden bireysel destek alabilirler” diye konuştu.

Dikey geçişte burs avantajı!


Dikey Geçiş Sınavında üniversitelerin burs avantajlarını öğrencilerin göz önünde bulundurması gerektiğine vurgu yapan Alkayış, Üsküdar Üniversitesinin DGS ile öğrenci alan programlarına ÖSYM tarafından yerleşen öğrencilerden Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi ve İletişim Fakültesi bölümlerine kayıt yaptıranlara % 50, Sağlık Bilimleri Fakültesi bölümlerine kayıt yaptıranlara % 40 burs verildiğini söyledi.

Tercihte şehir mi, üniversite mi, bölüm mü?


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.