Koçluk, şirketlere 6 kat fazla katkı sağlıyor

Koçluk hizmeti alan ya da koç olan İK çalışanlarına sahip kurumlar fark yaratıyor. Koçluğa yapılan bir birim yatırımın geri dönüşü yaklaşık altı kat…

Koçluk, şirketlere 6 kat fazla katkı sağlıyor

İnsan kaynakları birimleri kurumların ve şirketlerin sert rekabet ortamında ayakta kalmaları mücadelesinde en kritik noktada yer alıyor.

Bu sert atmosferde sürdürülebilir verimlilik ve kârlılık için taklit edilemeyen kaynaklar gerekli. Taklit edilemeyen kaynakların başında ise insan geliyor. Bu nedenle insan kaynakları birimleri, bugün kurumların en stratejik unsuru durumunda. Artık yeni anlayış “Stratejik İnsan Kaynakları Yönetimi.” Stratejik İnsan Kaynakları Yönetimi’nin üç işlevi mevcut: Yetenekleri işe almak, geliştirmek ve korumak. Bu üç işlevi geliştirmek ise koçlukla mümkün. Koçluktan ilk beklenen şey ise performans artışı.

ID Coaching Koç Eğitmeni ve Profesyonel Koç Hatice Yıldıran, “Stratejik İK süreçlerinde, doğru kişilerin doğru işlere alınması, kurum kültürüne entegre edilmesi, ekip ruhu oluşturularak aidiyetin sağlanması, inisiyatif ve sorumluluk verilmesi gibi birbiriyle ayrılmaz bir bütün oluşturan tüm süreçlerde bir katalizördür. Koçluk sayesinde performans kendiliğinden artar” diyor. Türkiye’de kontrolcü yönetim anlayışının hakim olduğuna değinen Yıldıran, bu anlayışın bireylerde stres oluşturduğunu ve yaratıcılığı sınırlandırdığını ifade ederek, “Sektörel liderleri, performans kültürünü de geçip koçluk sunan bir kültür oluşturmaktalar. Yapılan araştırmalar, koçluğa yapılan bir birim yatırımın geri dönüşünün altı kat olduğunu gösteriyor. Bu katma değeri başka bir yaklaşımla sağlamak olanaksız” açıklamasını yapıyor.



İK çalışanlarında ne değişti?

Nitelikli işgücüne sahip çalışanlar, kendilerini geliştirecek kurumları tercih ediyor. “İK‘cılar, mülakatlarda koçluk yaklaşımı sergilediklerinde, ezberleri bozdukları için doğru kişileri işe alabilirler” diyen Yıldıran, koçluğun değer odaklı bir yaklaşım olduğunu, bu durumunda çalışanların sadakatini artırdığını, bu şekilde de aidiyet yarattığını anlatıyor. Yıldıran, koçluk hizmeti alan İK çalışanlarında yaşanan değişimi ise şöyle anlatıyor: “Öncelikle her insanın yaratıcı, eşsiz ve anlam arayışında olduğunu fark ettiler. İK süreçlerinin her birine koçluğu nasıl entegre edebileceklerini gördüler. Mülakat yapma biçimleri değişti. Potansiyel gelişim için projeler üretmeye başladılar. Koçluğun kendilerinde yarattığı pozitif etkiyi, herkesin yaşaması gerektiğinin bilincine vardılar.”


Turizm Sektöründe İnsan Kaynakları


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.