Geç yaşta hamileliğin riskleri var mı? Neler yapılmalı?

İleri yaş hamileliklerinde kadınların biyolojik yaşı, kronolojik yaştan daha önemli. Gerek ülkemizde gerekse yurt dışında evlilik ve annelik yaşı sürekli olarak ileriye ertelenmektedir.  Bu ertelemenin nedenleri arasında öncelikle; mesleki kariyerini tamamlama isteği, ekonomik güven sağlama kaygısı veya psikolojik olarak anneliğe hazır olmaya çalışmak sayılabilir.

ileri-yas-hamileligin-riskleri

Geç yaşta hamileliğin riskleri var mı? Neler yapılmalı?

İlerleyen yaşla birlikte yaşanabilecek gebelik sorunlarıyla ilgili merak edilen soruları Emsey Hospital’dan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Göçmen yanıtlıyor:

Geç yaşta hamilelik Down Sendorumu riskini artırıyor

Yaş ilerledikçe gebelik şansı azalmaktadır. Otuz yaş altında herhangi bir ayda gebe kalabilme şansı % 20 iken, 40 yaş üzerinde bu şans yalnızca % 5 civarındadır.  Yaşlanan kadın ile birlikte “yumurta kalitesi” düşer, bu da sperm tarafından döllenme kabiliyetlerinin azalmasına neden olur. Bu yumurtaların döllenmesi durumunda genetik bozukluklar açısından daha fazla risk söz konusudur. Örneğin, Down Sendromu (21. kromozomun iki yerine üç tane olması, mongol bebek) yaşlı kadınların çocuklarında daha sık görülür.


Ayrıca kırk yaşına gelene kadar birçok kadının başından doğurganlığını etkileyebilecek, kadınlık organları ile ilgili tüpleri tıkayabilen iltihaplar, dış gebelik, apandisit, endometriosis, miyom ya da değişik nedenlere bağlı cerrahi müdahaleler geçebilmektedir.  Ancak üreme sağlığı açısından kadınların biyolojik yaşı kronolojik yaşından daha önemlidir. Bazen 45 yaşındaki bir kadın düzenli olarak yumurta üretirken çok daha genç olan bir kadın erken olarak menopoz dönemine girmiş olabilir.

İleri yaşlarda çocuk sahibi olan çiftlerin hayata bakışları, beklentileri olumlu yönde artıyor gibi gözükmektedir. İleriye yönelik plan ve programları, kendilerini olumlu yönde motive etmeleri, daha aktif bir hayat tarzına sahip olmalarını sağlayabilmektedir.


ileri-yas-hamilelikte-riskler

Geç yaşta hamilelikte kadının sağlık durumu belirleyici rol oynuyor

Geç yaşta anne olmaya karar veren kadınların öncelikle gebelik meydana geldiğinde oluşabilecek tıbbi problemleri olup olmadığını öğrenmeleri gerekir. İleri yaşlarda; gebelikte ciddi bir sorun olan tansiyon yükselmesi (hipertansiyon), gebelik şekeri, erken doğum, anne karnında bebek kaybı, peripartum kardiyomiyopati (doğum öncesi ve sonrası dönemde gelişebilen kalp yetmezliği ), doğum sonrası kanamalar, plasental anormallikler, erken doğum, ölü doğum gibi istenmeyen olaylar da daha sık yaşanmaktadır. Anne yaşının artmasıyla birlikte gebelikte yaşanabilecek diğer sistemik hastalıklara yakalanma ihtimali de artmaktadır.

Özellikle 40 yaş üzeri yaş grubundaki kadınların bilmeleri gereken önemli bir konu da genetik problemi bulunan bebek taşıma ihtimalinin genç yaştaki kadınlara göre daha fazla olduğudur. Bu grup hastaların gebe kalmadan önce belli testleri yaptırıp bir uzman hekim kontrolünden geçmeleri, gerekli tedaviyi görerek gebelik planı yapmaları yaşanabilecek olumsuzlukları çok düşük seviyeye indirecektir.

Ama tüm bunlar anne adayını korkutmamalıdır. Tecrübeli hekimler tarafından dikkatli bir takip ve yerinde müdahaleler ile bu riskler minimal düzeye indirilebilir.


Hamilelikte cinsel ilişki ve 9 faydası


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.