Türkiye’de çalışanların en büyük sıkıntısı ne?

Edenred’in 15 ülkede IPSOS araştırma şirketiyle gerçekleştirdiği “Çalışan Memnuniyeti ve Motivasyonu” araştırmasının sonuçları şaşırtmadı! Türkiye’de çalışanların iş hayatlarında en çok endişelendiği konu maaşları…

calisanlarin-en-buyuk-beklentisi-nedir

Türkiye’den de 800’ü aşkın çalışanın katıldığı araştırmaya göre; Türkiye’de çalışanların çalışma yaşamlarıyla ilgili hala en çok endişelendiği konu maaşları! Geçtiğimiz yıl aynı soruya yanıt verenlerin % 49’u maaşıyla ilgili sıkıntı yaşadığını söylerken bu yıl bu oran % 44’e düştü. Türk çalışanların profesyonel hayatları için endişelendiği konularda ikinci sırada işsizlik yer alırken (% 33), çalışma saatleri (%23) üçüncü sırayı aldı. Maaşından memnun olmadığını belirtenler arsında ağırlık 45 yaş üstü çalışanlara ait.

calisanlarin-en-buyuk-sikintisi-maaslari

Türkiye’deki çalışanlarla kıyaslandığında, araştırmaya katılan 15 ülkede de durum farklı değil. Aralarında ABD, Almanya, İngiltere, Fransa gibi ülkelerin de yer aldığı 15 ülkenin çalışanlarının da iş yaşamındaki temel sıkıntısı maaşları (% 42).


Araştırmada bir diğer dikkat çeken sonuç ise satın alma gücü değerlendirmesi. Buna göre, çalışanlar arasında yaş yükseldikçe memnuniyet oranı da düşüyor. Türkiye’de 30 yaş altı çalışanların yarısından fazlası satın alma gücünden memnunken, 45 yaş üstü çalışanların % 66’sı satın alma gücünden memnun olmadığını beyan etti.

Çalışanlar işverenden en çok ulaşım ve yemek hizmeti bekliyor


Araştırmada sorulan “İşvereninizden en çok hangi hizmeti bekliyorsunuz?” sorusuna çalışanlar, en çok ulaşım ve öğle yemeğine dair çözümler bekledikleri cevabını verdi. Ulaşım giderlerinin karşılanması veya servis hizmeti bekleyenlerin oranı %64’e yakın bir oranla ilk sırada yer alırken, işverenden yemek hizmeti bekleyenlerin oranı da % 61 ile ikinci sırada yer alıyor. Bu hizmetleri % 50 ile çocuk bakımı ve %35 ile kültürel aktiviteler takip etti.

Çalışan performansını artıran 10 ofis önerisi


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.